• Українська
  • English
Що таке психічне здоров’я людини?
Що таке психічне здоров'я людини?

Що таке психічне здоров’я людини?

Під нормальним психічним здоров’ям розуміється гармонійний розвиток психіки, відповідне віку, віковій нормі даної людини.

 

Сприятливий функціональний стан розглядається як комплекс характеристик і функцій, що забезпечують ефективне виконання людиною завдань, що стоять перед ним у різних сферах життєдіяльності. Одним з провідних показників функціонального стану психіки є розумова працездатність, яка інтегрує основні характеристики психіки – сприйняття, увага, пам’ять. Під розумової працездатністю розуміють «певний обсяг роботи, що виконується без зниження оптимального для даного індивідуума, рівня функціонування організму». Висока розумова працездатність – один з основних показників психічного здоров’я і важливий індикатор сприятливого функціонального стану організму в цілому.

Для здорової психіки характерне позитивне емоційний стан як стійкий характер відгуків на різні події, факти. Переважний емоційний стан (радість, почуття тривоги, смуток тощо) – це настрій, той емоційний фон, на якому йде життя людини з усіма її компонентами. Саме емоційний стан чинить потужний вплив на психічне здоров’я і є його надійним індикатором, тому негативний емоційний стан – показник погіршення психічного здоров’я і здоров’я в цілому.

Складові психічного здоров’я і благополуччя:

1. Першою і найважливішою складовою є прийняття себе як людини, гідної поваги. Це головна ознака психічного здоров’я людини.

2. Уміння людини підтримувати позитивні, теплі, довірливі відносини з іншими.

3. Автономність – це незалежність і здатність людини регулювати свою поведінку зсередини, а не очікувати схвалення або оцінки себе від оточуючих.

4. Екологічна майстерність – здатність людини активно вибирати і створювати власне оточення, яке відповідає її психологічним умовам життя.

5. Наявність мети в житті –  наявності сенсу життя, а також діяльність, спрямована на досягнення мети.

6. Самовдосконалення – дуже важливо розвивати власний потенціал, реалізувати себе та бути відкритим до  нового досвіду.

Для дітей потрібні додаткові умови:

– присутність батьків;

– уважне відношення до емоційних потреб дитини;

–  самостійність та незалежність.

Комплекс дій для підтримання психічного здоров’я:

Здоровий спосіб життя

Оптимізм

Доброзичливість

Вміле застосування різних методів для зняття напруги:

Відпочинок (активний та пасивний).

Релаксація.

Самонавіювання.

Аромотерапія.

Заняття улюбленою справою.

Спілкування з близькою людиною.

Психотерапія.

Матеріал підготувала асистент кафедри нервових хвороб психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка – Савка Світлана Дмитрівна

Корисно знати