• Українська
  • English
Всесвітній день читання вголос

Всесвітній день читання вголос

Починаючи з 2010 року у різних країнах світу відзначається Всесвітній день читання вголос (World Read Aloud Day). Це свято започаткував міжнародний освітній проект “LitWorld”.

Свято спрямоване, щоб спонукати молоде покоління до читання книжки вголос разом із другом або друзями, обговорювати зміст твору, ділитися враженнями та думками стосовно прочитаного.

З приходом комунікацій у світ, читання книг стало менш популярним. Але слідкуючи за розвитком подій за останні роки помітно, що читання книг повертається до сучасності! Чимало книг для розвитку людини стали популярними за останні роки. Багато нових книг перекладено, написано, як для дітей так і для дорослих. Враховуючи це, популярність читання однозначно повертається! Доказ цьому є соціологічні опитування в інтернеті, приклади подарунків, саме книги, на будь яке свято, відмітки в соціальних мережах за хештегами #читаємокниги, #читатимодно, #читаємо та ін. За допомогою таких хештегів, можна підібрати книгу, яку стане цікавою читати саме вам!

Читання вголос має надихати дітей і дорослих просто більше читати і спілкуватися між собою. Як писав В. Сухомлинський «Читання – це один з витоків мислення і розумового розвитку».

Читаючи більше книжок, людина отримує шанс відкрити для себе нові ідеї, читання допоможе отримати емоційний досвід, з яким у реальному житті стикатися не доводиться. Уміння зрозуміти точку зору іншого, людина психологічно розвивається. Читання розвиває увагу і уяву, стимулює розвиток мозку та впливає на словниковий запас. Читання вголос сприяє когнітивному розвитку (розвиток усіх видів розумових процесів, сприйняття, пам’ять, формування понять, рішення завдань, уява, логіка). Покращує вміння слухати, відкриває своєрідний портал до інтересів, пробуджує цікавість і спрагу до навчання, залучає візуальне і слухове сприйняття, залучає моторну активність (рух губами).

Цитати великих людей, які завжди дадуть нам зрозуміти, що книга має шану, а читання її – збагачує людину!

«Книги – морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить» І. Франко

Матеріал підготувала асистент кафедри мікробіології та вірусології Валентина Попович 

Корисно знати