• Українська
  • English
Псоріаз в цифрах
Псоріаз в цифрах

Псоріаз в цифрах

Щорічно 29 жовтня під патронатом Міжнародної федерації асоціацій псоріазу (IFPA) відзначається Міжнародний день псоріазу (World Psoriasis Day). Вперше цей день відзначався в 2004 році.

 

Нині близько 1,5 млн жителів України (приблизно 3% населення) хворі на псоріаз, хоча, за даними офіційної статистики, їх лише 100 тис.

2-7% населення планети (125000000 людей) страждають на псоріаз.

6-8% пацієнтів дерматологічних клінік – це страждають псоріазом

Численними медичними спостереженнями були визначені ризики успадкування псоріазу. При наявності одного хворого батька цей показник становить від 14 до 25%, якщо обоє батьків – ризик зростає до 41-60%.

30% хворих на псоріаз вказують на перші симптоми у віці до 20 років, але він може розвиватися в будь-якому віці. Деякі діти мають псоріаз, хоча це вважається рідко.

Псоріаз розрізняють за ступенем тяжкості на легкий (з ураженням менше 3% поверхні шкіри), середньої тяжкості (з ураженням від 3 до 10% поверхні шкіри) і важкий (з залученням більше 10% поверхні шкіри).

Близько 30% хворих на псоріаз мають важкий перебіг захворювання.

У 50% пацієнтів з псоріазом спостерігається дистрофія нігтів псоріазом і вважається, що близько 80% пацієнтів із псоріатичним артритом мають симптоми ураження нігтів. На руках нігті піддаються ураженню частіше, ніж на ногах.

Від 10 до 30% хворих на псоріаз страждають також на псоріатичний артрит.

На 3-4 роки скорочується тривалість життя у пацієнтів з важким псоріазом.

На сьогоднішній день виділяють 5 основних клінічних форм псоріазу: бляшковий, еритродемічний псоріаз, краплевидний псоріаз, псоріаз складок, пустульозний псоріаз.

У США, прямі витрати на медичну допомогу пацієнтам з тяжким перебігом псоріаза та/або псоріатичний артрит (включно з госпіталізацією, візити до лікарів, медикаментозне та не медикаментозне лікування) складають близько 650 млн. доларів США на рік

Матеріал підготувала: кандидат медичних наук Олександра Шуленіна, асистент кафедри дерматовенерології

Корисно знати