• Українська
  • English
Контрацепція сексуально-активної молоді
Контрацепція сексуально-активної молоді

Контрацепція сексуально-активної молоді

Після розпаду Радянського Союзу з’ясувалося, що секс таки існує. Підлітки є найбільш незахищеною групою сексуально активного населення. І в сучасних умовах таки важко опиратися бажанню вести активне сексуальне життя, якщо звідусіль атакують заклики це робити – кіно, музика, Інтернет, преса, реклама тощо

Що здебільшого передбачає сексуальне життя підлітків? Перш за все це нерегулярність статевих контактів, недостатня сексуальна освіта, короткочасне використання контрацепції, застосування малоефективних методів запобігання небажаної вагітності, нерегулярні менструації. Окрім того – страх перед батьками та лікарями, вибір контрацептиву, який радять друзі, високий ризик захворювань, що передаються статевим шляхом, наявність декількох статевих партнерів.

Коли починати інтимне життя – рішення індивідуальне. Але знати про методи захисту потрібно кожному підлітку. Потрібно зрозуміти одне – без контрацепції секс не може бути безпечним. Стовідсоткову контрацептивну надійність може гарантувати лише утримання від сексу.

Засоби контрацепції для підлітків поділяються на:

  • бажані (презервативи, гормональні контрацептиви);
  • застосовувані ( сперміциди);
  • менш популярні (методи природного планування сім’ї);
  • застосовувані в крайніх випадках (невідкладна контрацепція ).

Презерватив є ідеальним методом контрацепції для підлітків. Основними позитивними якостями презервативів є: захист від захворювань, які передаються статевим шляхом, в тому числі СНІД; відсутність побічних ефектів; можливість застосування без призначення лікаря; простота використання; відносна дешевизна.

У дівчат ще не сформовані природні механізми захисту від інфекцій, які діють в організмі здорової жінки. У цьому віці організм повністю відкритий для статевих інфекцій як у дівчат, так і в хлопців. У випадках правильного використання презервативи є достатньо ефективними (теоретична ефективність 90-95 %, а практична – 90%). Така позиція допомагає глянути на презерватив не як на „вбивцю задоволення”, а як на мовчазний знак взаємної поваги.

Оральні контрацептиви (ОК). Все буде ОК! Саме так кажуть лікарі, рекомендуючи оральні контрацептиви. Такий різновид контрацепції є доволі популярним серед дівчат-підлітків. Гормональні контрацептиви – це не „ідеальний метод для підлітків”, а „ідеальний метод для здорових підлітків”. У жодному разі не можна обирати оральні контрацептиви керуючись порадами подруг, хлопця, аптекаря чи рекламою! Наслідки випадкового вибору можуть бути абсолютно непередбачуваними, тому не варто ризикувати. Лікар повинен врахувати стан здоров’я дівчини, її спадковість, інтенсивність статевого життя тощо. Тому не дивно, що пацієнткам-ровесницям можуть бути призначені різні препарати.

Протизаплідні пігулки підліткам можна приймати тільки при дотриманні наступних умов: регулярне статеве життя; настання першої менструації не менше 2-х років тому; зріст не менше160 см; відсутність ожиріння і серйозних захворюванні серця і судин.

Значні переваги застосування ОК підлітками полягають у зменшенні випадків: надмірних менструальних кровотеч; надмірних міжменструальних болів (альгодисменорея); порушення менструального циклу; фолікулярної кісти яєчника; анемії; ендометріозу; acne vulgaris (вугревого висипання).

Серйозним недоліком протизаплідних таблеток стає те, що вони не захищають від інфекцій, які передаються статевим шляхом. Саме серед хлопців та дівчат, які рано розпочали статеве життя, поширені гонорея, трихомоніаз, хламідіоз, сифіліс, СНІД та інші хвороби, яких сьогодні нараховується більше тридцяти. Чимало з них мають прихований перебіг, проходять безсимптомно і даються взнаки через багато років, адже залишаються невиявленими і нелікованими.

Сперміциди: необхідність введення перед кожним статевим контактом, можливі незручності при введенні і вилученні з піхви, а також необхідність спеціального догляду, що обмежує застосування цього методу у підлітків.

Природні методи. Використання ритмічного методу, оцінки слизу, вимірювання базальної температури особливо складне для підлітків, оскільки для їхнього правильного використання необхідна спеціальна підготовка.

Невідкладна контрацепція. Цей метод оральної гормональної контрацепції, на перший погляд, вигідний для підлітків, тому що в них не заплановані статеві відносини бувають досить часто. Однак цей метод не слід рекомендувати як регулярну контрацепцію. Він ефективний лише протягом 72 годин після статевого контакту. Дівчинка-підліток обов’язково повинна приходити на перевірку наявності вагітності.

Внутрішньоматковий засіб (ВМК). Переваги цього методу попередження небажаної вагітності досить широко відомі. Але для дівчаток-підлітків існує великий ризик запальних захворювань статевих органів. Він збільшується зі збільшенням кількості статевих партнерів, що часто зустрічається в молодому віці. Крім цього, ВМК не лише не захищає від захворювань, які передаються статевим шляхом, а навіть навпаки – різко збільшує ризик цих захворювань.

Зрозуміло, що не в кожній районній жіночій консультації чи на фельдшерсько-акушерському пункті раді зустрічі з сексуально активними підлітками. Зрозуміло, що цілеспрямовану допомогу можуть надати лише у спеціалізованих центрах, де працюють фахівці з планування сім’ї, які проходять навчання у рамках проекту за підтримки Агентства США з Міжнародного Розвитку (USAID), де розміщено спеціальний логотип, який можна легко впізнати і звернутися туди. Побачивши його підлітки мають знати, що тут їм допоможуть, в легкій і доступній формі дадуть максимально повні відповіді на запитання про контрацепцію.

Потрібно дати зрозуміти підліткам, що вони можуть і повинні звертатися по допомогу до медичних спеціалістів. І нарешті забути про те, що обговорення сексуального життя є забороненою темою, адже ігнорування цих питань часто призводить до тяжких наслідків.

Матеріал підготувала асистент кафедри акушерства, гінекології та перинатології БДМУ  Маринчина Ірина.

 

Корисно знати