• Українська
  • English
Невідкладна контрацепція у сексуально активних осіб до 18 років
Невідкладна контрацепція у сексуально активних осіб до 18 років

Невідкладна контрацепція у сексуально активних осіб до 18 років

Здоров’я жінок репродуктивного віку закладається з перших днів життя.

 

У дитинстві і підлітковому віці відбувається становлення загально соматичного здоров’я, беруть початок органічні і функціональні захворювання жіночих статевих органів, закладається фундамент сексуальної поведінки, формуються репродуктивні установки.

Лише вирішивши проблему охорони здоров’я підлітків, які вступають у репродуктивний вік, можна очікувати народження здорового покоління. Але статистика сьогодення невтішна: 3-4% дітей у світі народжується у юних матерів, 4 млн. абортів в рік припадає на підлітковий вік. Середній вік початку статевого життя становить 13-14 років. 80% першокурсників мають активні статеві стосунки. Тільки 5% юнаків і дівчат використовують надійні засоби контрацепції. Враховуючи вищеозначене екстрена контрацепція набуває сьогодні важливого значення.

Екстрена контрацепція

це спосіб запобігання небажаної вагітності вже після здійснення незахищеного статевого акту за допомогою спеціальних лікарських засобів. Вона попереджає овуляцію і перешкоджає прикріпленню заплідненої яйцеклітини до слизової оболонки матки.

Перевагами невідкладної контрацепції є те, що можна запобігти небажаної вагітності протягом 72 годин після незахищеного статевого акту та тим самим попередити її наслідки – аборт та його ускладнення.

Що важливо знати, вдаючись до методу екстреної контрацепції?

Не всі препарати для екстреної контрацепції однакові, вони діляться на гормональні та не гормональні. Гормональні препарати містять синтетичний гормон левоноргестрел в великому дозуванні. Через це вони викликають важкі побічні ефекти – порушення менструального циклу, маткові кровотечі і навіть безпліддя. Не гормональні сучасні засоби містять міфепристон 10 мг (Гінепрістон), він не чинить негативного впливу на жіночий гормональний цикл і майбутнє материнство.

Екстрена контрацепція – «пожежний» метод попередження небажаної вагітності, який не рекомендується для постійного використання.

Як приймати таблетки для екстреної контрацепції?

1 таблетка не пізніше 72 годин (3-х діб) після незахищеного статевого акту. Бажано утриматися від прийому їжі за 2 години до та після вживання препарату. Ефективність даного лікарського засобу становить 99%.

У разі підозри на інфікування під час статевого контакту необхідно терміново звернутися до лікаря.

Проводячи консультування лікарю, необхідно враховувати індивідуальні особливості підлітка: характер, ступінь відповідальності, регулярність статевого життя, наявність чи відсутність постійного статевого партнера, стан соматичного здоров’я і плани стосовно майбутньої вагітності. Однак, лише здоровий спосіб життя, у тому числі безпечні статеві стосунки і профілактика непланованої вагітності, дають можливість зберегти репродуктивне здоров’я дівчини.

Матеріал підготувала: Кравченко О.В., кафедра акушерства, гінекології та перинатології

Корисно знати