• Українська
  • English
Сон: головні факти, про які треба знати кожному
про які треба знати кожному

Сон: головні факти, про які треба знати кожному

Всесвітній день сну (World Sleep Day) з 2008 року проводиться щорічно в рамках проекту Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з проблем сну і здоров’я.

 

Сон – особлива форма існування організму. Під час сну організм відновлює сили, витрачені на денну активність. Саме тому здорова людина прокидається з відчуттям свіжості й бадьорості.

Доведено, що тривалі періоди “недосипу” негативно позначаються на якості життя: пропадає відчуття гумору, з’являється дратівливість, замкнутість, погіршується пам’ять, можливе загострення різних захворювань. Втрата всього лише 4 годин сну знижує реакцію на 45%.

Поганий сон є щаблем до майбутніх інсультів, інфарктів, гіпертонії та інших серйозних захворювань. У той же час нормальний сон – один із дієвих способів профілактики серцево-судинних і багатьох інших захворювань, ожиріння.

Для того щоб висипатися, досить слідувати декільком простим правилам.

Намагайтеся не накопичувати періоди “недосипу”.

Не приймайте перед сном алкоголь і продукти, які містять кофеїн, – вони негативно впливають на нервову систему.

Не лягайте спати голодним або, навпаки, щільно поївши (після вечері і до сну повинно пройти близько 4-х годин).

Однак, спати багато не менш шкідливо, ніж недосипати. На думку вчених, ідеальна тривалість сну дорослої людини становить 7-8 годин на добу. Деякі фахівці вважають, що жінкам потрібна додаткова година сну, тому що вони більш емоційні. Дітям для нормальної роботи організму необхідно спати не менше 10 годин на добу. Повноцінний сон може знизити у них прояви синдрому дефіциту уваги та гіперактивності і поліпшити поведінку.

Нехай World Sleep Day буде ще одним приводом приділити увагу своєму сну, а, значить, і здоров’ю. Приємного, здорового, повноцінного сну!

Інформацію підготувала: Тетяна Казанцева, доцент кафедри сімейної медицини

Корисно знати