• Українська
  • English
Грибкові захворювання шкіри і волосся у дітей та їх профілактика
Грибкові захворювання шкіри і волосся у дітей та їх профілактика

Грибкові захворювання шкіри і волосся у дітей та їх профілактика

ДО ДНЯ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ. Грибкові захворювання шкіри (дерматомікози, дерматофітози) у структурі дерматологічної захворюваності у дітей займають третє місце.

Окрім того, що дерматомікози – це найбільш контагіозні захворювання шкіри у дітей, окремі їх форми, наприклад, глибока трихофітія, можуть стати причиною стійкої незворотної (рубцевої) алопеції волосяної ділянки голови, що є серйозною психоемоційною травмою для хворої дитини.

Найбільш частими проявами грибкових захворювань шкіри у дітей є трихомікози – мікроспорія і трихофітія (поверхнева і глибока форми), які супроводжуються ураженням шкіри та волосяної ділянки голови. Зрідка у дітей розвиваються дерматомікози ступнів (переважно епідермофітія).

Джерела інфекції

Джерелом грибкових хвороб у дітей, що уражають не тільки гладку шкіру, але й волосяну ділянку голови, в міських умовах можуть бути хворі бродячі кішки та собаки. У сільській місцевості джерелом грибкової інфекції є також телята, корови, коні. При ретельному огляді хворої тварини можна побачити ділянки шкірного покриву з відсутністю шерсті та наявністю почервоніння, лусочок, гноячків та гнійних кірочок.

Якщо зараження дитини відбулося від хворих тварин (кішок, собак), розвивається мікроспорія – хвороба, відома як “стригучий лишай”. Таку назву це захворювання отримало через те, що уражене волосся обламується на однаковій висоті (немов підстрижене). При мікроспорії вогнища ураження на волосяній ділянці голови поодинокі, великих розмірів, з чіткими межами, покриті сірими лусочками, які міцно прикріплені до поверхні шкіри. Водночас на гладкій шкірі з’являються вогнища у вигляді округлих рожевих плям розміром з монету, які мають припіднятий периферичний обідок і лущення в центрі.

Джерелом зараження дитини грибковими захворюваннями шкіри і волосся є хвора людина чи хвора тварина, зараження може відбутися при безпосередньому контакті, а також через предмети особистого користування.

Подібна клінічна картина на гладкій шкірі виникає при поверхневих формах трихофітії (яка уражає лише людей), проте вогнища ураження на волосяній ділянці голови при цій інфекції є чисельними, дрібними, мають нерівні краї, на їх поверхні є незначне лущення, а волосся обламується на різному рівні. У випадку глибокої форми трихофітії (зараження відбувається  від хворої людини чи тварини, переважно великої рогатої худоби) на гладкій шкірі й волосяній ділянці голови виникають болючі різко запальні вогнища ураження з набряком, гнійничками, випадінням волосся й незворотньою рубцевою атрофією шкіри.

Значно рідше у дітей розвивається грибкова інфекція ступнів, переважно епідермофітія. У цих випадках зараження відбувається як від дорослих, які доглядають за дітьми, так і через предмети побуту, на які потрапили лусочки шкіри хворого, що містять грибки. Зараження може статися в лазні, басейні, на пляжі, при відвідуванні спортивних залів, хоча значно частіше зараження дитини відбувається в родині при користуванні взуттям хворого чи через килими, якщо на них потрапили лусочки шкіри хворої людини. При грибкових захворюваннях ступнів уражається шкіра та нігтьові пластинки. На шкірі ступнів виникає почервоніння й лущення, а в міжпальцевих складках з’являються тріщини і мацерація шкіри. У разі грибкового ураження нігтів (оніхомікозі) колір нігтів змінюється, вони тьмяніють, можуть потовщуватися та обламуватися

Лікування

Лікування мікозів шкіри і волосяної ділянки голови у дітей слід проводити лише після лабораторного уточнення діагнозу у лікаря-дерматолога. На сьогодні є значна кількість сучасних високоефективних протигрибкових (фунгіцидних) лікарських засобів загальної та місцевої дії. Лікування проводиться амбулаторно або в спеціалізованих стаціонарних відділеннях залежно від клінічної картини захворювання під контролем лікаря-дерматолога до повного клінічного та лабораторного вилікування хворої дитини.

Профілактика грибкових інфекцій

Як попередити грибкову інфекцію у дітей? Перш за все, необхідно виключити контакти дітей з бродячими тваринами. Якщо ви вирішили прихистити у себе кошеня чи собаку, обов’язково покажіть її ветеринарові для того, щоб дізнатися, чи тварина є здоровою.

Переконайтеся, що у дорослих, які мають контакт з вашим малюком, немає грибкових уражень шкіри або нігтів. Якщо в сім’ї є хворий на грибкове захворювання шкіри чи нігтів, не слід користуватися його рушником, взуттям чи манікюрними приладдям, поки він не вилікується. Підтримуйте чистоту у вашій  квартирі і ванній кімнаті.

Якщо ваша дитина відвідує басейн, їде з вами на море чи річку, забезпечте її гумовим взуттям і простежте, щоб вона при потребі їх взувала.

У разі, якщо у вашої дитини чи дорослих членів сім’ї виникли ознаки грибкових захворювань шкіри, волосся чи нігтів, слід якомога раніше звернутися до лікаря-дерматолога, який проведе необхідне клінічне й лабораторне обстеження і призначить комплекс лікувальних та профілактичних заходів.

Матеріал підготувала: професор Ольга Денисенко завідувач кафедри дерматовенерології

Корисно знати