• Українська
  • English
Фітопрофілактика рослинами Буковини – крок до здоров’я
Фітопрофілактика рослинами Буковини – крок до здоров’я

Фітопрофілактика рослинами Буковини – крок до здоров’я

ФІТОТЕРАПІЯ. На території Буковини зростають 573 види дикорослих лікарських рослин. Застосування найбільш доступних лікарських рослин на території Буковини показало, що витяги з них при низькій токсичності проявляють лікувальні властивості порівняно з такими у засобах звичайної фармакотерапії.

У наш час фітотерапія стає і життєвою необхідністю (через дефіцит, дорожнечу ліків, виникнення алергічних реакцій), і предметом усвідомленого вибору (завдяки нешкідливості, м’якості дії, доступності, ефективності).

Фітотерапія – запорука фізичного і психічного здоров’я людини, один з компонентів здорового способу життя. В основі цього лежить загальна єдність всього на Землі, в тому числі і в глибинних процесах обміну речовин.

Щорічна фітопрофілактика сприяє легшому перебігу хвороби, дозволяє уникнути ускладнень, знижує частоту загострень, може забезпечити багаторічну ремісію. Рослинні препарати більш близькі природі людини, краще переносяться й можуть прийматися тривало, діють більш м’яко, не викликаючи ускладнень.

Фітопрофілактика включає в себе наступні підрозділи:

Рослини в харчуванні людини вживаються в якості їжі, в той же час вони володіють низкою лікувальних ефектів. На території Буковини зростає близько 95 видів, а найбільшим попитом користуються: Berberis vulgaris L. – барбарис звичайний; Urtica dioica L. – кропива дводомна; Fagus sylvatica L. – бук лісовий; Betula pubescens Ehrh. – береза пухнаста; Сorylus avellana L. – ліщина звичайна; Asparagus offiсinalis L. – холодок лікарський; Аllium ursinum L. – черемша; Carum carvi L. – кмин звичайний; Fragaria vesca L. – суниці лісові; Cerasus avium (L.) – черешня (черешня); Vaccinium vitis-idaea L. – брусниця; Vaccinium uliginosum L. – буяхи; Vaccinium myrtillus L. – чорниця; Rumex aсetosella L. – щавель горобиний.

Рослини для посилення захисних (адаптогенних) властивостей організму зміцнюють імунітет та адаптивні можливості при впливі негативних чинників середовища. До цієї групи можна віднести рослини, що містять флавоноїди (327 рослин), та вітаміноносні (197 рослин). Заслуговують увагу цілющі рослини з широким спектром дії: Centaurium erythraea Rafn. – золототисячник звичайний; Astragalus glycyphyllos L. – астрагал солодколистий; Laserpitium latifolium L. – стародуб широколистий

Рослини для активації розумової діяльності та підвищення працездатності. До третьої групи можна віднести рослини, які володіють тонізуючою дією. На теренах Буковини зростає 95 видів, широко використовують Polygonum aviculare L.- спориш звичайний; Тhlaspi arvense L. – талабан польовий; Primula veris L. – первоцвіт весняний.

Рослини – антистресори, які відновлюють стан нервової системи після негативного впливу чинників зовнішнього середовища зростають на Буковині у кількості 111 видів, найбільш знаними з них є: Adonis vernalis L. – горицвіт весняний; Humulus lupulus L.- хміль звичайний; Hypericum perforatum L. – звіробій звичайний.

Лікарських рослин, які застосовують в косметиці (мазі, рослинні масла, ефірні масла).

Отже, можна виділити наступні рівні фітопрофілактики:

1-й: для практично здорових людей з невеликими функціональними відхиленнями. Для них фітотерапія – профілактичний прийом лікарських форм з рослин, постійне, раціональне споживання цілющих харчових рослин; по суті це корекція здоров’я фітодієтою та фітокосметикою;

2-й: для хворих з функціональними розладами і захворюваннями, які не перейшли в хронічну форму; лікування лікарськими рослинами, які посилюють адаптогенні властивості організму та активують працездатність;

3-й: для хворих з хронічними і важкими захворюваннями; лікування з практично постійним використанням усього арсеналу засобів фітотерапії, з корекцією курсів та періодичною заміною фітотерапевтичних засобів. Підбір рослин та лікування проводиться фітотерапевтом.

Кожен попередній рівень є фоновим для подальшого. Залежно від конкретного захворювання та лікувальної необхідності фітотерапія може застосовуватися паралельно і в комбінації з іншими методами. На території Буковини визначено 60 потенційно сировинних видів лікарських рослин, які потребують подальшого вивчення та широкого використання для оздоровлення організму та профілактики хвороб населення Буковини.

Матеріал підготувала: Оксана Сметанюк, старший викладач кафедри медичної біології, генетики та фармацевтичної ботаніки

Корисно знати