• Українська
  • English
23 квітня – Всесвітній день книги і авторського права
23 квітня – Всесвітній день книги і авторського права

23 квітня – Всесвітній день книги і авторського права

Генеральною конференцією ЮНЕСКО в 1995 році у Парижі було засновано Всесвітній день книги і авторського права.

 

Американський експерт із саморозвитку Жордін Кормьєр назвала чотири безсумнівні переваги читання книг:

З’являється натхнення. Читання книг стимулює розумову діяльність людини, покращує пам’ять і підвищує творчий потенціал. Книжка може надихнути на створення нових проектів, ідей, на подорожі або отримання будь-якого іншого цінного досвіду.

Підвищується впевненість у собі. Читання допомагає розширити словниковий запас і межі інтелекту. Відчуваючи себе більш обізнаною у різних питаннях, людина стає більш впевненою у своїх силах і підготовленою до будь-яких життєвих викликів.

Розвивається розуміння чужих точок зору. Люди, які часто читають, як правило, більш чутливі, ніж ті, хто цього не робить. Читання книг розвиває соціальні навички і здатність до емпатії. Занурюючись в незнайомі ситуації і знайомлячись з різними персонажами на сторінках книг, людина розширює рамки власних поглядів і починає краще розуміти інших людей.

Якщо ви систематично будете читати перед сном, то незабаром організм звикне до цього, і тоді читання стане своєрідним сигналом, що говорить про швидке відході до сну. Таким чином можливо поліпшите свій сон і вранці відчувати себе бадьоріше.

Зменшується стрес. Читання – це своєрідна форма релаксації. Книга здатна одночасно і активізувати мислення, і розслабити, відволікти від проблем. Читання книг справді бореться зі стресом і поганим настроєм.

Читання – невід’ємний процес формування особистості. У процесі читання у людини активно працює головний мозок, причому обидві півкулі, читаючи (робота лівої півкулі) людина постійно малює в своїй уяві образи і картинки відбувається в сюжеті (це вже робота правої півкулі). Тим самим людина доставляє собі не тільки задоволення від читання, але і тренує, розвиває здібності мозку. Коли ви читаєте, активність мозку збільшується, що благотворно позначається на його стані, що є профілактикою у виникненні атрофічних захворювань головного мозку.

Читання покращує концентрацію уваги. При читанні необхідно концентруватися на змісті твору, не відволікаючись на сторонні предмети. Цей навик дуже корисний при будь-якій іншій діяльності. Також читання книг розвиває об’єктивність і здатність приймати виважені рішення.

Людське око краще сприймає інформацію, надруковану на папері, ніж ту, яка світиться на моніторі комп’ютера або ноутбука. Швидкість читання паперового носія більш висока і очі не так швидко втомлюються.

Книги – найкраща заміна ноотропам – лікам, що стимулюють розумову діяльність, покращують пам’ять і підвищують здатність до навчання. Якщо ноотропи з часом перестають мати хоча б якийсь ефект, читання постійно покращуватиме ваш розум. Окрім цього, побічні ефекти читання давним-давно відомі, чого не скажеш про пігулки. 

Американський філософ Єрік Хоффнер якось сказав: «Наодинці з собою ми в поганій компанії». Однак це можна виправити, хоча й доведеться добряче попрацювати. Читаючи книги, роблячи паузи для роздумів і постійно покращуючи себе, ми здатні розвинути звичку спокійно сидіти в кімнаті наодинці. Так можна побороти одну з найголовніших проблем людства, про яку говорив французький математик Блез Паскаль: «Усе нещастя людей від того, що вони не здатні спокійно сидіти у своїй кімнаті».

Бібліотерапія – (від biblion – книга + терапія) – лікувальний вплив на психіку хворої людини за допомогою спеціально підібраних книг.

Завдання бібліотерапії:

відключення від діючої психотравматичної ситуації («відхід» у книгу);

деактуалізація власних, існуючих життєвих переживань;

вироблення «ідеалу поведінки» у подальшому.

вироблення більш оптимістичного погляду на життя;

зміна власних реакцій на ситуацію, яка травмує психіку;

покращення контакту з людьми – у родині, з друзями, у школі тощо;

вироблення важливого вміння постати на точку зору іншої людини та зрозуміти мотиви її вчинків (особистісна децентрація);

більш виважене та спокійне ставитися до людей, які тобі неприємні;

Матеріал підготувала: асистент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології Світлана Савка

Корисно знати