• Українська
  • English
Здоров`я безцінне надбання людини
Здоров`я безцінне надбання людини

Здоров`я безцінне надбання людини

Здоров’я – безцінне надбання не тільки кожної людини, але і всього суспільства. При зустрічах, розставання з близькими і дорогими людьми ми бажаємо їм доброго і міцного здоров’я, так як це – основна умова і запорука повноцінного і щасливого життя.

 

Здоров’я допомагає нам виконувати наші плани, успішно вирішувати життєві основні завдання, долати труднощі, а якщо доведеться, то й значні перевантаження. Доброго здоров’я, розумно зберігається і закріплюється самою людиною, забезпечує їй довге і активне життя.

Здоров’я – неодмінна умова щастя Наука про здоров’я має багато більш широкі горизонти і значимість. Зауважимо у зв’язку з цим, що в національній Програмі США “Healthy people” виділені три наступні підходу до поліпшення статусу громадського здоров’я: 1) забезпечення здоров’я; 2) захист здоров’я; 3) профілактичні та медичні служби.

Здоров’я не може характеризуватися благополуччям, оскільки це – характеристика не суб’єкта, а результату його взаємодії з середовищем. Тому на перше місце в розумінні здоров’я висувається не благополуччя, а здатність змінити свої можливості у відповідності із зовнішніми або внутрішніми завданнями і (або) пристосувати середовище так, щоб ці завдання стали здійсненними.

Основою власне людського здоров’я з цих посилок виступає духовне здоров’я. Використання поняття духовного здоров’я відкриває ефективні можливості оцінки співвідношення матеріальних результатів індустріального розвитку суспільства з рівнем його духовності. Звідси, духовне здоров’я отримує важливу значущість як інструмент економічного розвитку та соціального прогресу. З цієї, зокрема, через так швидко і значуще ростуть витрати найбільш промислово розвинених держав на потреби здоров’я. Тому відмова від старої традиції розглядати охорону здоров’я як непродуктивну сферу, вміння виявити, обгрунтувати й використовувати соціально-економічну ефективність медицини є найважливішими передумовами розвитку науки про здоров’я. Ця ситуація призводить до того, що вперше збігаються провідні цінності особистості і суспільства. Саме з цих позицій відбирався та аналізувався пропонований вам матеріал. Нам приємно зробити висновок, що нова значимість здоров’я, як мети і як критерію соціально-економічного розвитку, усвідомлена, розробляється і реалізується медичною громадськістю цілого ряду країн, і в першу чергу Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я. У нашій країні, на жаль, акцент поставлено на співвідношення між клінічної та профілактичної медициною. Ми постаралися показати необхідність і корисність більш широкого погляду на здоров’я.

На жаль, багато людей не дотримуються найпростіших, обгрунтованих наукою норм здорового способу життя. Одні стають жертвами малорухомості (гіподинамії), що викликає передчасне старіння, інші излишествуют в їжі з майже неминучим у випадках розвитком ожиріння, склерозу судин, а у деяких – цукрового діабету, треті не вміють відпочивати, відволікатися від виробничих і побутових турбот, вічно неспокійні, нервові, страждають безсонням що в кінцевому підсумку призводить до численних захворювань внутрішніх органів. Деякі люди, піддаючись згубної звички до куріння і алкоголю, активно вкорочують своє життя.

Психічне здоров’я – це не стан безперервного блаженства, а взаємодія як негативних, так і позитивних емоцій і настроїв.

Слово “здоров’я” спочатку означало “цілісність”. Психічно здорові люди намагаються збалансувати і розвинути різні сторони свого “я” – фізичну, психічну, емоційну, а іноді і духовну. Вони відчувають доцільність свого існування, контролюють своє життя, відчувають підтримку оточуючих і самі надають допомогу людям.

Здоров’я духовне і психологічне – складові частини індивідуального здоров’я людини.

«Здоров’я – це стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб і фізичних дефектів», – записано в статуті Всесвітньої організації охорони здоров’я.

У загальному понятті здоров’я є дві невіддільні складові: здоров’я духовне та психічне.

Духовне здоров’я людини залежить від системи його мислення, ставлення до людей, подій, ситуацій, свого становища в суспільстві. Воно досягається вмінням жити в злагоді з оточуючими людьми, здатністю аналізувати різні ситуації і прогнозувати їхній розвиток, а також вести себе в різних умовах з урахуванням необхідності, можливості та бажання.

Психічне і духовне здоров’я знаходяться в гармонійній єдності і постійно взаємно впливають один на одного.

Підготувала доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології  Піддубна А.А.

Корисно знати