• Українська
  • English
До якого фахівця звернутися?
До якого фахівця звернутися?

До якого фахівця звернутися?

Щорічно 1 грудня своє професійне свято відмічають лікарі-невропатологи.

Якщо болить зуб – пацієнт йде до стоматолога, якщо шлунок – до гастроентеролога. А ось якщо болить голова, погіршився сон, людина стає роздратованою, або навпаки перестає цікавитися життям, – до якого спеціаліста звернутися? Невропатолога, психолога, психіатра чи психотерапевта? Неврологи знають, що пацієнт часто плутає фахівців у таких випадках… Отже, спробуємо розібратися у відмінностях між цими спеціалістами.

Неврологія – один з найбільш складних та важливих розділів сучасної медицини, який вивчає захворювання центральної та периферичної нервової системи. Тобто, невропатолога насамперед цікавлять зміни у нервовій системі, які виникли на фоні органічної патології. Судинні захворювання (інсульти та енцефалопатії), радикулопатії, невропатії, травматичні ураження нервової системи, дегенеративні (хвороба Паркінсона, мультисистемні атрофії, бічний аміотрофічний склероз, спінальні аміотрофії тощо) та інфекційні (енцефаліти, менінгіти, поліомієліт) ураження нервової системи, патологія вегетативної нервової системи – ось далеко не повний перелік захворювань, які (або наслідки яких) лікує лікар-невропатолог. Тому, головний біль, поганий настрій, погіршення сну та втома, які виникають на фоні вказаної патології – парафія невропатолога. Лікує невролог ліками, використовує мануальну терапію, кінезіологію, рефлексотерапію, лікувальну гімнастику, масаж, фізіотерапевтичні процедури, за потреби направляє пацієнта до відповідного спеціаліста: вертебролога, фізіотерапевта, рефлексотерапевта.

А ось випадок з практики. На прийомі у лікаря-невролога молода жінка, яка скаржиться на постійний тривалий головний біль, що не знімається жодними пігулками. При огляді з боку нервової системи патології не виявлено, це підтверджується і за допомогою додаткових методів дослідження. Але коли лікар намагається віднайти причину головного болю і починає розпитувати пацієнтку, – вона раптом заходиться плачем. І виявляється: вдома проблеми зі свекрухою, діти не слухаються, чоловік п’є, батьки померли… У даному випадку головний біль є наслідком психологічних проблем. Яка пігулка допоможе «розрулити» таку ситуацію? Хто лікує людську душу, хто дасть пораду? Цими питаннями займаються психологи, психіатри та психотерапевти. Але між ними також є певні відмінності.

Психіатр – це фахівець з вищою медичною освітою, який пройшов спеціальну підготовку в області психічних розладів. Він зосереджений на дослідженні психічних функцій людини: сприйнятті, пам’яті, мисленні, емоційних переживаннях. Якщо ці психічні функції помітно порушуються, психіатр знає, як привести їх у норму. Істотною відмінністю психіатра від інших фахівців з психічного здоров’я є те, що тільки він має право використовувати в лікуванні особливі психофармакологічні препарати. Цей лікар володіє методами психотерапевтичної роботи з пацієнтом (якщо він пройшов відповідну спеціалізацію). Але йти до психіатра з головним болем, який виник на фоні сімейних негараздів, не варто! Є інший спеціаліст, який займається проблемами психічно здорових в цілому людей. Це психолог. Під назвою «психолог» у масовій свідомості зашифровано до десятка професій, які часто мають мало спільного одна з одною. Тут і психологічне консультування, і психодіагностика, і психологічне тестування (наприклад, із профорієнтації), і тренінги з психологічними групами. Але якщо пацієнта направили (або він сам звернувся) до психолога з приводу душевного нездоров’я, з приводу сімейних негараздів чи проблем на роботі, то найчастіше мається на увазі практичний психолог, який має спеціалізацію в одній або декількох галузях практичної психології: дитячої, соціальної, організаційної тощо. Такий фахівець не тільки володіє теоретичними знаннями, але має і навички роботи з подібними проблемами. Психологи-консультанти допомагають знайти вихід з кризової ситуації, повірити у свої сили, знайти внутрішні резерви, вийти з депресії.

Повірте, якщо ви вчасно попадете до потрібного фахівця, вам вдасться зекономити час та гроші!

Матеріал підготувала: к.мед.н., доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології Васильєва Наталія Володимирівна.

Корисно знати