Вітаміни – похідне від латинського слова vita — життя. Це слово повністю описує їх біологічну функцію і важливість для людини. Це низькомолекулярні органічні сполуки, які підтримують низку біохімічних і фізіологічних процесів.
Кожен нутрієнт виконує свою окрему задачу або низку функцій.
Основна роль вітамінів в організмі:
- компоненти складних ферментів;
- беруть участь в обміні жирів, вуглеводів і білків;
- залучаються до процесів синтезу ДНК і поділу клітин;
- підвищують імунітет;
- знижують стомлюваність і депресивні настрої;
- підтримують нормальну функцію внутрішніх органів;
- допомагають шкірі, волоссю і нігтям виглядати здоровими.
ВООЗ давно наголошує на потребі організму у вітамінах. Спеціально створена система VMNIS (Інформаційна система з вітамінів та мінералів) збирає дані щодо нестачі вітамінів і мінералів по всьому світу. Тіло людини не здатне самостійно синтезувати вітаміни, тому ми маємо їх споживати з їжею. Винятком є вітамін D, який синтезується клітинами шкіри під дією сонячного світла. Тому, одне з пріоритетних завдань ВООЗ — боротьба з дефіцитом корисних нутрієнтів у харчуванні.
ВІТАМІНИ С І Е
Ці вітаміни працюють в організмі як антиоксиданти, що нейтралізують вільні радикали та допомагають боротися з інфекціями.
Багато вітаміну С міститься у грейпфруті, ківі, гранаті, винограді, буряку, брюссельській капусті, червоному перці, імбирі, квашеній капусті, журавлині, брусниці.
Вітамін Е міститься в: авокадо, броколі, насінні соняшника, мигдалі, фундуку, арахісі, олії.
ВІТАМІН D
Цей вітамін сприяє засвоєнню кальцію організмом і, відповідно, зміцненню кісткової системи, крім цього, вітамін D також впливає на роботу імунної та ендокринної системи.
Джерело вітаміну D – це шпинат, білокачанна капуста, лосось, тунець, молоко, сир, яловича печінка, яєчні жовтки.
Однак, природний шлях насичення вітаміном D – це сонячне світло. В організмі кожного з нас є клітини-рецептори, які під дією ультрафіолету виробляють цей вітамін і запасають його.
ВІТАМІН А
Дозволяє лейкоцитам ефективніше боротись з інфекціями, забезпечує нормальну діяльність зорового аналізатора, бере участь у синтезі зорового пігменту та сприйняття оком світла.
Вітамін А міститься у моркві, солодкій картоплі, шпинаті, броколі, гарбузах та інших овочах, які мають темні зелені листочки.
ВІТАМІНИ ГРУПИ В
В1 – регулює обмін речовин, завдяки йому травна, серцево-судинна і нервова системи працюють правильно.
В2 – нормалізує роботу щитоподібної залози, покращує стан шкіри, нігтів, волосся і слизових.
Вітаміни В1 і В2 містяться у: яйцях, молоці, гов’яжій печінці, горосі, квасолі, дріжджах, ростках пшениці, сирі, соєвій олії, свинині, імбирі, гранаті.
В6 – бере участь в обміні білків, жирів і вуглеводів, налагоджує роботу центральної та периферичної нервової системи.
Вітамін B6 міститься в хурмі, винограді, бананах, фенхелі, м’ясі курки та індички, сирі, цільнозернових злаках.
В9 і В12 – важливі для розвитку кровоносної та імунної систем, потрібен для утворення еритроцитів, розвитку нейронів і синтезу ДНК.
Вітамін В12 міститься майже виключно у їжі тваринного походження: печінці, м’ясі, рибі, морепродуктах, молочних та кисломолочних продуктах, яйцях тощо.
ВІТАМІН Н
Вітамін Н називають ще мікровітаміном, адже він необхідний організму в малих кількостях. Вітамін H важливий для здоров’я нігтів, волосся та шкіри. Міститься в грибах, шоколаді, молоці, горіхах, яєчному жовтку.
ВІТАМІН К
Вітамін К бере участь в процесі згортання крові. Крім того, він впливає на засвоюваність кальцію, тому необхідний для здоров’я кісток. Міститься в морській капусті, зеленому чаї, шпинаті, ріпчастій цибулі, сочевиці.
Отже, для профілактики захворювань, пов’язаних з дефіцитом вітамінів, потрібна правильна організація харчування. Слід пам’ятати, що надлишок вітамінів, їхніх препаратів також негативно позначається на здоров’ї.
Матеріал підготував доктор філософії, асистент кафедри
медичної біології та генетики Олексій СМЕТАНЮК