• Українська
  • English
Навіщо нам потрібні вітаміни?

Навіщо нам потрібні вітаміни?

Вітаміни – похідне від латинського слова vita — життя. Це слово повністю описує їх біологічну функцію і важливість для людини. Це низькомолекулярні органічні сполуки, які підтримують низку біохімічних і фізіологічних процесів.

Кожен нутрієнт виконує свою окрему задачу або низку функцій.

Основна роль вітамінів в організмі:

  • компоненти складних ферментів;
  • беруть участь в обміні жирів, вуглеводів і білків;
  • залучаються до процесів синтезу ДНК і поділу клітин;
  • підвищують імунітет;
  • знижують стомлюваність і депресивні настрої;
  • підтримують нормальну функцію внутрішніх органів;
  • допомагають шкірі, волоссю і нігтям виглядати здоровими.

ВООЗ давно наголошує на потребі організму у вітамінах. Спеціально створена система VMNIS (Інформаційна система з вітамінів та мінералів) збирає дані щодо нестачі вітамінів і мінералів по всьому світу. Тіло людини не здатне самостійно синтезувати вітаміни, тому ми маємо їх споживати з їжею. Винятком є вітамін D, який синтезується клітинами шкіри під дією сонячного світла. Тому, одне з пріоритетних завдань ВООЗ — боротьба з дефіцитом корисних нутрієнтів у харчуванні.

ВІТАМІНИ С І Е

Ці вітаміни працюють в організмі як антиоксиданти, що нейтралізують вільні радикали та допомагають боротися з інфекціями.

Багато вітаміну С міститься у грейпфруті, ківі, гранаті, винограді, буряку, брюссельській капусті, червоному перці, імбирі, квашеній капусті, журавлині, брусниці.

Вітамін Е міститься в: авокадо, броколі, насінні соняшника, мигдалі, фундуку, арахісі, олії.

ВІТАМІН D

Цей вітамін сприяє засвоєнню кальцію організмом і, відповідно, зміцненню кісткової системи, крім цього, вітамін D також впливає на роботу імунної та ендокринної системи.

Джерело вітаміну D – це шпинат, білокачанна капуста, лосось, тунець, молоко, сир, яловича печінка, яєчні жовтки.

Однак, природний шлях насичення вітаміном D – це сонячне світло. В організмі кожного з нас є клітини-рецептори, які під дією ультрафіолету виробляють цей вітамін і запасають його.

ВІТАМІН А

Дозволяє лейкоцитам ефективніше боротись з інфекціями, забезпечує нормальну діяльність зорового аналізатора, бере участь у синтезі зорового пігменту та сприйняття оком світла.

Вітамін А міститься у моркві, солодкій картоплі, шпинаті, броколі, гарбузах та інших  овочах, які мають темні зелені листочки.

ВІТАМІНИ ГРУПИ В

В1 – регулює обмін речовин, завдяки йому травна, серцево-судинна і нервова системи працюють правильно.

В2 – нормалізує роботу щитоподібної залози, покращує стан шкіри, нігтів, волосся і слизових.

Вітаміни В1 і В2 містяться у: яйцях, молоці, гов’яжій печінці, горосі, квасолі, дріжджах, ростках пшениці, сирі, соєвій олії, свинині, імбирі, гранаті.

В6 – бере участь в обміні білків, жирів і вуглеводів, налагоджує роботу центральної та периферичної нервової системи.

Вітамін B6 міститься в хурмі, винограді, бананах, фенхелі, м’ясі курки та індички, сирі, цільнозернових злаках.

В9 і В12 – важливі для розвитку кровоносної та імунної систем, потрібен для утворення еритроцитів, розвитку нейронів і синтезу ДНК.

Вітамін В12 міститься майже виключно у їжі тваринного походження: печінці, м’ясі, рибі, морепродуктах, молочних та кисломолочних продуктах, яйцях тощо.

ВІТАМІН Н

Вітамін Н називають ще мікровітаміном, адже він необхідний організму в малих кількостях. Вітамін H важливий для здоров’я нігтів, волосся та шкіри. Міститься в грибах, шоколаді, молоці, горіхах, яєчному жовтку.

ВІТАМІН К

Вітамін К бере участь в процесі згортання крові. Крім того, він впливає на засвоюваність кальцію, тому необхідний для здоров’я кісток. Міститься в морській капусті, зеленому чаї, шпинаті, ріпчастій цибулі, сочевиці.

Отже, для профілактики захворювань, пов’язаних з дефіцитом вітамінів, потрібна правильна організація харчування. Слід пам’ятати, що надлишок вітамінів, їхніх препаратів також негативно позначається на здоров’ї.

 

Матеріал підготував доктор філософії, асистент кафедри

медичної біології та генетики Олексій СМЕТАНЮК

Корисно знати