• Українська
  • English
Особистість формується з дитинства
Особистість формується з дитинства

Особистість формується з дитинства

Особистість формується з дитинства, тому батьки повинні розуміти – все, що вони говорять, роблять і демонструють залишає відбиток на особистості дитини.

 

Батьки можуть допомогти дитині сформувати ті вміння, з якими вона зможе досягнути успіхи в майбутньому. Але, на жаль, у школах і університетах нас не вчать правильно виховувати дітей, тому приходиться покладатися на інтуїцію.

Ось тут-то виховання дитини і перетворюється в лотерею: пощастить – не пощастить, послухається-не послухається. Це неправильно. Необхідно вчитися бути батьками.

Ось декілька принципів виховання, які допоможуть Вам виховати дитину самодостатньою особистістю:

Ваші вчинки мають більший вплив на дитину, ніж Ваші слова

Любий вчинок батьків важливий для дитини.

По-перше, дії дорослих – це приклад для дитини.

По-друге, люба ваша реакція на вчинки малюка впливає на його подальшу поведінку.

Тому, перш ніж кричати на дитину, подумайте про те, до яких наслідків це призведе.

Беріть участь у житті дитини

Поділяйте з нею її захоплення, і (це важливо!) не намагайтеся робити все за неї.

Ви повинні направити дитину на вірний шлях і допомогти вирости, а не проживати за неї дорослішання. Дитина сама повинна пройти всі складнощі і виробити самостійність, інакше вона не зможе стати самодостатньою особистістю.

Налаштовуйте методи виховання під свою дитину

Кожний з батьків повинен розуміти, що поведінка дитини залежить від її віку. І те, що недопустимо для 5-річного малюка, майже є нормальним для 3-річного. Не лінуйтеся прочитати декілька книг з вікової психології або проконсультуйтеся з експертом по дитячій поведінці, щоби розуміти, які особливості бувають у кожного віку.

Установлюйте правила

Виховальний процес без правил приречений на провал. Особливо гостро це відчувають батьки маленьких дітей. Малюки просто не вміють контролювати себе, тому їм треба допомагати керувати своєю поведінкою. По мірі дорослішання дитина засвоїть основні норми поведінки, а батьки поступово будуть давати їй більше свободи.

Установлюйте межі

Особистісні межі дитини не можна порушувати, тому заохочуйте її самостійність.

Те, що дитина хоче бути незалежною – це природно. Так що, забезпечте їй комфортні умови, в яких дитина зможе самостійно займатися цікавою для неї справою.

Поважайте дитину

Це найкращий спосіб навчити її поважати і Вас, і інших дорослих. Розмовляйте з нею спокійно, слухайте, що вона розповідає Вам і не забувайте, що Ваші стосунки з малюком є основою для його стосунків з іншими людьми.

Тільки з любов’ю, повагою, величезною терплячістю, своїм найкращим прикладом можна досягнути формування здорової, щасливої, самодостатньої, самостійної, дорослої особистості. Успіхів Вам у цій нелегкій, але такій важливій для кожного справі.

Матеріал підготувала: Карвацька Н.С., доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка

Корисно знати