• Українська
  • English
Вплив гаджетів на психічний стан дітей та підлітків

Вплив гаджетів на психічний стан дітей та підлітків

Дуже важко сьогодні уявити світ без електронних гаджетів. Сучасні діти звикають до таких пристроїв буквально з пелюшок.

Комп’ютери, планшети, смартфони, електронні книги та інші цифрові пристрої є сьогодні практично у кожної людини. Вони спрощують наше життя та допомагають економити час. В багатьох сім`ях батьки за допомогою гаджетів відвертають увагу дітей, щоб зайнятися побутовими справами. Безперечно, це дуже зручно, але надмірне захоплення цифровими пристроями шкодить, в першу чергу, психічному здоров’ю дитини.

Важко зрозуміти, де проходить грань між безпечним, корисним і надмірним використанням технологій. Деякі побоюються, що ця «одержимість» може бути шкідливою, особливо для психічного здоров’я тінейджерів. І таке побоювання цілком виправдано, адже іноді здається, що підлітки безперервно використовують гаджети упродовж всього дня!

Американські психологи стверджують, що сьогоднішні підлітки можуть опинитися на межі кризи психічного здоров’я. Вони розповідають, що у тих, хто проводить багато часу за екранами, виникає апатія до навколишнього світу, часті перепади настрою або агресія.

У школярів, які активно користуються соціальними мережами, збільшується ризик виникнення депресії на 27%. Психіка дітей і підлітків нестабільна і знаходиться на стадії становлення, тому дуже важливо намагатися уберегти їх від негативних впливів в мережі. У той час як ті, хто займається спортом, відвідує різні гуртки або вчить домашнє завдання, значно скорочують свій ризик. Дитяча депресія – поширене і важке захворювання, яке негативно впливає на поведінку дитини.

Надмірне використання девайсів не розвиває інтелект дітей. Деякі експерти припускають, що сьогоднішні покоління росте повільніше. Через гаджети дитина не розвиває логіку, фантазію та уяву, а концентрація уваги йде на спад. До того ж у дітей виникають проблеми з живим спілкуванням. Вони вже звикли до віртуальних «емодзі». Діти не хочуть висловлювати свою думку, ділитися своїми почуттями, переживаннями.

Оскільки весь світ продовжує боротися з пандемією Covid-19, а дистанційне навчання залишається в силі, мільйони дітей не відвідують навчальні заклади, а спілкуються з ровесниками онлайн.

Але в той самий час, в технологіях є інь і янь, які важко збалансувати як батькам, так і педагогам. Наприклад, при використанні телефону поліпшуються когнітивні навички – це здатність обробляти інформацію, міркувати, аналізувати ситуацію.

Отже, в усьому важливий баланс. В умовах сучасного світу неможливо (і навіть неправильно) бути зреченним від цифрових технологій. Вони одночасно можуть як розвивати здібності підлітка, так і деструктувати. Тому, батькам важливо ретельно стежити за поведінковими особливостями своєї дитини, і, в разі необхідності, звернутися до фахівця.

Матеріал підготувала: професор кафедри нервових хвороб,

психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка, д.мед.н. Юрценюк О.С.

 

 

Корисно знати