• Українська
  • English
Унікальне відкриття: виявлені раніше невідомі клітини мозку
Унікальне відкриття: виявлені раніше невідомі клітини мозку

Унікальне відкриття: виявлені раніше невідомі клітини мозку

Вчені з Каролінського інституту разом з колегами з Німеччини і Голландії виявили у мишей нову групу нервових клітин мозку. Виявляється, знайдені клітини регулюють серцево-судинну функцію, ритм серця і кров’яний тиск, повідомляє Science Daily.

Ці клітини формуються за допомогою гормону щитовидної залози. У людей з порушеннями щитовидки зростає ризик проблем з даними нейронами і, відповідно, з серцево-судинною системою.

Відомо: в осіб з неконтрольованим гіпертиреозом або гіпотиреозом нерідко виникають хвороби серця. Раніше вважалося, що причиною цього є тільки гормони, які безпосередньо впливають на серце. Тепер же під приціл потрапили й клітини мозку.

“Можливо, ми отримали принципово новий спосіб лікування серцево-судинних хвороб. Якщо навчитися контролювати нейрони, то вдасться впоратися з гіпертонією за допомогою впливу на мозок. Однак, поки це далека перспектива. На сьогодні нас турбує той факт, що гіпофункція щитовидної залози у вагітних може позначатися на виробництві даного типу нейронів у плода, підвищуючи ризик хвороб серця у дитини”, – констатує Йенс Міттаг, керівник робочої групи.

Джерело: http://meddaily.ru/article/25dec2012/n_neuron

null

Корисно знати