• Українська
  • English
У БДМУ провели акцію «Небезпека папіломавірусної інфекції»
У БДМУ провели акцію «Небезпека папіломавірусної інфекції»

У БДМУ провели акцію «Небезпека папіломавірусної інфекції»

22 червня асистент кафедри дерматовенерології Гулей Л.О. разом із співробітниками провели акцію

для мешканців області «Небезпека папіломавірусної інфекції» на базі Обласного шкірно-венерологічного диспансеру.

Папіломавірусна інфекція є актуальною проблемою сьогодення, зважаючи на її поширеність (згідно сучасних досліджень, папіломавірусами інфіковано 60-80% населення) та її наслідки для здоров’я людини – у 5-25% папіломавірусна інфекція може спровокувати розвиток злоякісних новоутворення шкіри та сечостатевих органів.

Під час акції було проведено санітарно-просвітницьку роботу серед населення та пацієнтів диспансеру щодо роз’яснення причин та факторів ризику виникнення захворювань, що провокуються вірусом папіломи людини. Особливу увагу було акцентовано на тому, що вірус папіломи людини є однаково небезпечним для чоловіків та жінок, причому 16 та 18 типи інфекції можуть спровокувати розвиток раку шийки матки у жінок і рак статевого прутня та простати у чоловіків.

Перед проведенням акції заздалегідь було розроблено листівки з короткою інформацією про типи вірусу папіломи людини, поширеність інфекції, клінічні прояви та особливості ранньої діагностики папіломавірусної інфекції, при цьому було відзначено, що лише у 1-3% хворих наявні симптоми захворювання. Пацієнтам також було надано фахову інформацію щодо можливих причин переродження проявів папіломавірусної інфекції в рак, вчасного звернення до лікаря-дерматолога та недопустимості самолікування.

Корисно знати