• Українська
  • English
Особливості харчування під час посту
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Особливості харчування під час посту

Особливості харчування під час посту

ФАХІВЕЦЬ БДМУ КОНСУЛЬТУЄ. У молодому організмі, що росте, кількість непотрібних йому речовин незначна. Проте з віком за нездорового способу життя їхня кількість збільшується, що негативно позначається на здоров’ї людини. У той же час піст і голодування значно впливають на духовність людського буття. Піст і голодування – найсильніші та найрадикальніші способи підтримання високого рівня здоров’я. Вони є величезним резервом, який слугує для продовження життя людини. Знання про те, як методично правильно проводити одноденне голодування, дозволить вам очистити організм від токсинів, зміцнити й оздоровити його. Внаслідок регулярного проведення оздоровчого голодування ви станете відчувати себе енергійними, підтягнутими, бадьорими.

Піст. Голодування

Піст – це повне чи часткове утримання від їжі, що здійснюється з метою релігійної дисципліни (духовного і фізичного очищення).

Під час посту водночас з очищенням організму від шкідливих речовин, а отже, з його оздоровленням створюється певний емоційний стан у віруючих, який сприяє очищенню й оновленню душі людини. Згідно з релігійними переконаннями, мета посту – опанування себе, звільнення від спокуси, гріха, перемога над пристрастями плоті.

Дотримання православних постів привело до того, що з’явилося чимало страв, приготованих із рослинних продуктів та риби із вживанням рослинної олії.

До пісної їжі, що вживається в період посту, належать зернові, бобові, овочі, фрукти, ягоди, гриби, їстівні дикоростучі рослини, горіхи, прянощі, мед, пісні продукти.

До скоромної їжі належать м’ясо і м’ясні продукти, молоко і молочні продукти, тваринні жири, яйця, а також продукти, що їх містять, наприклад кондитерські вироби.

Українська кухня складається з багатьох страв, якими можна задовольнити різноманітні смаки: борщ із квасолею, супи з галушками, вареники з пісною начинкою, пиріжки з гарбузом і сушеними фруктами, квашенина, буряк, солоні огірки, помідори, хрін, цибуля, рослинна олія і пампушки – чим тільки не пригощали винахідливі господині своїх рідних під час посту.

Дотримання посту для звичайних людей не було виснажливим, оскільки його правила для них були порівняно м’якими. Для служителів монастирів загальномонастирські правила посту вимагали суворого його дотримання і були досить жорсткими.

Увесь комплекс надзвичайно складних біологічних процесів, які безперервно відбуваються в нашому організмі та лежать в основі діяльності його органів вимагає певних витрат енергії.

Людина має отримувати з їжею стільки енергії, скільки вона витрачає її в процесі життєдіяльності. Тривале недотримання цього закону призводить до порушення здоров’я. З допомогою посту людина може визначити кількість їжі, необхідної для природної потреби організму.

Піст не варто розглядати як часткове утримання від їжі тільки в функціональному плані (дієтичне оздоровче харчування або методика харчування).

Голодування – це усвідомлене утримання від вживання їжі протягом деякого часу.

Терміни голодування можуть бути: малі (24-48 годин), середні (3-7 діб), тривалі (7-30 діб) і більше. Цикли голодування можуть бути: щотижневі (від 24 до 42 годин), щомісячні (до 3 діб), щоквартальні (при зміні сезону року від 3 до 10 і більше днів), щорічні (від 7 до 20 і більше днів).

Голодування як оздоровчий метод було відоме здавна. Його мета – очищення організму від наслідків неправильного харчування. У процесі голодування відбувається самооновлення всіх функцій організму, а отже, його омолодження.

Незбалансоване харчування, неповноцінна їжа, нестача в ній мінералів, а також надлишки спожитих нами продуктів – усе це призводить до того, що у нашому організмі накопичується велика кількість отрут, шлаків, які він не встигає вивести, а це, у свою чергу, спричинює виникнення хвороб. Єдиний засіб, за допомогою якого можна звільнитись від токсинів, що утворились внаслідок неправильного харчування чи від надлишків у їжі, – це голод.

Голодування – це ключі від комори, де природа зберігає енергію. Голодування досягає кожної клітини кожного органу й генерує життєві сили. Ніхто не зробить це за Вас. Це повинні зробити тільки Ви. Ніхто не зможе харчуватись замість Вас. П.Брегг

Різновиди та стадії голодування

Перша стадія голодування триває від одного до чотирьох днів. У цей період людина припиняє вживати їжу, її шлунок порожній, поживні речовини у кров не надходять. Про це кров сигналізує в центр мозку, який, у свою чергу, передає дану інформацію в лобні відділи головного мозку, що відповідають за харчування. Це збудження передається й до інших відділів мозку, домінуючи над рештою запитів організму.

Відомо, що на першій стадії голодування почуття голоду загострюється, завжди дуже хочеться їсти. Перебороти таке бажання, а отже, і даний етап утримання від їжі можна виключно вольовими зусиллями.

Друга стадія голодування починається після того, як період збудженого стану переходить у загальмований, унаслідок чого відчуття голоду повністю зникає. У цей час включаються фізіологічні механізми на “поїдання” власної тканини. У першу чергу засвоюються жирові запаси і хворобливо змінені клітини. Життєво важливі клітини й органи не втрачають своєї ваги. Під час цього періоду організм втрачає до 25% власної ваги. У людини це відбувається впродовж 40-50 днів, які вважаються фізіологічне корисним терміном голодування.

Наприкінці цієї стадії, коли вся резервна тканина організму вже використана, знову з’являється сильне відчуття голоду. Саме його наявність, а також очищення слизових оболонок рота і язика вказують на закінчення другого періоду голодування.

У третій стадії голодування, якщо людина не припиняє голодувати після завершення другої стадії, починається утилізація її життєво важливих органів і тканин, що призводить до необоротних патологічних процесів, а потім і до смерті через повне виснаження організму. При цьому втрата ваги складає 40–45%.

Варто зазначити, що голодування протягом 25-30 днів призводить до втрати лише 12-18% власної ваги. Найчастіше в медичній практиці вдаються саме до таких термінів утримання від їжі з метою одержання найбільшого лікувального ефекту.

Фізіологічні механізми голодування

Під час голодування в мозку збуджується центр голоду, який за принципом домінанти поширює це збудження на всю центральну нервову систему, що, у свою чергу, приводить у рух так званий “пульт”, тобто гіпоталамус, основною функцією якого є управління ендокринною і нервовою системами організму. Гіпоталамус активізує діяльність гіпофіза – залози внутрішньої секреції, котра посилено продукує гормон росту. У голодуючому організмі під дією підвищеного вироблення гормону росту поліпшується біосинтез, який зумовлює посилене розщеплення власних жирових запасів на складові частини.

Учені встановили позитивний вплив голоду на організм, провівши досліди з тваринами. Під час голодування на організм оздоровче діють такі фізіологічні механізми: “ремонт” спадкового апарату, біосинтез, відновлення ферментативних систем організму (підвищується імунітет, покращується травлення їжі), оновлення молекулярного і хімічного складу всіх клітин організму, розщеплення жирових і зайвих клітин тощо.

Після збудження головного мозку в процесі голодування настає зворотний процес – гальмування, внаслідок якого відбувається сильне розслаблення організму. Оскільки в кров’яне русло не потрапляють поживні речовини, посилюється потік шлаків, метаболітів, токсинів, пестицидів, сторонніх речовин, які перебували раніше в затишних куточках нашого організму.

Голодування сприяє очищенню організму: перш за все гине гнилісна мікрофлора, очищається шкіра, рідинні середовища, внутрішні органи. Це сприяє циркуляції крові, нормалізує постачання необхідними речовинами всіх частин тіла. Зв’язки стають еластичними, суглоби рухливими. Очищаються нервові стовбури, збільшується чутливість шкірних рецепторів, сильно загострюється нюх, поліпшується енергетика організму.

Методика голодування

Перед початком голодування необхідно проконсультуватись у лікаря.

Бажано проводити голодування у спокійній, приємній обстановці, де чисте повітря, а оточуючі з розумінням ставляться до ваших учинків. Під час голодування краще перебувати під наглядом обізнаної з цих питань людини. Успіх голодування залежить також від того, чи налаштовані ви психологічно для проведення даної процедури.

Починати голодування бажано з 24-годинного звичайного голодування. Виконуючи цю процедуру один раз на тиждень, ви, таким чином, голодуєте 52 дні на рік. У цьому випадку ефект голодування накопичується. Ваш організм стає тим чистіше, чим частіше ви вдаєтесь до голодування. Але завжди слід пам’ятати, що ви повинні в період між голодуваннями підтримувати здоровий спосіб життя.

Ви можете досягти максимального очищення організму повним утриманням від їжі в короткі терміни. Одноденне голодування проводиться від сніданку до сніданку або від вечері до вечері. У цей проміжок п’ють дистильовану або кип’ячену воду. Під час 24-годинного голодування можна додати до склянки води одну третину чайної ложки натурального меду або одну чайну ложку лимонної кислоти. Під час голодування можна пити води стільки, скільки потрібно організму (від 1,5 до2 літрів).

Коли ви відчуєте позитивні наслідки одноденного голодування, спробуйте голодувати триваліші терміни, наприклад три дні на квартал.

На початку голодування ви можете відчувати неприємні явища: грубий наліт на язиці, неприємний смак у роті, під час дихання відчувається неприємний запах з рота. У вас можуть виникнути слабкість, нудота, запаморочення, головний біль, може дерти в горлі, з’являтися підвищена дратливість. Важливо знати, що той чи інший стан короткочасний і рідко виявляється в сильно вираженій формі. Як тільки організм очищується, неприємні відчуття проходять, настає період полегкості й відчуття голоду зовсім зникає.

Під час голодування не зникають звичайні потреби організму в їжі, повітрі, воді, теплі, сонячному світлі, фізичній діяльності, відпочинку, сні, дотримуванні чистоти, розумовій рівновазі. Харчування організму, що підтримує його функціонування в період голодування, здійснюється за рахунок наявних у ньому запасів. Вода вживається відповідно до потреби. Сонячне світло необхідне для підтримання дещо ослабленої в цей період діяльності обміну речовин.

Під час голодування знижується нервова та фізична активність, організм економить життєву енергію голодуючого для посилення відновних і очисних процесів. Вам слід пам’ятати просте правило компенсації: щоб просунутись в одному напрямку, природа має загальмувати інші.

Після завершення 24-годинного голодування перше вживання їжі має складатись з овочевого салату, приготованому на основі нарізаних свіжих моркви і капусти (можете використати як приправи лимонний або апельсиновий сік), після цього вживають страви з варених овочів.

Варто знати, що не можна переривати голодування або закінчувати його такою їжею, як м’ясо, молоко, сир, масло, риба, горіхи. Саме так рекомендує виходити з голодування Поль Брегг. Після повного утримання від їжі бажано, щоб їжа складалась на 50% із натуральних продуктів (сирі овочі, фрукти).

Під час голодування ви очищаєте свій організм, і, ставши чистим, він уже сам може провадити вибір необхідних йому продуктів.

Якщо ми хочемо жити довго діяльним і щасливим життям, маючи при цьому прекрасне здоров’я, ми повинні насамперед керуватися тим, що диктує нам сама природа. Природні закони – це істинні закони. Якщо ми керуємось ними, ми винагороджені прекрасним здоров’ям. Завжди дбайте про здоров’я. Воно цілком необхідне також і для вашого духовного життя. П.Брегг стверджує, що, якщо ви будете послідовними в цьому, здоров’я душі, розуму і тіла буде забезпечене.

Матеріал підготувала: Олена Каушанська, доцент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб

Корисно знати