• Українська
  • English
Систематична метрологічна повірка медичних приладів – гарантія якісної медичної послуги
Систематична метрологічна повірка медичних приладів – гарантія якісної медичної послуги

Систематична метрологічна повірка медичних приладів – гарантія якісної медичної послуги

ФАХІВЕЦЬ БДМУ КОНСУЛЬТУЄ. Однією з найважливіших сфер інтересів людини та держави є охорона здоров’я. Тісний зв’язок між такими галузями людської діяльності як медицина та метрологія, не є відкриттям.

Безперечним фактом є те, що від технічного стану приладів медичного призначення значною мірою залежать якість, ефективність та безпека медичних послуг, які надаються громадянам у лікувально-профілактичних установах. Сучасне медичне обладнання – це основні фонди медичного закладу та знаряддя праці медичного працівника.

Важливість справності медичної апаратури

Як правило, після первинного огляду лікар направляє пацієнта на рентген, ультразвукове дослідження, аналізи та інші обстеження, на підставі яких він ставить діагноз і призначає лікування.

На жаль, досить часто буває так, що терапія того чи іншого захворювання є неефективною, або навпаки, людина починає почуває себе дедалі гірше. Частіше за все в цьому звинувачують лікаря, натомість справа може бути в низькій ефективності самих методів діагностики і лікування. Простий приклад – з часом будь-яка медична апаратура неминуче старіє, її технічні показники, тобто точність, потужність та інші параметри змінюються. В такому разі використання у медичній практиці несправних електрокардіографів, призводить до спотворення записів електрокардіограми. Аналогічно, при проведенні ультразвукових досліджень, низька роздільна здатність апарата не дає змоги знайти малі конкременти в органах, застосування несправних датчиків при дослідженні приводить до помилок у встановлені діагнозу. Використання несправних фізіотерапевтичних апаратів призводить до низької ефективності процедури. Перевищення на виході фізіотерапевтичних апаратів значень встановленої величини може нести небезпеку для здоров’я і життя пацієнта.

Закон України “Про метрологію та метрологічну діяльність”

Згідно з вимогами Закону України “Про метрологію та метрологічну діяльність” та інших нормативно-правових актів і нормативних документів з метрології всі медичні прилади, які мають відношення до здоров’я і життя людини, підлягають державному метрологічному нагляду та періодичному метрологічному контролю.

Повірка, метрологічна атестація, калібрування засобів вимірювальної техніки, контроль вихідних параметрів медичного обладнання, що використовуються в медичних установах є своєрідною гарантією точності їх роботи і підтвердження якості медичних послуг.

Необхідність постійно стежити за точністю апаратури, яка використовується в медичних закладах, неможливо заперечити, адже від неї напряму залежить точність діагнозу та правильність лікування, а отже – здоров’я і життя пацієнтів.

На сьогоднішній день в закладах охорони здоров’я використовується чимало приладів, апаратів та обладнання, всі вони зобов’язані проводити повірку чи контроль вихідних параметрів усього наявного обладнання. В лікувальних закладах застосовуються такі засоби вимірювальної техніки, як, вимірювачі артеріального тиску, біохімічні аналізатори, гематологічні аналізатори тощо. Всі вироби медичної техніки діляться на медичні прилади; медичні апарати; медичне обладнання; медичні комплекси, які призначені для діагностики, лікування, профілактики. Усі апарати мають нормовані характеристики. Лікар при призначенні процедури вказує значення величини параметра впливу на пацієнта (струм, напруга, потужність, частота, коефіцієнт модуляції та ін.).

Законодавча база

Проводити контроль вихідних параметрів медичних апаратів зобов’язує лист заступника міністра охорони здоров’я України від 09.12.1998 р. “Про контроль вихідних параметрів технічного обладнання”, але тут виникає ряд проблем. В лікувальних закладах зазвичай відсутні інженерні групи для контролю параметрів фізіотерапевтичної апаратури. Інша проблема – забезпеченість засобів вимірювальної техніки для контролю. І нарешті – недостатнє фінансування для оплати проведення цих робіт фахівцями інших організацій, які є кваліфікованими і мають на те технічні можливості.

Знаючи ці проблеми, держава на законодавчому рівні врегулювує дані питання. Є Закон “Про метрологію та метрологічну діяльність”, згідно з яким засоби вимірювальної техніки, які застосовуються у галузі медицини, проходять щорічну повірку.

При придбанні обладнання медичному закладу необхідно звертати увагу не тільки на ціну приладу, а й на його технічні характеристики, документальний супровід, підтвердження пройденої повірки.

Найбільш типовими недоліками є: використання неперевірених засобів вимірювальної техніки, не проведений контроль вихідних параметрів медичного обладнання, відсутній чи неповний перелік засобів вимірювальної техніки, які знаходяться в експлуатації і підлягають повірці.

Найчастіше “забувають” повірити пульсоксиметри (прилади для вимірювання кисню в крові), вимірювальні системи для діагностування різноманітних захворювань, комплекси для читання та розшифровування кардіограм, дефібрилятори-монітори (реанімаційні пристрої), апарати штучної вентиляції легенів.

Закон “Про метрологію та метрологічну діяльність” та ДСТУ 2708 “Повірка засобів вимірювальної техніки. Організація та проведення” зобов’язують організації, що займаються ремонтом засобів вимірювальної техніки, проводити їх подальшу повірку, як підтвердження того, що прилад відремонтовано “на совість”. Але, на жаль, законослухняних фірм мало, і вони не дуже поспішають виконувати ці роботи. Отже, відповідальним за метрологічне забезпечення медичних закладів необхідно тримати це питання під контролем. І насамкінець, якщо медичний заклад дійсно зацікавлений якісно обслугувати пацієнта, він ніколи не втратить можливості зайвий раз переконатися в точності показників своєї діагностичної та лікувальної медичної техніки.

Інформацію підготував: начальник відділу метрологічного та технічного забезпечення Віктор Костенко

Корисно знати