• Українська
  • English
30 липня – Міжнародний день дружби
30 липня – Міжнародний день дружби

30 липня – Міжнародний день дружби

Дружбу можливо описати, як позитивні особисті стосунки людей, засновані на взаємної прив’язаності, духовній близькості, спільних інтересах, відданості людей, повній довірі.

 

Види дружніх стосунків

Духовна дружба – взаємне збагачення і доповнення одне одного.

Творча дружба – обидва друга зберігають свою яскраво виражену індивідуальність. Дружба допомагає творчо доповнювати особистість кожного з друзів.

Буденна дружба може існувати й розвиватися лише за умови безпосередньої територіальної близькості. Друзі обов’язково мають жити поруч, надавати одна одній послуги, звертатися по допомогу, ходити разом кудись чи навіть просто розмовляти. Це також можливо при звичайному сусідстві чи спільній праці.

Сімейна дружба характеризується тим, що один у сутності, стає іншому сім’єю. Якщо ж йдеться про подружжя, то це може бути дружба сім’ями.

Маючи друзів, вважай, що ти володієш скарбами. Григорій Сковорода

Цікаві факти про дружбу

Фахівці стверджують, що бачитися з друзями корисно для здоров’я. Вся справа в тому, що при частому спілкуванні підвищується рівень прогестерону, а це сприяє психологічній розрядці, а так само знижує рівень тривоги.

У ході наукових досліджень стало ясно, що брак спілкування з близькими друзями погано позначається на здоров’ї людини. Ті, у кого мало друзів, схильні не тільки до безсоння, але і до хронічної втоми. Такі люди на 90% частіше страждають депресією, ніж ті, у кого немає недоліку в спілкуванні з друзями.

Ті дітки, батьки яких легко спілкуються з великою кількістю друзів і знайомих, живуть значно довше, ніж ті, у кого батьки нехтують спілкуванням з тих чи інших причин.

Цікавий факт: друзі мають між собою певні генетичні схожості, а все тому, що друзів ми вибираємо собі на підсвідомому рівні.

Приблизно 90% всіх користувачів соціальних мереж стверджують, що дружбу можливо створити тільки за допомогою живого спілкування і тільки при реальних зустрічах.

Вчені виявили, що літні люди, які зі старими друзями спілкуються на багато більше, ніж з рідними, живуть довше. А між тим, близьке спілкування з ріднею на тривалість людського життя абсолютно не впливає.

Соціологи з’ясували, що місто Сідней вважається містом, в якому проживають самі доброзичливі люди.

Дослідники з Дартмутського коледжу довели, що зазвичай екстраверти більше дружать з іншими екстравертами, а інтроверти — з іншими інтровертами.

Французькі вчені виявили, що навіть акули «вміють» дружити: в зграях деякі особини весь час тримаються разом, а інших уникають.

І у тварин, і у людей дружба пов’язана з політичною активністю і залежить від конкретної позиції (у всіх сенсах) іншої особини, а також можливістю збирати навколо себе однодумців в конфліктних ситуаціях.

На честь дружби був названий астероїд 367 Amicitia. У перекладі з латинської, це слово якраз і означає дружбу.

Канадські психологи Б.Бейджелоу й Д. Ла Гайпа, виявили, що дружба з погляду нормативних очікувань проходить три стадії розвитку: Перша ситуативні відносини у зв’язку із загальною діяльністю, територіальною близькістю, взаємною оцінкою; друга стадія – договірний характер відносин – неухильне дотримання правил дружби й високих вимог до характеру друга; та третя стадія «внутрішня психологічна» стадія – першорядного значення набувають особистісні риси: вірність, щирість, чесність.

Корисно знати