• Українська
  • English
Вбережи своє життя від ВІЛ/СНІДу
Вбережи своє життя від ВІЛ/СНІДу

Вбережи своє життя від ВІЛ/СНІДу

Щороку День боротьби зі СНІДом відзначається 1 грудня. Ця хвороба вже давно вийшла за межі окремих соціальних груп, зараз загроза інфікування нависає над кожним із нас чи то під час косметичних процедур, чи в закладах лікування, чи просто під час прогулянки з дитиною в парку…

 

Темпи поширення ВІЛ-інфекції набули масштабу епідемії, особливо в Україні, що частково пов’язано зі скороченням кількості програм для боротьби зі СНІДом у 2013-2017 рр. Україна залишається лідером в Європі за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. За оцінками експертів UNAIDS (Joint United Nations Programme on HIV/AIDS), в Україні з ВІЛ-інфекцією живе близько 240 тисяч осіб. І тільки кожен другий знає про свій діагноз – станом на 1 травня 2018 року на обліку в Україні перебуває 143 766 ВІЛ-позитивних пацієнтів.

Найнадійніший спосіб уберегтися від ВІЛ/СНІДу – це уникнути зараження вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). ВІЛ передається тільки при прямому контакті рідин або тканин ВІЛ-позитивних і здорових людей.

Основні шляхи зараження:

  • статевий;
  • парентеральний (переливання інфікованної ВІЛ крові, внутрішньовенозне введення наркотиків або ліків нестерильними шприцами);
  • трансплацентарний (внутрішньоутробне зараження плоду від хворої матері).

На даний час вивчаються і обговорюються різноманітні напрямки комплексних заходів щодо профілактики ВІЛ/СНІД. Головний акцент робиться на попередженні зараження ВІЛ, зміні поведінки людини, зменшенні факторів ризику серед осіб, які відносяться до груп підвищеного ризику інфікування. Вбережи своє життя від СНІДу!

Інформацію підготували: завідувач кафедри медичної біології та генетики, професор Булик Р.Є. та асистент кафедри Кушнірик О.В.

Корисно знати