• Українська
  • English
Антибактеріальне мило: друг чи ворог?
Антибактеріальне мило: друг чи ворог?

Антибактеріальне мило: друг чи ворог?

З 2 вересня 2016 року управління з контролю за продуктами харчування та лікарськими засобами (FDA) у США заборонило продаж антибактеріального мила, пояснивши це тим, що в ньому містяться  компоненти, які є небезпечними при регулярному й тривалому застосуванні, і до того ж – неефективними. FDA дало компаніям-виробникам один рік на те, щоб змінити формули продуктів або прибрати їх з полиць магазинів.

Ця заборона привертає до себе ще більше уваги у зв’язку з активною реалізацією глобальної кампанії Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) «Антибіотики: використовуйте обережно!», адже є дані, які припускають у довгостроковій перспективі заподіяння більшої шкоди, ніж користі від антибактеріальних інгредієнтів мила.

Серед числа заборонених речовин – триклозан, який сьогодні міститься в більш ніж 90% «антибактеріальних» і «антимікробних» миючих засобах, у т.ч. мила, зубної пасти, засобів для миття посуду, косметики, кухонних дошок, іграшок, наматрацників тощо. До того ж доведено, що антибактеріальні ефекти триклозану проявляються тільки після куди більш тривалої експозиції, ніж кілька секунд, які більшість людей витрачають на миття рук.

При цьому є досить вагомі вказівки на те, що триклозан може негативно впливати на природну здатність організму протистояти інфекціям. Просте мило в поєднанні з водою змиває бактерії з шкіри, в той час як «антимікробні» компоненти націлені на їх руйнування. І якщо раніше вважалося, що триклозан та його аналоги просто вбивають бактерії без вибірковості, то сьогодні все більше є підтверджень того, що вони діють подібно до антибіотиків, використовуючи ті ж молекулярні механізми. Це означає, що ці агенти можуть сприяти мутації бактерій і розвитку у них стійкості і до триклозану, і власне до антибіотиків.

Тож, не очікуючи в нашій країні подібних рекомендацій стосовно заборони антибактеріального мила, закликаємо відмовитися від останнього, надаючи перевагу звичайному туалетному милу.

Матеріал підготували: кандидат медичних наук, асистент кафедри дерматовенерології Шуленіна Олександра, студентка 4 курсу Олійник Марія

Корисно знати