• Українська
  • English
Продукти харчування, які перешкоджають розвитку остеопорозу
які перешкоджають розвитку остеопорозу

Продукти харчування, які перешкоджають розвитку остеопорозу

ФАХІВЕЦЬ БДМУ КОНСУЛЬТУЄ: Остеопороз є і залишатиметься в майбутньому серйозною проблемою, що суттєво впливає на якість життя більшості населення світу.

Згідно з визначенням ВООЗ, під остеопорозом розуміють метаболічне захворювання скелета, що характеризується зниженням кісткової маси і порушенням мікроархітектоніки кістки, яке призводить до збільшення її крихкості та ризику переломів. Нині у світі налічується близько 250 мільйонів людей, що страждають від остеопорозу.

Статистика

У структурі неінфекційної захворюваності остеопороз за рівнем розповсюдження виходить на четверте місце, залишаючи попереду лише захворювання серцево-судинної системи, пухлинні процеси та цукровий діабет. На думку деяких авторів, остеопороз і остеопенія набувають характеру “мовчазної епідемії”. Особливо гостро ця проблема стосується жінок: 10–11 % жінок, вік яких сягає 30 років, вже мають прояви остеопенічного синдрому, розповсюдженість якого зростає до 50 % з настанням у них менопаузи. Остеопоротичні переломи призводять і до значних економічних витрат.

Становлення здорової кісткової системи є не тільки результатом і проявом оптимального перебігу процесу остеогенезу, але й запорукою нормального розвитку всього організму в цілому як у дитячому віці, так і в подальших вікових періодах. Вже з віку 30-35 років починається втрата кісткової тканини, яка є універсальним феноменом біології людини.

Ознаки захворювання

Основними клінічними ознаками первинного остеопорозу є біль у кістках, найчастіше в поперековому чи грудному відділі хребта, повільне зменшення зросту, зміна постави, прогресуюче обмеження рухової активності хребта, втрата маси тіла, а пізніми і загрозливими – переломи. До факторів ризику відносять проживання в йододефіцитних регіонах та зонах підвищеної радіації, що є актуальним для України та особливо Чернівецької області.

Основою лікування остеопорозу будь-якого ґенезу є раціональне харчування, фізична активність пацієнта,відмова від шкідливих звичок. Надзвичайно важливим є досягнення якомога більшої кісткової маси в період статевого дозрівання, запобігання негативному впливу екзогенних та ендогенних чинників накісткову тканину (нераціональне харчування, гіподинамія, хронічні інфекції, інтоксикації, захворювання органів травлення тощо).

Остеопороз – захворювання, в профілактиці якого велика роль відводиться харчуванню

Для запобігання розвитку остеопорозу слід вживати збагачену їжу кальцієм та вітаміном D. Джерелами вітаміну D є природне сонячне світло, яєчні жовтки, морська риба, печінка, молоко.

Багатими на кальцій є наступні продукти: лосось, сардини, яйця, сири, молочні продукти, овочі (броколі), фрукти (банани, апельсини, в тому числі натуральні соки), салат, соєві боби, тофу, мигдаль, лісові та вологодські горіхи, кунжут, висівки.

Проте не слід забувати про їжу, яка не приносить користі здоров’ю: зловживання солоною їжею (сіль сприяє посиленому виведенню кальцію з сечею), хот-доги, гамбургери, піци, картопля фрі – весь фаст-фуд, до того ж у них міститься вкрай мало корисних речовин; оброблені продукти швидкого приготування, у тому числі багато разів заморожені продукти; консервовані супи та овочі, пакетні овочеві соки, алкоголь, кава, маргарин, спреди та інші продукти, що містять гідрогенізовані жири; газовані напої (особливо з високим вмістом фосфору).

Ведення активного та здорового способу життя (в т.ч. щоденна фізична зарядка, прогулянки), раціональне харчування запобігатиме розвитку остеопорозу та усуватиме його негативні наслідки, покращуючи якість життя людини.

Матеріал підготувала: доцент кафедри внутрішньої медицини Лариса Волошина

Корисно знати