• Українська
  • English
Адентія – причини, лікування та профілактика
лікування та профілактика

Адентія – причини, лікування та профілактика

Адентія являє собою патологію, для якої характерним є повна або ж часткова відсутність у людини зубів. Розрізняють дві форми адентії, які залежать від причини її розвитку – це первинна форма і вторинна форма.

 

Для первинної адентії характерна відсутність зачатків зубів, тобто це вроджена і досить рідкісна патологія. Вторинна адентия – це втрата зуба після його формування і дана форма є дуже поширеною.

Причини виникнення адентії

Первинна адентія є результатами неправильного внутрішньоутробного формування плоду. Не рідкісні випадки, коли первинна адентія буває спадковим фактором або виникла внаслідок травмування щелеп. Вторинна адентія, як правило, виникає в результаті карієсу або пародонтиту. Але для повного з’ясування причини виникнення даної патології необхідно пройти комплексне обстеження.

Симптоми адентії

Головна ознака даної патології, як при первинній, так і при вторинній її формах, це зміщення зубного ряду в ту сторону, де відсутній зуб або зуби. При повній первинній адентії симптоматика більш яскраво виражена, тому що відбувається зміна лицьового скелета. Іншими словами, якщо відсутній, наприклад, нижній ряд зубів, відбувається западання нижньої частини обличчя.

Діагностика адентії не викликає ніяких проблем у фахівця. Достатньо простого огляду пацієнта або ж аналізу його клінічної картини. У деяких випадках необхідно зробити рентгенографію, щоб мати більш повне уявлення про патологію.

Лікування адентії

Адентія усувається єдиним методом – протезуванням при будь-якій формі захворювання. Слід розуміти, що до питання протезування слід ставитися з усією відповідальністю, так як при цьому необхідно правильно розподілити навантаження на інші зуби і на всю щелепу в цілому. Без сумніву, процес протезування в кожному конкретному випадку і для кожної людини буде суто індивідуальним, так як форма і розмір зубів у кожної людини свій.

Не слід боятися протезування. На сьогоднішній день існують методики реконструкції зубів, які допомагають зробити протези максимально природними, і людина через деякий час перестає навіть відчувати їх. Без сумніву, якісні протези прослужать не один рік і збережуть людині здоров’я.

Щоб уникнути вторинної адентії, необхідно своєчасно вживати профілактичні заходи.

Правильна і регулярна гігієна зубів і порожнини рота.

Регулярний огляд у стоматолога.

Своєчасне лікування всіх стоматологічних проблем.

Матеріал підготували: Н.Б. Кузняк, А.А. Галагдина, Л.М.Герасим, кафедра хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії

Корисно знати