• Українська
  • English
9 січня – цей день в історії медицини
9 січня – цей день в історії медицини

9 січня – цей день в історії медицини

9 січня 1823 року народився Фрідріх Есмарх, німецький хірург, один із піонерів асептики. Першим застосував еластичний бинт, наркозну маску, запропонував кружку Есмарха.

Також Есмарх впровадив в хірургію спосіб “штучного знекровлення”. Впевнено можна стверджувати, що в той час жоден хірургічний прийом не набув такого широкого розповсюдження, як цей. Він викреслив з ряду хірургічних невдач всі ті численні трагічні випадки, коли пацієнти гинули від втрати крові. Також хірург запропонував транспортну шину для іммобілізації кінцівок, що являла собою дротяний каркас коритоподібної форми (шина Есмарха).

Крім кровоспинного джгута Фрідріх Есмарх винайшов ножиці для розрізання гіпсових пов’язок (ніж Есмарха) із лезами зігнутими під кутом, що дозволяло проводити лезо між пов’язкою та шкірою, не травмуючи останню.

Есмарх розробив і запропонував використовувати оригінальний спосіб екзартикуляції плеча. При цьому операцію починають з високої ампутації плеча, після чого розсікають м’які тканини надпліччя по його зовнішній поверхні, розкривають плечовий суглоб, скелетують залишок кістки і вилущують його з суглоба (операція Есмарха).

Джерело:http://uk.wikipedia.org/wiki/9_%D1%81%D1%96%D1%87%D0%BD%D1%8F

Корисно знати