• Українська
  • English
В області запрацює проект з подолання йододефіциту
В області запрацює проект з подолання йододефіциту

В області запрацює проект з подолання йододефіциту

У Чернівцях презентували проект “Експертно-аналітичний потенціал на вирішення проблеми йододефіциту населення у Чернівецькій області”. Ініціаторам ідеї проекту став Чернівецький міський центр захисту прав приватних підприємців і підприємств малого бізнесу, який отримав від Міжнародного фонду “Відродження” грант у розмірі 196 тис. грн. Щоб втілити проект у життя, до громадськості приєдналися медики, зокрема й практичні лікарі, та науковці Буковинського державного медичного університету. Працюватимуть вони над розробкою регіональної програми з подолання йододефіциту на Буковині.

Метою проекту є підготовка програми для вирішення проблеми йододефіцуту. В області буде проведено експертно-аналітичне дослідження проблеми недостачі йоду та напрацьовано відповідні рекомендації. За словами координатора проекту Ігоря Кухарчука, до активної співпраці долучається Департамент охорони здоров’я та цивільного захисту населення Чернівецької ОДА. “Разом ми якнайкраще зможемо підготувати програму й сприяти її прийняттю на сесії обласної ради. А на завершення проекту до Міністерства охорони здоров’я України направимо звернення про подолання йододефіциту на загальнодержавному рівні”.

Як відзначила під час зустрічі головний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення Чернівецької ОДА Олена Кіцан, попри завершення відповідних державних програм, профілактика йододефіциту в області триває. Зі слів обласного дитячого ендокринолога, завідувачки ендокринологічним відділенням Чернівецької обласної дитячої клінічної лікарні Тамара Крецул, йодопрофілактику проводять не тільки в обласному центрі, а й у районах області, що дозволило стабілізувати ситуацію із йододефіцитних захворювань.

Джерело

Корисно знати