• Українська
  • English
Гормони щастя
Гормони щастя

Гормони щастя

Щастя – це всього лише хімічна реакція нашого організму, що виникає завдяки особливим гормонам.

Почуття безмежного задоволення – складний ланцюжок біохімічних процесів, керований «гормонами щастя».

Гормони щастя серотонін і ендорфіни – дві головних речовини, що впливають на наш настрій.

Ці гормони дають нам відчуття легкості, ейфорії і заспокійливо впливають на нервову систему. В екстремальній для людини ситуації вони також надають ясності та чіткості думкам і сприяють прийняттю вірного рішення. Викид цих речовин піднімає настрій, притуплює стан болю і втоми.

Серотонін – активний елемент із групи біогенних амінів – синтезується переважно в тканинах травного тракту і центральної нервової системи, у тромбоцитах; виконує роль медіатора в деяких синапсах і в розвитку алергічних реакцій. Він спрямовує інформацію з однієї зони мозку в іншу й впливає на багато інших процесів в організмі, на роботу клітин, що відповідають за настрій, температуру, сон, апетит, сексуальне бажання, пам’ять і здатність до навчання.

Серотонін також здатний впливати на роботу і функціонування м’язів, ендокринної та серцево-судинної систем. Дослідження показують, що серотонін може грати роль в утворенні грудного молока.

Серотонін, що виробляється шишкоподібною залозою з амінокислоти триптофану, потребує для свого синтезу сонячного світла, власне тому в погожі дні ми перебуваємо в хорошому настрої. Зниженням рівня та тривалості добового освітлення пояснюється загальновідома зимова депресія. Рівень серотоніну підвищується в моменти щастя і знижується під час депресії.

Дефіцит серотоніну може впливати на настрій. Достатнє утворення серотоніну створює почуття задоволення, знімає напругу. У той же час, поганий настрій, депресія можуть бути пов’язані з його нестачею, оскільки лише незначна частина клітин головного мозку відповідає за утворення серотоніну; інша причина може полягати в дефіциті рецепторів, здатних сприйняти вироблений серотонін і бракові триптофану – амінокислоти, яка становить основу серотоніну.

Антидепресивні лікарські засоби, що підвищують рівень серотоніну, збільшують число нейромедіаторів кори головного мозку і не дозволяють депресії прогресувати. Однак до цих пір немає певної думки стосовно того, що є первинним – дефіцит серотоніну ініціює депресію чи навпаки, депресія спричиняє зниження рівня серотоніну.

Дослідження показують, що немає прямої залежності між споживанням продуктів, що містять серотонін, та його рівнем у крові. Однак є поживні речовини і продукти, які можуть підвищити рівень попередника серотоніну – триптофану. Після вживання їжі, збагаченої вуглеводами, триптофан залишається в крові, отже він безперешкодно надходить у мозок, завдяки цьому рівень серотоніну зростає. Перетворюватися на серотонін триптофану допомагає вітамін В6.

Серед продуктів, багатих на серотонін, особливо корисним останнім часом вважають шоколад як джерело позитивних емоцій.

Показано, що вживання шоколаду блокує рецептори стресу в мозку. Вчені стверджують – плитка шоколаду на тиждень подовжує життя на 1 рік та омолоджує організм. На думку японських дослідників екстракт з оболонки какао-бобів слід додавати в зубну пасту та ополіскувачі порожнини рота, оскільки він володіє антікарієсними властивостями. До речі, стоматологи вважають, що шоколадні цукерки менш шкідливі, ніж карамель. Шоколад багатий на кальцій, магній, фосфор. Фосфор живить мозок; магній регулює клітинний обмін, протидіє депресії, покращує память, збільшує стійкість до стресів; кальцій забезпечує міцність кісткової тканини. Шоколад полегшує перебіг передменструального синдрому та збільшує сексуальність. Крім того, шоколад – чудовий антидепресант. Тому не дивно, що з недавнього часу шоколад стали активно використовувати не тільки в кулінарії, а і в косметологічних процедурах. Це массаж обличчя шиї та декольте з шоколадним маслом, який має сприятливий вплив на серцево-судинну систему та антистресову дію. Крім того, шоколадна основа чудово живить шкіру і насичує її мінералами та мікроелементами. Масло какао додають не тільки до препаратів для догляду за шкірою, зараз популярні маски для волосся, які дуже корисні для сухого, пошкодженого волосся, волосся після хімічної завивки. Популярними стають ванни з додаванням шоколаду. Це не тільки покращуюча настрій екзотика, а й процедура, вкрай необхідна для сухої шкіри, особливо після дії зовнішніх подразників (морозу, вітру, сонця). Шоколад використовують для аромотерапії – неповторний аромат шоколаду відновлює душевну рівновагу.

Реакція на зниження серотоніну в жінок і чоловіків абсолютно різна. Схема утворення серотоніну в представників різної статі однакова, проте сам серотонін діє по-різному. Доведено, що взаємодія серотоніну і жіночих статевих гормонів може впливати на настрій у дні перед менструацією або в період менопаузи. У чоловіків чіткої залежності між рівнем статевих гормонів, серотоніном і настроєм немає.

Ендорфіни утворюються в гіпофізі і нервовій системі. Їх теж відносять до «гормонів щастя». Приєднуючись до своїх рецепторів, вони прискорюють проведення нервового імпульсу в центр задоволення, що знаходиться в мозку, і володіють морфіноподібною дією, а також беруть участь у регуляції метаболізму і впливають на імунні процеси, виконують важливу роль у механізмах сну, пам’яті і навчання.

Почуття радості, легкості і бадьорості – наслідок активації ендорфінами нервового центру в головному мозку. До речі, подібний принцип дії мають наркотичні засоби. Причина проста: формула ендорфінів схожа з такою морфіну. Достатня кількість ендорфінів, які виробляються організмом, робить людину сильною, енергійною, щасливою, цілеспрямованою. Помічено, що ендорфіни в підвищеній кількості утворюються і при досягненні успіху. При досягненні певної мети або виходу зі скрутної ситуації організм має «винагороду» у вигляді позитивних емоцій. А от почуття провини, навпаки, пригнічує викид «молекул радості».

Порушення вироблення «гормонів щастя» в необхідній кількості може статися при інфекційних, вірусних та ендокринних захворюваннях, а також при так званому синдромі хронічної втоми. Наприклад, якщо будь-яка дрібниця сприймається як привід для смутку та зневіри, поступово поганий настрій стає для людини нормою, і вона звикає жити зі зниженим умістом цих гормонів.

Підвищенню вмісту ендорфінів сприяє смачна їжа, інтенсивне фізичне навантаження, секс, ультрафіолет. Вагітність дарує жінці відчуття щастя протягом усіх дев’яти місяців, свого піку викид ендорфінів досягає до моменту пологів. Усі перераховані фактори стимулюють появу цього гормону.

Концентрацію серотоніну й ендорфінів в організмі людини збільшує сміх і мистецтво. Сонце і вода, свіже чисте повітря, спорт, сміх, смачна їжа, поцілунок коханого і приємні несподіванки, все це, без сумніву, не тільки гарний настрій і позитив, що знаходиться всередині кожного з нас, а також це запорука міцного здоров’я і довголіття.

Матеріал підготували: завідувач кафедри фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата проф. Ткачук С.С., доц. Кузнєцова О.В., доц. Анохіна С.І.

Корисно знати