• Українська
  • English
Чи можна повернути ліки в аптеку?
Чи можна повернути ліки в аптеку?

Чи можна повернути ліки в аптеку?

Напевно, кожен, хто хоч раз купував ліки в аптеці, звертав увагу на оголошення про те, що придбані ліки поверненню не підлягають, і подумки обурювався з цього приводу.

А тепер, лише на мить, поставимо себе на місце клієнта, якому відпустили ліки, які хтось повернув. Чи хотіли б ми придбати такі ліки? Чи будемо ми впевнені у тому, що попередній власник правильно їх зберігав? Тому існують певні законодавчі норми з цього приводу, яких провізор та фармацевт повинні неухильно дотримуватися з метою убезпечення здоров’я своїх відвідувачів.

Дане питання регламентовано постановою Кабінету Міністрів України № 172 від 19.03.94. Згідно положення п. 3 лікарські засоби,  вироби медичного призначення, предмети санітарії та гігієни, зубні щітки та інші засоби належної якості обміну та поверненню не підлягають. Однак повернення товару в аптеку можливо і все залежить лише від конкретної ситуації. Відповідно до ч. 8 ст. 8 Закону України “Про захист прав споживачів” у разі придбання споживачем вищевказаних товарів неналежної якості (протерміновані, фальсифіковані та ін.) продавець зобов’язаний замінити їх на товари належної якості або повернути споживачеві сплачені ним кошти, якщо недоліки виявлено у межах терміну придатності. При цьому покупець сам обирає варіант поведінки в такій ситуації, а провізор (фармацевт) лише зобов’язаний діяти відповідно до вимог законодавства. Варто також пам’ятати, що вимоги покупця щодо заміни або повернення коштів за товар можуть бути відхиленими у випадку, якщо працівник аптеки доведе, що недоліки товару  виникли внаслідок порушення покупцем правил користування товаром або ж його зберігання.

Отже, будьте уважні під час придбання ліків та інших товарів в аптеці. Перевіряйте їх зовнішній вигляд, упаковку, інструкцію та термін придатності. Дотримуйтесь правил зберігання та застосування.

І, найголовніше, ніколи не хворійте! Будьте завжди здоровими!

Матеріал підготували: асистент кафедри фармації, к.фарм.н. Музика Н.Я., завідувач кафедри фармації Геруш О.В.

Корисно знати