• Українська
  • English
Цікаві психологічні феномени

Цікаві психологічні феномени

Завжди цікаво дізнаватися щось нове про те, як ми влаштовані, що нами керує, залежно від чого змінюється наша поведінка та настрій. Дізнайтеся кілька цікавих психологічних фактів, знання яких може допомогти налагодити стосунки з людьми, життям і самим собою.

  1. Людина відчуває себе більш успішною та щасливим тільки тоді, коли її мозок чимось зайнятий. Більш того, сіра речовина не цікавить монотонна робота – мова йде як раз про постійну метушню концентрації та перемикання з однієї роботи на іншу. Тільки в такі моменти людина відчуває себе щасливою.
  2. Мозкова діяльність продовжується навіть тоді, коли ми відпочиваємо. У цей момент відбувається фільтрація того, що дійсно потрібно відкласти в пам’яті, а що прибрати «про запас». Прокинувшись вранці ви ніколи не забудете те, що дійсно важливо для вас, але і не згадайте того, на чому не зупинили свою увагу вчора.
  3.  Ви не можете не звертати увагу на їжу та на небезпеку. Чи помічали ви, що люди завжди зупиняються, щоб подивитися на сцени нещасних випадків. Насправді, ми не можемо не звертати уваги на ситуацію небезпеки. У кожної людини є особлива частина мозку, яка відповідає за виживання та запитує: «Чи можу я це з’їсти? Може це мене вбити?».
  4. Дослідники довели, що якщо в юності людина вміла відмовлятися від того, чого сильно бажала, їй даються життєві випробування простіше та з мінімальними втратами.
  5. Для того, щоб до чогось звикнути необхідно трохи більше 2-х місяців, а точніше – 66 днів. Саме такий період знадобиться людині для того, щоб сформувати та довести до автоматизму будь-яку дію. Наприклад, якщо ви хочете перейти на правильне харчування, то вам може знадобитися трохи менше – приблизно 55 днів. А ось до спорту доведеться звикати довше – до 75 днів.
  6. Якщо ви думаєте, що можете мати безмежну кількість друзів, ви глибоко помиляєтеся. Виявляється, що людина за все своє життя може дружити до 150 разів.
  7. Бувають випадки, що ви хочете зробити дівчині приємне, подарувавши подарунок, але не знаєте що їй потрібно. Рішення є! Скажіть їй, що купили подарунок та запропонуйте відгадати, що це. Вона перерахує те, що хоче.
  8. Якщо вас мучать кошмари по ночах, можливо, ви мерзнете уві сні. Науковий факт – чим холодніше в спальні, тим більше шансів побачити поганий сон.
  9. Навіть позитивні події, такі як закінчення університету, вступ у шлюб або нова робота, можуть призвести до депресії.
  10. Кращим засобом від турбот, тривожності і стресу є читання. Це заняття надає більш швидкий ефект на організм. Дивно, але цей спосіб багато краще прийому алкоголю, набагато ефективніше прогулянкам, чаювання або прослуховування музики.
  11. У психології є принцип: чим більше очікувань з приводу якоїсь події, тим вище ймовірність нищівної розчарування. Більше чекаєш – менше отримуєш, менше чекаєш – більше отримуєш.
  12. Більшість людей в незнайомому місці тримається праворуч. Якщо ви не хочете бути в натовпі або простояти довго в черзі, то знаючи цей факт, сміливо йдіть ліворуч або займайте чергу, яка лівіше.
  13. Дружба, що зародилася в період між 16 і 28 років, зазвичай буває найбільш міцною і тривалою.
  14. Жінок тягне до чоловіків, які мають низький, хриплий голос, тому що ті здаються їм впевненими в собі, але не агресивними.
  15. Зазвичай найкращі поради дають ті люди, у житті яких було багато важких моментів.
  16. Чим вищим є інтелект людини, тим швидше вона думає і тим більш нерозбірливий у неї почерк.
  17. Насправді не емоції впливають на нашу манеру спілкування, а навпаки, те, як ми говоримо, впливає на наш настрій.
  18. Основна частина будь-якої розмови – плітки, і цей чинник не залежить від статі: чоловіки схильні пліткувати так само, як і жінки. Вчені оголосили шокуючу статистику: 80% наших бесід є просто плітками і обмін інформацією про друзів і колег. Проте плітки – це не так вже й погано: це важливий спосіб спілкування. Це допомагає людям підтримувати соціальні зв’язки.
  19. На першому побаченні можна багато дізнатися про характер людини, судячи з того, як вона звертається до офіціанта або офіціантки.
  20. Люди, у яких сильно розвинене почуття провини, дуже добре розрізняють емоції інших.
  21. Чоловіки не смішніші за жінок: просто вони більше жартують, не думаючи про те, чи сподобаються їхні гостроти оточуючим.
  22. Жінки, у яких більшість друзів − чоловіки, частіше перебувають у хорошому настрої.
  23. Нетовариські люди володіють мистецтвом розповідати про себе зовсім небагато, але робити це так, щоб ви думали, що добре їх знаєте.
  24. У жінок в два рази більше больових рецепторів, ніж у чоловіків, але також в два рази вищим є поріг переносимості болю.
  25. Середня тривалість часу, протягом якого жінка зберігає таємницю, становить 47 годин 15 хвилин.
  26. Коли людина слухає музику на високих частотах, вона стає більш спокійною, щасливою і розслабленою.
  27. Якщо думки не дають заснути вночі, запишіть їх. Від цього голова стане більш ясною і вас почне хилити до сну.
  28. Повідомлення з побажаннями доброго ранку і приємних снів активізують ділянку мозку, що відповідає за щастя.
  29. Якщо ви будете робити речі, які вас лякають, ви станете більш щасливим.
  30. Люди, які постійно намагаються зробити щасливими інших, зрештою часто залишаються наодинці.
  31. Чим ми щасливіші, тим менше часу на сон нам потрібно.
  32. Коли ми тримаємо кохану людину за руку, ми не так сильно відчуваємо біль і менше переживаємо.
  33. Існує величезна ймовірність, що шлюб з людиною, яка є вашим найкращим другом, буде більш міцним, а ризик розлучення скоротиться на 70%.
  34. Люди, які говорять двома мовами, можуть несвідомо змінювати особистість, коли переходять з однієї мови на іншу.
  35. Подорожувати корисно для розумового здоров’я, а також це знижує ризик серцевого нападу і депресії.
  36. Люди виглядають набагато привабливішими, коли з ентузіазмом розповідають про те, що їм є справді цікавим.
  37. Якщо співрозмовник стоїть, схрестивши ноги, це може означати невпевненість у собі. Ступні ніг повернені всередину – теж невпевненість в собі і слабкість. А ось людина, яка переминається з ноги на ногу або сумує, або боїться.
  38. У людей з високим інтелектом менше друзів, ніж у середньостатистичної людини. Чим розумніша людина, тим більше вона є вибіркова.
  39. Занадто довго перебувати на самоті так само шкідливо, як і викурювати 15 цигарок на день.
  40. Люди кажуть, що купити щастя неможливо. Проте психологи повідомили таку інформацію: ви можете купити почуття щастя, але гроші слід витратити не на себе, а на родичів, друзів чи доброчинність. Коли ми приносимо радість іншим, ми підвищуємо нашу самооцінку і стаємо щасливими і задоволеними нашим життям.
  41. Щодня в нашій голові виникає від 12 до 60 тисяч думок. Наш мозок є більш потужним, ніж будь-який комп’ютер. Але 80% наших думок є негативними. І більшість з цих негативних думок повторюються кожен день. Отже, всі дурні думки, що приходять вам у голову кожен день, є абсолютно нормальними: це трапляється з усіма.
  42. Якщо ви хочете скласти креативну ідею, то краще втомитися. Творчі думки часто приходять до виснажених людей, тому що їх мозок працює менш ефективно: він не відкидає ідеї, які з першого погляду можуть здаватися божевільними.
  43. Щоб мати здатність краще приймати рішення, вам треба бути холоднокровним: для цього вам потрібно лише подумати іноземною мовою. Вчені вважають, що люди часто діють емоційно, коли приймають вирішальні рішення. Проте, якщо ви проаналізуєте ситуацію іноземною мовою, то буде задіяна раціональна частина вашого мозку, тому ваш підхід буде більш збалансованим і не включатиме надмірні ризики.
  44. Якщо ви вирішили почати щось нове (не їсти після 6:00 вечора, бігати вранці або вивчати іноземну мову), ніколи нікому не розказуйте про свої плани. Бо у вас нічого не вийде. Коли ви говорите про свої плани, ваш мозок сприймає це завдання як «виконане», і потім дуже важко переконати його в протилежному. Це може звучати як забобон, але психологи довели цю кореляцію за допомогою серйозних досліджень та експериментів.
  45. Люди, що страждають депресією, часто кажуть: «Життя втратило кольори». Це не просто сталий вираз, це реальний медичний факт. Під час депресії сітківка ока стає менш чутливою до контрастних кольорів, і пацієнти починають погано розрізняти кольори. Це також працює в зворотному напрямку: якщо ви оточені сірими і похмурими кольорами, то ви більш схильні до депресії та меланхолії.
  46. Щоб встановити довіру, потрібно обійняти людину приблизно 20 секунд. Звичайно, тільки після того, як ви отримаєте згоду. Це відбувається через окситоцин, гормон, який виділяється, коли ми відчуваємо себе в безпеці, що заспокоює і розслаблює нас (у тому числі, коли ми з нашими близькими). Отже, є ще одна причина для обіймів протягом довгих зимових вечорів!

Матеріал підготувала: професор кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка, д.мед.н. Юрценюк О.С.

Корисно знати