• Українська
  • English
Цілющі властивості маруни дівочої

Цілющі властивості маруни дівочої

Про лікувальні властивості згадували ще античні філософи.  Вона містить флавоноїди, які допомагають знижувати запалення та підтримують здоров’я шкіри.

Маруна дівоча (Tanacetum parthenium) – квітуча рослина родини Asteraceae, яка протягом багатьох століть застосовувалася народною медициною з метою лікування лихоманки, головного болю, запальних станів, ревматоїдного артриту, гінекологічних розладів, головного болю та мігрені, нудоти, болі у животі тощо.

Маруна дівоча повсюдно поширена на території України: зустрічається на узбіччях доріг, на лісових галявинах, узліссях, просіках.

Рослину широко культивують у більшості країн Европи, Середземномор’я та в Україні як лікарську, декоративну, ефіроолійну, медоносну та інсектицидну.

Найважливішими біологічно активними речовинами маруни дівочої є сесквітерпенові лактони, з яких основним є партенолід (до 85 % від загального вмісту сесквітерпенів). Окрім партеноліду ідентифіковано такі сесквітерпени, як артеканін, артеморин, балханін, канін, костунолід, 3-β-гідроксипартфенолід, епоксисантамарин, секотанапартенолід А, секонатанапартенолід В.

Надземні частини квітучої рослини містять приблизно 0,02–0,07 % ефірної олії, основними компонентами якої є камфора, камфен, p-цимен та борнілацетат. Маруна дівоча також містить велику різноманітність флавоноїдів, зокрема кемпферол, кверцетин, апігенін, лютеолін, хризоеріол, танетин, сантин, яцеїдин та кентауреїдин. Вважається, що всі ці фітохімічні речовини у своїй сукупності вносять вагомий внесок у фармакологічні властивості маруни дівочої – протизапальні, знеболювальні, спазмолітичні та протипухлинні.

Розглядаючи маруну дівочу як рослину з яскраво вираженими протизапальними властивостями, необхідно зазначити, що вона активно інгібує синтез ПГ, що пов’язано насамперед з сесквітерпеновими лактонами.

Дослідження показали, що ліпофільні сполуки, які містяться у рослині, також можуть бути мати свій внесок у протизапальну активність, зокрема у зменшення окислювальної активності нейтрофілів людини. Блокує синтез простагландинів також танетин, ліпофільний флавоноїд, що міститься в листках, квітках та насінні маруни.

Отож маруна дівоча володіє потужним арсеналом біологічно-активних речовин, що робить доцільним її використання для розробки лікарських форм з знеболюючим та протизапальним механізмом дії для лікування захворювань опорно-рухового апарату.

 

Матеріал підготувала

асистентка кафедри фармації Марія ВЕЛЯ

Корисно знати