• Українська
  • English
Листопад – місяць чоловічого здоров’я

Листопад – місяць чоловічого здоров’я

 Листопад місяць є особливим для чоловіків. Вже більш як 10 років у багатьох країнах існує подія, яку називають Мове́мбер (Movember, від англ. moustache  — вуса та november — листопад) або Вусопа́д. Це щорічна подія, яка триває увесь листопад, протягом якої чоловіки відрощують вуса з метою підвищення обізнаності людей щодо проблем зі здоров’ям у чоловіків, перш за все таких як рак простати та збирання відповідних пожертв. Вусопадовий фонд (The Movember Foundation) проводить доброчинну акцію, присвячену до «вусатого місяця» на своїй сторінці Movember.com.

Ціль Вусопаду полягає у «зміні обличчя чоловічого здоров’я».

Movember має на меті збільшити кількість виявлень раку ранньої стадії, забезпечити діагностування, ефективне лікування та знизити число смертей, яких можна уникнути. Окрім цих щорічних акцій, Вусопадовий фонд закликає чоловіків ознайомлюватися з історіями раку в їхніх родинах та вибирати здоровіший спосіб життя.

Ми не можемо залишатись осторонь від цієї події й сьогодні обговорюємо питання раку простати з проф. Валерієм Зайцевим.

На жаль, в моїй практиці пацієнтів з РП стає з кожним роком все більше. Урологи та онкологи України з кожним роком все активніше беруть участь у Вусопаді – цього року ми вже бачили такі кроки як в Чернівцях, так і по всій Україні. Важливість цього не можна переоцінити, адже РП за середньосвітовими даними посідає третє місце серед причин смерті від злоякісних новоутворень у чоловіків, а у деяких країнах він на першому місці. Він скаладає 10% всіх новоутворень. На Буковині щороку виявляється 120-130 нових випадків РП, при цьому з 748 чоловіків з РП (дані за 2016 р.) тільки 47% перебувають на обліку п‘ять і більше років. Іншими словами тільки половина пацієнтів з РП живе понад 5 років – сумна статистика.

Ця проблема стосується не тільки України, а і всіх інших країн, правда у різному ступені. Так, у США в натепер приблизно 30 000 чоловіків щороку помирають від раку простати з близько 200 000 чоловіків, у яких виявлене захворювання. Це означає, що приблизно 15 % всіх чоловіків з раком простати можуть умерти від нього. Однак, це ж значить, що приблизно 85 % пацієнтів виживуть – доказ прогресу, зробленого сучасною наукою в лікуванні раку простати. За іншими статистичними даними, приблизно в 1 з кожних 6 чоловіків у США може бути діагностований рак простати й ризик його збільшується драматично зі збільшенням віку.

Серед найбільш відомих людей, які страждали на РП є і актори та музиканти (актори Роберт ДеНіро, Бен Стіллер, агент 007 Роджер Мур, актор з «Властелину кілець» Ян МакКелен, відомий композитор та гітарист Франк Заппа, співак І.Кобзон), политики (перший президент ПАР Нельсон Мандела, лідер Ірану Аятолла Хомейні, лауреат Нобелевської премії Пабло Неруда, екс-президент Франції Франсуа Міттеран, кандидат у президенти США Джон Керрі,  екс-держсекретар США Колін Пауел, генерал Х. Норман Шварцкопф, екс-мер Нью Йорка Руді Гуліані), Ерл Вудз – батько найвідомішого гольфіста світу Тайгера Вудза та багато інших.

Увазі РП приділяється дуже багато в багатьох країнах. Прикладом може слугувати перш за США, адже саме розробки американських вчених багато в чому дозволили досягти вагомих успіхів у боротьбі з цим захворюванням. Приміром, ще 15-20 років тому РП у США (як і в  Скандинавських країнах) був найвагомішою причиною смерті чоловіків серед усіх новоутворень. Одразу ж найкращі сили та величезні кошти були спрямовані на дослідження у цій галузі. Фактором, що призвів згодом до переламу у боротьбі з цією недугою, стало запровадження у практику аналізу крові на специфічну речовину – простатспецифічний антиген (ПСА). Його вміст чітко вказував на вірогідність існування РП ще за 5-7 років до появи симптомів захворювання. В США його запровадили в практику ще у 80-х роках 20-го ст. Це призвело спочатку до значного збільшення кількості випадків раку простати (тому що діагностувались випадки, які ще не проявлялись), а надалі різко зменшилась кількість таких хворих і різко збільшилась кількість хворих, що виявлялись на ранніх стадіях.

В Чернівцях діагностика ПСА реально розпочалась тільки у 21 столітті. З кожним роком кількість таких обстежень зростає, але проблем з РП не зменшується.

Одна з причин – РП є пухлиною, яка практично не має симптомів. Пов’язано це з тим, що вона завжди розвивається на тлі доброякісної гіперплазії (або як раніше називали – аденоми) простати. Відповідно, такі хворі скаржаться на часте сечовипускання, нічне сечовипускання, слабкий струмінь сечі тощо. Але це не свідчить ні за, ні проти РП. Виявити йому можна або за допомогою ПСА, або при ректальному обстежені простати в уролога. На жаль, інші розповсюджені методи (як УЗД, рентген, в тому числі комп’ютерна томографія) не дають достатньо інформації для цього. В будь-якому разі, остаточно діагноз ставиться тільки після аналізу результатів біопсії простати.

В лікуванні РП останніми роками відбулись значні зміни. Натепер можна сказати, що практично в будь-якій стадії захворювання пацієнту можна допомогти, але тільки на 1-2 стадії його можна вилікувати – все вирішує час. В лікуванні цієї недуги було 2 революційних прориви. Ще у 1941 р. була виявлена гормонозалежність РП (за що пізніше вчені Huggins & Hodges отримали Нобелевську премію). По простому – це виявлення того факту, що для росту пухлини потрібні чоловічі статеві гормони – андрогени. Відповідно почали використовувати жіночі гормони (естрогени) у терапії РП. Це стало переламним моментом у можливостях лікарів зберегти життя хворим з цією патологією. Досі гормонотерапія широко використовується для лікування РП, але головною проблемою є те, що протягом 4-5 років абсолютна більшість пухлин перестає відповідати на таке лікування – тобто пацієнт приймає гормони, а пухлина далі росте. Крім того, це лікування не видаляє власне пухлину.

Натепер єдиним реальним шансом позбутись пухлини – це оперативне лікування. На жаль, типові операції, які використовуються для аденоми простати (як трансуретральна резекція), не видаляють пухлину, для цього використовується набагато більш  складна, але ефективна операція – радикальна простатектомія. В Чернівцях такі операції виконуються вже багато років виконується в урологічному відділенні Обласної клінічної лікарні проф..Зайцевим В.І. Це пов’язано зі складною технікою операції та можливими серйозними ускладненнями при неправильному її виконанні. З організацією Обласного центру ендоскопічної урології на базі цього відділення та завдяки підтримці адміністрації БДМУ, коли було придбано комплект сучасного обладнання для виконання лапароскопічних операцій, радикальні простатектомії почали виконуватись у сучасному варіанті малоінвазивним доступом.

На жаль, пандемія корона вірусу наклала негативний відтиск на виконання планових операцій, тому є побоювання, що частина пацієнтів з пухлинами не зможе отримати вчасну терапію. Адже при вчасно виконаній операції пацієнту потрібно тільки спостереження без ніякого специфічного лікування – її ефективність сягає 90-95%.

Тож будемо відрощувати вуса протягом листопаду – і якщо за цей місяць ми зможемо допомогти виявити хоча б декілька випадків РП – значить це того вартувало!

 

 

Корисно знати