• Українська
  • English
Ставлення суспільства до людей похилого віку – запорука стабільності та процвітання всього соціуму

Ставлення суспільства до людей похилого віку – запорука стабільності та процвітання всього соціуму

 

         15 червня згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН відзначається Всесвітній день розповсюдження інформації про зловживання відносно літніх людей. В Україні ця подія називається – День захисту літніх людей.

         Мета цього дня: привернути увагу суспільства до вирішення питань незахищеності людей похилого віку на міжнародний рівень через наявні випадки жорстокості та зловживань пов’язаних з цією категорією людей, розробити заходи щодо забезпечення їхніх інтересів та прав нарівні з усіма громадянами.

         За класифікацією ВООЗ, 60-75 років – похилий вік; 75-90 років – старечий вік; особи які досягли 90 років – довгожителі. В багатьох розвинених країнах світу за останні десятиріччя значно зросла частка людей похилого віку.  Людей   похилого та старечого віку в усьому світі налічує 700 мільйонів, а це кожна десята людина. Люди похилого віку піддаються дискримінації за віковою ознакою, опиняються за межею бідності у злиднях, стають жертвами шахраїв. Ця категорія громадян потребує не тільки юридичного, але й фізичного  захисту, попри їх професійні знання, життєву мудрість та досвід.  Незахищеність людей похилого і старечого віку у суспільстві  глобальна соціальна проблема, яка негативно впливає на здоров’я та тривалість життя літніх людей у всьому світі.

         Стратегія державної політики України з питань здорового і активного довголіття населення передбачає співпрацю органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадянського суспільства та бізнесу.

         Мета цієї стратегії направлена на розв’язання наступних питань:

  1. Поліпшення умов для самореалізації громадян похилого віку та їх участі у процесах розвитку суспільства.
  2. Забезпечення здоров’я та добробуту громадян похилого віку.
  3. Створення середовища, сприятливого для активного життя таких громадян.
  4. Створення системи захисту прав громадян похилого віку.

         Війна в Україні суттєво вплинула на життя літніх людей, викликала багато негативних емоцій: сум, страх, розчарування, страждання від самотності. В цей непростий час їм дуже потрібна наша увага та допомога.

         Щоб допомогти літнім людям впоратися із тривожністю, особливо під час військових дій, необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Підтримуйте постійний зв’язок з літніми членами родини, не проявляйте власну тривогу та страхи, будьте впевненими та спокійними. Проговоріть план дій на випадок складної ситуації. Послідовність та чіткість ваших дій заспокоїть літніх людей.
  • Допоможіть літнім людям придбати необхідні продукти та ліки.
  • Вибирайте правильну інформацію для сприйняття новин. Порадьте надійні джерела новин, які доступні літнім людям і допомагають розширити їхнє уявлення про ситуацію.
  • Частіше обіймайте своїх літніх близьких. Це допоможе людям похилого та старечого віку відчувати захищеність та впевненість.
  • Заохочуйте до компанії та спілкування. Люди літнього віку потребують спілкування, тому не потрібно обмежувати своїх близьких у дзвінках та зустрічах з друзями.

         Шанобливе і соціально відповідальне ставлення до людей похилого віку — запорука і гарантія добробуту наступного покоління, яке стане на їх місце в майбутньому. У людей похилого віку є суспільно важливе завдання — показати наступним поколінням, що старість — це не вирок, а повноцінний етап життя, який може бути активним та творчим.

         Матеріал підготувала: Ельвіра Ясинська, доцент кафедри Соціальної медицини та ООЗ.

 

 

 

Корисно знати