• Українська
  • English
День Cвятого Миколая

День Cвятого Миколая

День святого Миколая є невід’ємною частиною української культури та історії, знати яку не лише важливо, а й цікаво.

Щорічно в Україні День Святого Миколая відзначається 19 грудня — зимовий, а весняний – 22 травня. Взимку цього свята особливо чекають діти, оскільки, згідно з традицією, святий залишає у них під подушкою солодощі та подарунки.

Микола Чудотворець, Микола Угодник або Святитель Миколай – так його називають православні віряни.

Святий Миколай (грец. Νικόλαος – Ніколаус) існував насправді. Він народився у 280 році н. е. у родині багатих греків-християн, які мешкали у місті Патарі (територія сучасної Туреччини). Хлопець зростав у добрі та любові, але його надзвичайно засмучувала навколишня бідність і убогість мешканців міста, тому він із дитинства і протягом життя потайки допомагав бідним родинам та дітям-сиротам.

За життя Миколай встиг зробити чимало добрих справ. Він визволяв полонених, рятував невинних від смертної кари, неодноразово допомагав бідним на суші та в морі. Завдяки цьому навколо Чудотворця з’явилася велика кількість легенд.

Згідно з однією легендою, одного разу Миколай допоміг родині, в якій було 3 доньки. Через бідність жодна з них не мала приданого, отже, не могла вийти заміж. Тому батько дівчат вирішив віддати їх для заробітку розпустою. Дізнавшись про це, Миколай потайки вночі через вікно підкинув у їхню домівку 3 мішечки із золотими монетами, на які кожна з дівчат змогла придбати собі придане та вийти заміж.

За іншою версією цієї легенди, через те, що вікна були міцно зачинені, Миколай закинув 3 мішечки із золотом через димар. Мішки розв’язалися, а монети, розсипавшись, потрапили у шкарпетки, які сушилися на каміні. Тому у католиків існує традиція залишати подарунки саме у заздалегідь залишених шкарпетках.

Ще одна з легенд свідчить, що Микола Чудотворець врятував від страти безвинно засуджених людей, зупинивши ката з мечем. А також вберіг жителів міста Міри від голоду, приснившись одному з італійських купців, давши йому грошей і попросивши його приїхати до людей із зерном. Він не раз за допомогою щирої молитви творив справжнє диво: вгамував бурю на морі, завдяки чому було врятовано чимало рибалок, а також корабель із прочанами; він зцілював калік і недужих, неодноразово рятував приречених до страти. Але найбільшою його заслугою було те, що він безмірно любив усіх людей і цінував кожного.

Коли його батьки померли, Миколай отримав величезний спадок, але не став жити в розкошах. Він розпродав усі статки та роздав гроші бідним.

Усі добрі справи Миколай робив таємно, але одного разу городяни вистежили його. Коли всі в місті дізнались, хто здатен на такі милосердні вчинки, вони обрали Миколая єпископом — у 325-му році він відвідав Перший Вселенський Собор у Нікеї, який звів імператор Костянтин Великий. Під час гонінь християнської віри його кинули до в’язниці, потім звільнили. А на схилі років отець Миколай став ченцем.

Помер Миколай 19 грудня 342 року (за юліанським календарем). За доброчинність, вірність та щирість у служінні Богу ділами та вчинками на землі, отця Миколая було канонізовано. А на честь того, що він за життя потайки допомагав іншим, збереглася традиція робити в цей день подарунки.

Існує версія, що українці почали відзначати День святого Миколая у 1088–1089 роках завдяки київському князю Всеволоду Ярославовичу після встановлення політичних зв’язків із Римом.

У східних слов’ян виникла традиція святкування Дня святого Миколая двічі на рік (окрім 19 грудня, святкування відбувається також 22 травня). Історично 22 травня – дата перенесення мощей святого з Міри до італійського міста Барна.

В Україні день Миколая став виключно дитячим святом у XIX столітті, коли в Галичині почало розвиватися шкільництво. І все зводилось не лише до подарунків: напередодні свята діти старанно готувалися, вчили пісеньки та віршики, проводили конкурси та змагання. Після тривалої перерви (понад 70 років) традиція святкування Дня святого Миколая була відроджена у 1990 році. Відтоді з кожним роком вона набуває поширення в Україні, а свято Миколая є не менш очікуваним для дітей, ніж Новий рік.

Православні знають, що  один з найбільш шанованих святих бере під опіку усіх мандрівників, моряків, а також жебраків, хворих і, звичайно, дітей. Тобто, тим, хто потребує його допомоги.

Святого Миколая також називають Чудотворцем, тому вважається, що загадане в цей день, будь-яке заповітне бажання обов’язково здійсниться!

                                                        

 

                   Інформацію підготувала бібліотекар І кат. Світлана Тулевська

 

Корисно знати