• Українська
  • English
Пульпіт у дітей: що важливо знати батькам

Пульпіт у дітей: що важливо знати батькам

 

Що найчастіше приводить вас в кабінет стоматолога? – на жаль, зубний біль. Дітям, такі візити даються особливо важко, адже і зуб болить, і є страх перед майбутнім лікуванням. Щоб такої ситуації не виникло з вашим малюком, визначмо, звідки з’являється зубний біль і як йому запобігти.

Чому зуб починає боліти?

Пульпіт у дітей – це запалення пульпи (в народі – нерва) зуба. Найчастіше виникає через ураження пульпи зуба мікроорганізмами та їхніми токсинами, через нелікований карієс.

Багато батьків вважають, що якщо молочні зуби явище тимчасове, то лікувати їх не потрібно. Насправді молочні зубки вимагають найретельнішого догляду. Вся справа в їх будові: корені у них ширші, стінки тонші, а розміри менші, ніж в постійних зубах. Тому, навіть самий маленький на вигляд карієс, може стати причиною болісного запалення пульпи досить швидко – всього за кілька тижнів.

Види пульпіту

Існує кілька класифікацій пульпіту молочних зубів, але для батьків важливо розрізняти 2 форми – хронічний та загострення хронічного (рідше гострий) пульпіт.

Розгляньмо їх детальніше:

  • Хронічний пульпіт – часто проявляється тільки порожниною в зубі, яку можна помітити при огляді або при проведенні рентгенографії зубів. Протікає безсимптомно, але під впливом факторів навколишнього середовища (переохолодження, стресу, загального захворювання) може переходити в гостру фазу – загострення хронічного пульпіту.
  • Загострення хронічного (рідше гострий) пульпіту – на відміну від хронічного, супроводжується болем в зубі. Біль зазвичай сильний, мимовільний, розвивається частіше вночі. Пульпіт в гострій фазі вимагає невідкладного лікування у дитячого стоматолога, якщо ж напад болю виник вночі – прийому знеболюючого.

Небезпека дитячого пульпіту криється в тому, що в половині випадків, він протікає абсолютно безболісно, а отже – непомітно. Однак, відсутність симптомів не означає відсутність прогресування запального процесу в зубі.

Як лікувати пульпіт у дітей

Існує два методи лікування пульпіту у дітей – ендодонтичне лікування (лікування кореневих каналів) і хірургічне (видалення зуба).

Ендодонтичне лікування передбачає видалення пульпи зуба, але збереження самого зуба – часткове видалення пульпи (методика пульпотомії) або повне видалення пульпи (методика пульпектоміі).

Обидві методики можливо здійснити із збереженням життєздатності пульпи (вітальні методики) з використанням місцевої анестезії або без збереження життєздатності пульпи (девітальної методики) з використанням сильнодійних хімічних речовин.

Сучасними медичними протоколами, рекомендовано використовувати вітальні методики лікування пульпіту з використанням місцевої анестезії. Вибір методики лікування пульпіту визначається лікарем після ретельного обстеження.

Хірургічне лікування – видалення зуба, використовується в певних випадках за показаннями. Наприклад, якщо зуб сильно зруйнований і немає можливості його повноцінно і якісно відновити, або в разі розвитку пульпіту в зубі, який повинен незабаром природно помінятися на постійний. Показання до видалення зуба визначає лікар після огляду і додаткового обстеження.

Якщо не лікувати пульпіт

Наслідком недолікованого пульпіту може бути загибель пульпи та розвиток більш складного запального процесу – періодонтиту. А це вже пряма загроза зачаткам постійних зубів. Саме тому, важливо відвідувати дитячого стоматолога раз в 3-6 місяців, для планового огляду та вчасного лікування.

Щиро радимо не відкладати на потім візит до стоматолога. Здорових посмішок Вам і малюкам!

Підготувала доцент кафедри стоматології дитячого віку Валентина ГОНЧАРЕНКО

Корисно знати