• Українська
  • English
До міжнародного дня відмови від куріння
Міфи і реальність про куріння

До міжнародного дня відмови від куріння

Антинікотинова пропаганда є вагомою складовою здорового способу життя, метою якої є повна відмова від куріння з боку курців, запобігання початку  куріння тими, хто поки що не курить, створення вільного від куріння навколишнього середовища. Лікарі, інші медпрацівники повинні підтримувати особистим прикладом некуріння громадян. Висока інформованість медичних працівників щодо проблеми куріння й усвідомлення ними свого значення в боротьбі з цим фактором ризику є передумовою успішного втручання, спрямованого на припинення куріння.

Професійним обов’язком медичних працівників є пояснення курцям, чому вони повинні відмовитися від куріння; дати поради, вручити пам’ятки чи брошури з питань куріння  відвідувачам і призначити їм час контрольної зустрічі. Пацієнтам, які вирішили покинути курити, варто рекомендувати дії, які допоможуть їм не курити, а саме: виробити звичку займатися фізкультурою, пити більше фруктових соків і води, зменшити вживання алкогольних напоїв, не пити каву, зайнятися новим хобі. Крім того, за ними доцільно встановити контроль, щоб, у разі невдачі, знову заохочувати пацієнтів до наступної спроби відмовитися від куріння.

Припинення куріння – це не тільки профілактика захворювань, а й одне з обов’язкових призначень лікаря пацієнтові у процесі лікування та реабілітації.

Матеріал підготували:

 завідувач кафедри соціальної медицини та ООЗ Ігор НАВЧУК,

доцент закладу вищої освіти кафедри соціальної медицини та ООЗ Ельвіра ЯСИНСЬКА

 

 

Корисно знати