• Українська
  • English
Гостинг або що робити, якщо хтось «здимів» з вашого життя

Гостинг або що робити, якщо хтось «здимів» з вашого життя

Ви у стосунках (романтичних чи дружніх). Раптом, і, можливо, взагалі без попередження, ваш партнер/друг, здається, зник. Ні дзвінків, ні текстових повідомлень, ні зв’язку в соціальних мережах, ні відповідей на будь-яке ваше повідомлення. Дивним є і те, що він не попереджав, що несподівано покине місто через, до прикладу, надзвичайну ситуацію в сім’ї. Скоріше просто ця людина розірвала стосунки, не намагаючись нічого пояснити чи навіть повідомити вам. Така  поведінка тепер отримала свою назву – гостинг (від англ. ghosting; ghost: — привид), або якщо без англіцизмів, то людина просто «здиміла» з вашого життя. Термін назвали ghosting, тому що людина «розчиняється» в повітрі, ніби привид. Він набув популярності з ростом використання додатків для знайомств.

Якщо вас «відгостили», ви знаєте наскільки це може бути боляче. Раптом стосунки закінчилися і людини ніде не знайти. Можливо, ви не хотіли продовжувати стосунки самі, і дивуєтесь, чому хтось припустив, що вам буде боляче, якщо вам сказати прямо. У вас так багато питань – перш за все, чому? Але вже нема можливості поставити ці питання, а тим більше отримати відповіді.

Існує багато причин, чому людина перериває з вами контакт. Деякі з найпоширеніших включають:

  • Ви їй не до душі. Найбільш ймовірна причина, чому людина зникає з вашого життя, також є найпростішою: вона не хоче продовжувати стосунки з вами. Можливо, вам вона сподобалася більше, ніж ви їй, або час був невідповідний, або вона не відчула правильної хімії, або їй не сподобалося те, що ви сказали – хто знає? З тих чи інших причин вона вирішила припинити відносини.
  • Боязнь зобов’язань. А може, все було навпаки: ви дуже сподобалися – навіть можливо людина відчувала любов, емоції переповнювали. Можливо, ця людина боїться зблизитися, а потім постраждати.
  • Вона зустріла когось іншого. Можливо, ви були їй дійсно до душі і вона була зацікавлена у тривалих стосунках, але зустріла когось, в кому більш зацікавлена. Це може бути екс, хто повернувся, або друг, який став коханим.
  • Вона грає в ігри. Можливо, що гостинг є частиною більш тривалої гри: зникнути та ігнорувати вас, поки ви не відчуєте відчай, а потім знову з’явитися, коли ви збираєтесь втратити надію. Динамічна система “відштовхуй-притягуй ” вибиває вас з рівноваги та утримує під контролем у стосунках.
  • Вона справді зайнята. Можливо зникнення не має нічого спільного з вами. Можливо вона раптом стала неймовірно зайнята, занадто зайнята, щоб відповідати на ваші повідомлення або приймати дзвінки. Або це може бути особиста криза, наприклад, юридичні проблеми або невідкладна медична допомога. Це часто легко виключити, коли ви бачите, як ця людина публікує пости чи сторіз багато разів на день у своїх облікових записах у соціальних мережах.
  • Справа в мені, а не в тобі. Іноді це так. Люди з ментальними розладами теж можуть мати періоди, коли їм важко підтримувати соціальні контакти. І через низку причин як апатія, боязнь відкрити цю частину свого життя та інші речі ви можете невірно протрактувати таку поведінку. Дійсно причина не обов’язково у вас.

Одним словом, надзвичайно різні фактори можуть призвести до гостингу, починаючи від того, що ви не приваблюєте людину і закінчуючи тим, що ви приваблюєте занадто. Ви навряд чи знайдете задовільні відповіді, доклавши зусиль, щоб з’ясувати, чому людина перервала контакт і зникла. Найімовірніше пояснення полягає в тому, що вона хотіла розірвати стосунки, не маючи необхідності виконувати незручну роботу – розповідати вам безпосередньо і мати справу з емоціями (вашими та своїми), які можуть виникнути.

Що ж робити?

  1. По-перше, не будемо рекомендувати “просто перестань думати про це”. Ти будеш думати про це. Багато. Наш розум побудований для створення сенсу, і нам не подобаються головоломки, які ми не можемо розгадати. Тож прийміть, що ваш розум буде прокручувати це знову і знову, намагаючись з’ясувати, що сталося, на основі мізерних підказок.

  2. Тим не менш, у вас є певний контроль над тим, скільки енергії ви вкладаєте в детективну роботу – такі речі, як перегляд ваших повідомлень або пошук в соціальних мережах для виявлення підказок. Швидше за все, у вас залишиться більше запитань, аніж відповідей від таких вистежувань – наприклад, вона публікує публікації кілька разів на день у Facebook, але не може надіслати мені одне повідомлення?! Для чого страждати більше, ніж треба?

  3. Наскільки це можливо, позбавляйте себе та своїх друзів повторюваних роздумів про те, що це могло означати. Отримайте необхідну підтримку, якщо це важкий розрив, і поділіться своїми почуттями з людьми, які можуть зрозуміти. Просто будьте обережні і не залучайте друзів до розгадки таємниці, яка, ймовірно, вам не допоможе і, швидше за все, роздратує їх.

  4. Якщо людина знову з’являється після періоду ігнорування, будьте дуже обережні щодо відновлення стосунків. Велика ймовірність, що вона зробить це знову і наступного разу ви будете більше засмучені собою, ніж цією людиною. Звичайно інша історія, якщо вона дійсно мала невідкладну медичну ситуацію.

  5. Будьте обережні з думками на кшталт: «Вона/він винні мені пояснення», або «я заслуговую на відповідь». Такі твердження підсилюють почуття несправедливості та обурення, і вони також просто не відповідають дійсності. Ми можемо хотіти пояснення чи відповідь, але інші можуть вільно діяти так, як вони хочуть – так само і ви можете, якщо захочете зникнути в інших ситуаціях.

Сувора правда полягає в тому, що ви не можете контролювати поведінку інших людей, навіть якщо ви розділили з ними інтимні моменти. Все, що ви дійсно можете контролювати, – це те, як ви відреагуєте, коли стосунки припиняться. Якщо вас «відгостили», зосередьте свої зусилля на тому, щоб ставитися до себе з добротою.

Матеріал підготували: Ірина Герасим’юк та Богдан Сумарюк,

асистенти кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка

Корисно знати