• Українська
  • English
І хочеться, і колеться….

І хочеться, і колеться….

10 травня відзначається Всесвітній день кактуса.

Ці травневі заходи у першій декаді місяця, мають традиційний щорічний характер, а беруть свій початок з Америки. Прихильники цих рослин є у всьому світі, а сам захід покликаний нагадати нам про ряд екологічних проблем та про те, що багатьом кактусам на їх історичній батьківщині загрожує повне зникнення.

Кактуси є не тільки звичним елементом домашнього декору, який легко вмістити практично де-небудь, а й мають дивовижні властивості з великим числом видів. Вони відіграють важливу роль в екосистемі тих регіонів, де ростуть, а це переважно пустелі та напівпустелі.

Сучасна людина досить багато часу проводить за комп’ютером. Проте добре відомо, що електромагнітні випромінювання, які видає цей прилад, шкідливі для здоров’я. Тому ще донедавна «спеціалісти» рекомендували ставити кактуси біля комп’ютера – мотивуючи, нібито він здатний їх поглинути. Проте, це було актуальним у той час, коли у всіх стояли екрани з електронно-променевою трубкою, і вони дійсно представляли небезпеку для здоров’я. Тому люди, що довго працювали за комп’ютером, всіма можливими способами намагалися захиститися, в тому числі і за допомогою цих рослин. Але зараз все змінилося – сучасні рідкокристалічні монітори чи плазмові екрани практично нічого не випромінюють (ну майже так само, як електробритва чи праска) і побоюватися зараз практично нічого.

Проте тут можна розглядати певний естетичний аспект кактуса біля комп’ютера. За рахунок своїх незвичайних форм та кольорів кактуси можуть використовуватися як елемент декору. Колючий «друг» один поруч з монітором комп’ютера, завдяки своєму лаконічному вигляду, створює враження домашнього затишку і гармонії. Окрім того, кактуси невибагливі у плані догляду, що є ще однією передумовою прикрасити робоче місце горщиком з кактусом. Вони невибагливі до поливу і практично не займають багато місця. Помірний полив необхідний тільки в період його вегетації. У весняно-літній період 1 разу на тиждень буде достатньо. Взимку кактусів, як і іншим кімнатним рослинам, потрібно спокій і прохолода. Поливати його не потрібно, і краще на зимовий період переставити їх до вікна або на закритий утеплений балкон. Крім того, кактуси як й інші зелені рослини, вони виділяють кисень і очищають повітря в приміщенні, іонізують і зволожують повітря.

Також слід враховувати, що тривала робота за комп’ютером суттєво може погіршити наш зір, адже очі відчувають підвищене навантаження. Щоб максимально зберегти зір необхідно перепочивати, використовуючи спеціальну зарядку для очей – переводити погляд від монітора на кактус і назад. Це покращує кровообіг, зміцнює зорові м’язи і знижує стомлюваність органів зору.

На думку вчених, кактуси існують на нашій планеті вже понад 50 мільйонів років. Їх батьківщина – посушливі райони Північної і Південної Америки, Мексика. Упродовж багатьох тисячоліть вони адаптувалися під особливості кліматичних умов і формували ті зовнішні ознаки, якими ми захоплюємось. Проте зараз їм загрожує майже повне зникнення. Причиною тому є «чорний ринок». Ми у більшості випадків чули про «чорний ринок» творів мистецтва, тварин, комах тощо, проте у світі, де жадоба до грошей переважає здоровий глузд продається все. І кактуси не стали винятком. «Чорний ринок» кактусів вже призвів до зникнення багатьох видів цих «їжаків» рослинного світу. А все тому, що деякі «колекціонери» не бажають купувати рослину із розплідника, а хочуть екзотики – рідкісних екземплярів, який у природі залишилися одиниці. Часто «серйозні» та багаті колекціонери по всьому світу готові платити 3000, 5000 або навіть 10 000 доларів за рослину не розуміючи того, що потрібно десятки років перш ніж кактус досягне «товарного» вигляду, а це не вигідно комерційним розплідникам чи теплицям. Також чималу шкоду кактусам приносять і місцеві мешканці, котрі часто не маючи достатньо коштів на прожиття готові  за копійки продавати кактуси, які вони вважають бур’янами. Шкода….

Цікаві факти про кактуси:

  1. У світі існує близько 3 тисяч видів кактусів, які можуть зростати десятиліттями і ледь досягати декількох сантиметрів, водночас інші виростають до 20 метрів.
  2. Запилюють кактуси бджоли, метелики, колібрі і навіть кажани.
  3. Кактуси пристосувалися до життя в пустелі і спокійно витримують спеку до +60 °С.
  4. Кактуси містять безліч вітамінів й інших корисних речовин, тому використовуються в медицині та косметології.
  5. Коріння кактусів заглиблюється в землю несуттєво, тому їх легко викорчувати або повалити, але в ширину вони дуже розростаються, щоб у випадку дощу чи туману максимально увібрати вологу. 75-90% маси кактуса становить саме вода.
  6. Шипи замінили кактусам листя, адже з них випаровується набагато менше вологи, також вони захищають від тварин.
  7. Стебла великих кактусів служать матеріалом для виготовлення традиційних аргентинських барабанів.
  8. Найбільший кактус у світі сягав у висоту майже 25 м, а його вік оцінювався в 150 років. Проте він загинув через буревій у 1978 році.

І на останок перефразовані слова одного з відомих дослідників-аматорів та захисників кактусів Уенделла Мінніха: «Є речі, які я бачив, а ви ніколи не побачите – тому що всі вони зникли».

Інформацію підготував к.біол.н., доцент кафедри мікробіології та вірусології Міхєєв А.О.

 

Корисно знати