• Українська
  • English
Кишкові інфекції – хвороби теплої пори року
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Кишкові інфекції – хвороби теплої пори року

Щороку, з настанням теплої пори епідеміологи констатують ріст захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ) з піком захворюваності у липні та серпні. Саме в ці місяці зважаючи на підвищення температури повітря до + 30 °С і вище створюються найбільш сприятливі умови для розмноження та поширення збудників кишкових інфекцій.

Найбільш поширеними ГКІ в Україні, і зокрема на Буковині, є харчові токсикоінфекції, сальмонельоз, шигельоз (дизентерія), ешерихіози, гепатит А, ентеро- та ротавірусні ентерити. Для більшості цих інфекцій характерні гострий початок з нудотою та блюванням, загальне нездужання, тупий біль в животі,  часті водянисті випорожнення (пронос).  В частині випадків початковими симптомами ГКІ  є озноб зі значним підвищенням температури тіла, болем голови та вираженою слабкістю із наступним приєднанням  переймиподібних болів внизу живота та проносу.

Зараження людини кишковими інфекціями відбувається при вживанні інфікованих харчових продуктів чи води, а також контактно-побутовим шляхом через забруднені збудниками руки та предмети домашнього вжитку. Із продуктів харчування найбільшу небезпеку, з огляду зараження ГКІ, становлять сирі яйця, паштети, заливні страви, страви із м’ясним фаршем, м’ясні салати, овочеві салати зі сметаною чи майонезом, кондитерські вироби з кремом. Зараження ГКІ може відбуватися і через інші продукти харчування та страви, які готувалися з порушенням санітарно-гігієнічних норм чи зберігалася без дотримання належного холодового режиму. Причому страви, які містять збудників ГКІ, зачасти на смак і вигляд не відрізняються від безпечних та якісних.

Дуже небезпечним є водний шлях зараження ГКІ оскільки за потрапляння збудників цих інфекцій у водогін одночасно заражається і хворіє велика кількість людей. Наразі цей шлях зараження найчастіше реалізується при використані води з відкритих водоймищ (ставків, струмків, озер, річок ) та занедбаних колодязів.

За неналежного дотримання правил особистої гігієни чи відсутності умов для виконання цих правил, зараження ГКІ може відбутися через забруднені руки. На шкіру рук збудники кишкових інфекцій можуть потрапити із будь-чого до чого ми торкаємося перебуваючи у громадських місцях (ручки дверей, перекладини для тримання у громадському транспорті, клавіші електровимикачів, гроші, іграшки тощо).

Аналізуючи причини захворюваності на ГКІ населення нашого краю за попередні роки можна стверджувати наступне. Найчастіше зараження збудниками цих інфекцій відбувається при вживанні продуктів харчування куплених на стихійних ринках чи в інших місцях, не відведених для торгівлі. Досить часто причиною захворювання були готові страви (пиріжки, тістечка, чебуреки тощо)   сумнівної якості куплені з необладнаних прилавків та лотків на вокзалах, ринках та в інших місцях скупчення людей. Разом з цим ГКІ є частим наслідком відпочинку «на природі», коли їжа готувалася напередодні та тривало зберігалася поза холодильником, або ж  для миття рук, посуду, овочів і фруктів використовувалася вода з відкритого водоймища. Пацієнтами інфекційних стаціонарів також були особи, які прибули з тривалих поїздок і впродовж всієї подорожі вживали їжу приготовану чи куплену заздалегідь.

Поради щодо запобігання зараженню збудниками кишкових інфекцій у домашніх умовах:

  • Ретельно мийте руки перед приготуванням чи вживанням їжі, після відвідування різних закладів та установ (магазин, базар, лікарня, вокзал та ін..), користування громадським транспортом  тощо;
  • Для пиття використовуйте лише питну бутильовану воду чи воду, яка пройшла спеціальне очищення та знезараження;
  • Кухонне приладдя і посуд після кожного приготування та вживання їжі мийте гарячою водою, а м’ясорубку ще й ошпарюйте окропом;
  • Продукти харчування, особливо готові страви, посуд та інше кухонне приладдя зберігайте у недоступному для мух місці;
  • Не купуйте продукти харчування на стихійних ринках, особливо готові до вжитку, які продаються з необладнаних прилавків та лотків;
  • Овочі та фрукти перед вживанням ретельно мийте. У жодному разі не пробуйте на смак ягоди та фрукти (черешня, вишня, полуниця, абрикоси, персики, яблука, сливи та ін..) під час покупки, як би чисто вони не виглядали;
  • Зберігайте продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці. Продукти харчування, що швидко псуються, зберігайте у холодильнику при температурі не вище +6 °С: м’ясний фарш не більше 6-ти, торти, тістечка – 36-ти, смажені котлети – 24-ох, варені ковбаси – 48-ми годин. Розливне молоко, а надто куплене на ринку, обов’язково кип’ятіть;
  • М’ясні салати та салати зі сметаною і майонезом готуйте незадовго до їх вживання у кількості розрахованій на один прийом їжі;
  • По можливості утримуйтеся в літній період від приготування в домашніх умовах заливних м’ясних і рибних страв, тортів, тістечок тощо.

Поради щодо запобігання захворюванню на ГКІ під час відпочинку «на природі» (у лісі, лісопосадці, на озері, річці тощо) в літній період:

  • Не включайте в меню та утримайтеся від приготування під час відпочинку «на природі» страв, які швидко псуються (заливні м’ясні і рибні страви, страви приготовленні з м’ясного фаршу, м’ясні салати, торти, тістечка тощо);
  • Для доставки та зберігання продуктів харчування під час перебування «на природі» використовуйте сумки-холодильники;
  • Для упаковки готових страв та напівфабрикатів використовуйте одноразові пластикові контейнери, які щільно закриваються, для упаковки у цільному вигляді овочів, фруктів, хлібобулочних виробів тощо – поліетиленові пакети;
  • Майонез, олію чи сметану до овочевих салатів додавайте безпосередньо перед їх вживанням;
  •  Запасіться достатньою кількістю води не лише для пиття, але й для миття рук та кухонного приладдя. В жодному випадку для цих потреб не використовуйте  воду із природних вододжерел (ставків, струмків, озер, річок, тощо);
  • Харчові продукти, які не були спожиті під час відпочинку «на природі», викиньте у сміття. Їх подальше зберігання (навіть у холодильнику) та споживання є небезпечним з огляду зараження ГКІ.

Поради щодо запобігання захворюванню на ГКІ при подорожуванні:

  • Не беріть в дорогу харчові продукти, які швидко псуються. Для подорожування більш придатними є харчі, які містяться у вакуумних чи щільно заклеєних поліетиленових упаковках;
  • Для зберігання продуктів у дорозі використовуйте сумки-холодильники;
  • Запас харчових продуктів у дорогу розраховуйте не більше ніж на одну добу навіть за наявності сумки-холодильника;
  • Для пиття у дорозі використовуйте лише бутильовану воду;
  • Запасіться у дорогу побутово-індивідуальним дезінфікуючим розчином (наявні в аптечній мережі) та достатньою кількістю вологих і сухих салфеток для обробки рук перед вживанням їжі.

Пам’ятайте, що при появі нудоти, блювання, проносу, болів у животі   необхідно негайно звернутися до лікаря.

Бережіть себе і будьте здорові.

Юрій Рандюк, доцент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ, кандидат медичних наук

Корисно знати