• Українська
  • English
Як правильно виходити з посту
Як правильно виходити з посту

Як правильно виходити з посту

Найпершим і основним правилом при виході з посту – є стриманість у вживанні м’ясної їжі. За піст ваш організм в меншій мірі чи взагалі перестав виробляти ферменти, які розщеплюють молочні продукти, м’ясо та яйці. І щоб відновити продукування вище згаданих ферментів давайте організму маленькі порції продуктів, яких ви не вживали під час посту.

З посту не можна виходити за один день, це займе близько 7-14 днів, залежно від стану організму. Далі пропоную пару правил, щоб полегшити процес виходу з посту

Поступовість. Водіть звичні страви поступово, не перевантажуючи організм.

Питтєвий режим. Перед їжею випивайте півтори-дві склянки води кімнатної температури. Це зменшить голод та заспокоїть шлунок.

Пісна їжа. Включайте пісну їжу до раціону упродовж усього часу переходу до звичного режиму харчування. Крім того вживайте кисломолочні продукти, які пришвидшать звикання організму до непісної їжі і зроблять його більш комфортним.

Рослинна їжа. Для кращого засвоєння «важкої» їжі обов’язково включіть до раціону фрукти, овочі та зелень.

«Правильне» м’ясо. Мало поступово вводити м’ясо до раціону, потрібно обирати для страв так зване – дієтичне м’ясо – яловичину, курку, індичку або кролика. М’ясо потрібно відварювати або тушкувати, і аж ніяк не смажити. Також дуже рекомендованою в цьому періоді запечена риба.

Яйці. Цей продукт варто вживати обережно, не більше 2 штук в день

Алкоголь. Зрозуміло, що зловживати алкогольними напоями не варто ніколи. В період виходу з посту лікарі рекомендують не більше 200 грам вина на день.

Швидкі вуглеводи. Варто їх включити до раціону, адже вони допомагатимуть організму засвоювати білок тваринного походження.

Білок. Також рекомендовано до вжитку у період виходу з посту. Білкові продукти краще вживати в першій половині дня. Рекомендовано один білковий продукт за один прийом їжі.

Матеріал підготував: Володимир Вівсянник, асистент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб

Корисно знати