• Українська
  • English
Профілактика загострення бронхіальної астми в осінньо-зимовий період

Профілактика загострення бронхіальної астми в осінньо-зимовий період

Здається, більшість людей знають майже все про заходи попередження бронхіальної астми (БА), і дуже багато, так чи інакше, намагаються не «підпускати» її до себе. Але, як показує світова лікарська практика, потік хворих з ознаками БА продовжує стрімко зростати. Про те ж говорять і цифри: захворюваність астмою у всьому світі впевнено наближається до 235 млн. людей. І все це, попри щорічне відзначення Дня боротьби з бронхіальною астмою (перший вівторок травня) та Всесвітнього дня хворого на бронхіальну астму (11 грудня), на величезні кошти, витрачені на лікування хвороби, її діагностику та реабілітацію хворих.

З настанням холодів у людей, які страждають на БА, з’являються нові турботи: морозне повітря та застуда здатні спровокувати загострення захворювання та ускладнити життя. Але холодна пора року – не привід засмучуватися, якщо Ви знаєте, як себе захистити.

Бронхіальна астма – захворювання мінливе. Симптоми можуть з’являтися, і зникати, навіть без лікування, загострення розвиваються як стрімко, так і поступово. Як правило, це пов’язано з індивідуальними особливостями пацієнта і факторами, які є причиною виникнення хвороби та загострень. Водночас більшість пацієнтів можуть реагувати й на зміну пір року.

Сезонна варіабельність настільки властива БА, що лікар, оцінивши скарги та симптоми, може запідозрити це захворювання, навіть не вдаючись до додаткових методів дослідження. Весна зустрічає нас відлигою, танення снігу оголює торішнє листя, а це улюблене середовище для росту цвілевих грибків. Надалі – пишне цвітіння, що доставляє неприємності людям з весняним полінозом (алергією на пилок дерев). Настає літо, а з ним приходить спека, задуха, в повітрі буквально висить пилок квітучих трав, і ті, у кого цей пилок викликає подразнення, не надто радіють. Осінь – пора дощів, раптових перепадів температури, «мокрих» ніг і прілого або паленого листя. Нарешті зима заховає під снігом осінній бруд, але приносить з собою холод, сніг, вірусні інфекції. І дуже часто ми чуємо від пацієнтів «Влітку почуваю себе нормально, але як тільки похолодає …». Тому для вміння підтримувати контроль над БА, слід враховувати особливості кожної пори року.

Нещодавно після затяжної теплої осені настала зима. Які ж особливості прийдешнього сезону слід враховувати хворим на БА? Перш за все, це холодне повітря. Однією з характерних особливостей астми є гіперреактивність бронхів, тобто підвищена чутливість. Бронхи астматика бурхливо реагують на фактори, практично непомітні для бронхів здорової людини, серед них не тільки алергени, а й неспецифічні подразники – фізичне навантаження, різкі запахи, атмосферні забруднення і, звичайно, холодне повітря. Бронхи «розглядають» ці фактори як чужорідні та агресивні й поспішають захиститися звужуючись, виникає спазм бронхів.

Особливо часто холодовий бронхоспазм виникає при виході з теплого приміщення на вулицю. Звести до мінімуму ймовірність астматичного нападу перед контактом з подразниками, в тому числі та холодним повітрям, дозволить інгаляція бронхорозширювальними препаратами. Таку профілактичну інгаляцію потрібно робити за 20-30 хвилин перед виходом на холод.

Слід пам’ятати, що рішення про застосування будь-якого лікарського препарату може приймати тільки лікар.

Сильна реакція на неспецифічні подразники, в тому числі й холодне повітря, зазвичай говорить про недостатній обсяг планового лікування. Але холодовий бронхоспазм може виникати й при початковому доброму контролі над БА, наприклад, після перенесених вірусних інфекцій або контакту з алергеном. У деяких людей реакція на вдихання холодного повітря є постійною індивідуальною особливістю і часто спостерігається при підвищеному тонусі парасимпатичної нервової системи. Виділяють навіть особливий варіант БА – холінергічну астму. У таких випадках для профілактики холодового бронхоспазму рекомендують холінолітики – препарати, що розширюють бронхи внаслідок дії на парасимпатичну нервову систему.

Іншою серйозною небезпекою для недужих на БА восени та взимку є гострі респіраторні вірусні інфекції, в тому числі грип. Саме на цю пору року припадає пік захворюваності на вірусні інфекції, адже навіть відносно здорові люди, один-два рази на рік хворіють на ГРВІ. Для хворого на астму така інфекція – це величезний ризик загострення БА, причому його здатна викликати будь-яка, навіть незначна застуда: респіраторні віруси впливають на нервову регуляцію тонусу бронхів, підвищуючи їх готовність до спазму.

Ймовірність захворіти на застудне захворювання часто залежить від загального стану організму, тому потрібно дбати й про імунітет. Найкраща профілактика від застуди, особливо для дітей, – загартовування. Починати слід з обтирання тіла рушником, змоченим холодною водою, дуже ефективні плавання, ходьба.

Щоб убезпечити себе під час епідемії грипу, в жовтні-листопаді необхідно зробити щеплення проти вірусу грипу або пневмококу. В епідсезоні 2020-2021 років на ринку України наявні чотири типи вакцин від грипу:

«Ваксігрип Тетра» (Франція, чотирьохвалентна);

«Інфлувак (Нідерланди, трьохвалентна);

«Джісі Флю» (Південна Корея, трьохвалентна);

«Джісі Флю» (Південна Корея, чотирьохвалентна).

Як і щороку, вони були розроблені з урахуванням прогнозу ВООЗ щодо циркуляції таких штамів грипу:

вірус, подібний A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1)pdm09;

вірус, подібний A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2);

вірус, подібний В/Washington/02/2019 (лінія B/Victoria);

вірус, подібний B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata).

Для профілактики пневмококової інфекції застосовують два типи вакцин:

«Превенар 13» (Велика Британія) – для малюків з 6 тижня життя, осіб похилого віку, молодих з груп ризику; захищає від 13 різновидів пневмококів;

«Синфлорікс» (Бельгія) – для дітей до 5 років; захищає від 10 серотипів пневмококів та гемофільної інфекції.

Якщо, попри всі вжиті заходи, ви відчули нездужання, потрібно негайно звернутися до лікаря і дотримуватися призначеного ним лікування.

Астматикам не варто експериментувати з лікарськими препаратами, які полегшують загальний стан при застуді і знижують температуру. Наприклад, не всім можна приймати аспірин, у деяких людей він може викликати напад ядухи.

У таких пацієнтів як засіб для зниження температури рекомендується парацетамол. Несприятлива реакція може бути й після прийняття інших знеболювальних та жарознижувальних засобів: анальгіну, вольтарену, індометацину, ортофену і т. ін. Для людей, чутливих до аспірину, небезпечні також таблетки чи капсули, які вкриті кольоровими оболонками. Такі оболонки містять барвник тартразин, формула якого подібна до аспірину. Особливо обережно лікарі прописують людям, що страждають на БА, антибіотики, а перед призначенням обов’язково проводять пробу на чутливість.

Щоб впоратися з застудою, люди часто вдаються до трав’яних інгаляцій. Хворим на БА, які мають алергію на пилок рослин, це робити не можна, тому, що може посилитись загострення астми, а також гарячий пар може пошкодити слизову оболонку верхніх дихальних шляхів і навіть викликати опік.

При загостренні астми, коли потрібна невідкладна допомога, застосування звичних інгаляторів, навіть зі спейсерами, може виявитися недостатньо ефективним, оскільки ліки з них погано проникають у звужені бронхи. Найбільш дієву швидку допомогу надають небулайзери – сучасні інгалятори, що перетворюють рідкі ліки в дуже дрібні частинки – аерозоль. Лікарський аерозоль рівномірно розподіляється в верхніх і нижніх дихальних шляхах, швидко надаючи бронхорозширювальний і протизапальний ефект. Інгаляція відбувається при спокійному диханні протягом декількох хвилин.

Також хворі на БА можуть одягати при виході на холод спеціальні зігрівальні маски, наприклад зроблені компанією «Air Guard Medical» CT Cold Air Mask. Маски такого типу були створені, щоб надати людям із захворюваннями легенів, такими як астма та ХОЗЛ, можливість дихати теплим вологим повітрям на відкритому повітрі в холодну погоду. Усередині маски є теплообмінний модуль, який впливає на цикл теплообміну, регулюючи потік повітря через його камери.

Знання особливостей зимових подразників, дотримання необхідних заходів (добре підібрана базисна терапія, наявність в кишені інгалятора для полегшення симптомів, небулайзер і пікфлоуметр вдома, складений заздалегідь план дій при нападі астми) дозволять хворим на бронхіальну астму позбутися страху перед загостренням і сміливо зустрічати зиму. Але не слід бути занадто самовпевненим – навіть «досвідчений» астматик не завжди може самостійно впоратися зі своєю хворобою. Дуже важливо не переоцінити свої сили, не пропустити момент, коли ситуація виходить з-під контролю. Найкращий спосіб не допустити серйозних ускладнень – вчасно звернутися до лікаря.

Матеріал підготували доцент Дудка І.В. та асистент Дудка Т.В., кафедра внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Буковинського державного медичного університету.

Корисно знати