• Українська
  • English
Міжнародний день Тайцзи (Тай-Чі, Tai chi chuan) та Цигун

Міжнародний день Тайцзи (Тай-Чі, Tai chi chuan) та Цигун

Цей день почали відзначати 8 квітня у всьому світі з 1999 року і, згідно з традицією, люди, які практикують ці техніки, проводять масові заняття. Хто дивився комедію «Стажер», з Робертом Де Ніро та Енн Гетевей в головних ролях? Зверніть увагу на головного героя, стиль його поведінки, та й у цілому – стиль життя, в якому панує гармонія та баланс. Відповідь на питання, як йому це вдається,- можна знайти в сцені, де головний герой займається Тай-Чі в центральному парку Нью-Йорка.

Система Тай-Чі в перекладі означає «сила та впевненість», тривалий час існувала як бойове мистецтво, засноване на застосуванні внутрішньої сили. Нині для багатьох це – популярний варіант фітнесу, давньокитайська лікувальна гімнастика, подібна на танець великих граційних птахів, користь якої складно переоцінити, оскільки регулярні заняття дозволяють укріпити кістки, м’язи, суглоби (корисно для профілактики остеопорозу, показано при онкологічних захворюваннях, які супроводжуються розрідженням кісткової тканини, для пришвидшення процесу реабілітації після переломів та інших травм).

Гімнастика Тай-Чі покращує координацію, це також і робота для мозку, оскільки виконання досить незвичних рухів, постійний контроль за диханням, швидкістю та напрямком тренує мозок. Недарма цю гімнастику рекомендують саме для осіб зрілого віку, літніх людей. Тайцзи покращує кровообіг та роботу шлунково-кишкового тракту, роботу легень, що актуально в період вірусних епідемій, сприяє нормалізації ваги тіла. Тай-Чі часто згадують разом з Цигун –це друга сторона однієї медалі. Цигун – також робота з енергією, вміння її накопичувати і направляти, це баланс п’яти елементів в нашому тілі, це те саме, що і медитація. Цигун може бути статичним і динамічним. Останній використовують в школах єдиноборств. Цигун допомагає при головних болях, втомі, проблемах з тиском, внутрішньому неспокої.

Людина, яку виховували в традиціях європейської культури, з дитинства засвоїла певні норми поведінки та склад мислення. Для європейця Схід подібний до незвіданого, незрозумілого, неочікуваного, подекуди – лякаючого. Проте сам Конфуцій наголошував на необхідності вчитися, вдосконалюватися. Відомий його вислів: «Вчитися і не розмірковувати – це даремно витрачати час. Розмірковувати та не вчитися – згубно». Тому пропоную думати, вчитися і використовувати отриманні знання.

Підготувала: доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології Васильєва Наталія

(за матеріалами Ольги Гомон – Майстра даоських практик та оздоровчих медитативних систем (Майстрів Мантека Чіа та Сюй Мінтана), сертифікованого Майстра бойових мистецтв монастиря Шаолінь (Майстрів Юй Гоцян та Лю Гоан Лай) nisajameditation.com).

 

Корисно знати