• Українська
  • English
1 червня – Міжнародний день захисту дітей

1 червня – Міжнародний день захисту дітей

International Children’s Day

Захищаймо дітей щодня!

     Усі дорослі спочатку були дітьми, тільки мало хто з них про це пам’ятає.

Антуа́н де Сент-Екзюпері́, французький письменник

 

 Найкращий спосіб зробити дітей хорошими – це зробити їх щасливими.
Оскар Вайлд, ірландський поет, драматург, прозаїк

 

Міжнародний день захисту дітей заснований в листопаді 1949 у Парижі рішенням сесії Ради Міжнародної демократичної федерації жінок.

Чому 1 червня?

1 червня 1925 року в Женеві відбулася Всесвітня конференція з питань захисту дітей.

1 червня 1925 році Генеральний консул Китаю в Сан-Франциско для китайських дітей-сиріт організував святкування Фестивалю човнів-драконів.
1 червня 1950 року відзначений Перший День захисту дітей у 51 країні світу. ООН підтримала ініціативу та оголосила захист прав, здоров’я і життя дитини одним із пріоритетів у своїй діяльності.

В Україні День захисту дітей відзначається із 1998 року. У цей день влаштовуються різні розважальні заходи,  конкурси, концерти.

Чи лише 1 червня?

Дитячий день – Всесвітній день дитини відзначається 20 листопада на згадку про прийняття «світової конституції для дітей», Конвенції про права дитини Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1959 р.

 У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов’язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля й відпочинок та сприяти наданню для цього відповідних можливостей.

  • Інвестування в дітей є однією з найважливіших речей, які суспільство може зробити, щоб побудувати краще майбутнє (ВООЗ).

У Національній доповіді щодо адаптації 17 глобальних ЦСР до специфіки національного розвитку України відмічено зменшення дитячої смертності майже вдвічі протягом 2000–2014 років (з 15,6 до 9,3 померлих у віці до 5 років на 1000 народжених живими). Проте показник не відповідав середньоєвропейським значенням. Головною причиною була відносно висока смертність дітей унаслідок зовнішніх причин (у 2015 році це майже кожна третя смерть у віці від одного до п’яти років, якій можна запобігти за умови належного догляду за дитиною).

Станом на 31  травня 2022 року в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації постраждали більше ніж 689 дітей!

– Чи варто балувати дітей?

– Неодмінно балуйте, невідомо, які випробування їм приготувало життя

Антуа́н де Сент-Екзюпері́, французький письменник

 

Дитина потребує вашої любові найбільше саме тоді, коли вона менше всього її заслуговує.Ерма Бомбек американська письменниця-гумористка

 

Один місяць війни в Україні спричинив переміщення 4,3 мільйона дітей, що складає понад половину дитячого населення країни (7,5 мільйона). В т.ч. 2,5 мільйона тих, хто зараз є внутрішньо переміщеними особами.

«Війна призвела до одного з найстрімкіших та наймасштабніших переміщень дітей із часів Другої світової війни» – Кетрін Рассел, виконавча директорка ЮНІСЕФ.

Всі діти світу плачуть однією мовою. Л. Леонов,  письменник

Жорстокість збройного конфлікту загрожує правам, безпеці та життю мільйонів дітей (ЮНІСЕФ)

Навіть після того, як гармати мовчать, діти все ще відчувають наслідки війни – говориться у канадському виданні Foreign Affairs and International Trade Canada (Children and Armed Conflict. 2013).

Організація Об’єднаних Націй та міжнародне товариство використовують термін «діти та збройні конфлікти», щоб охопити наступні шість серйозних порушень щодо дітей у ситуаціях конфлікту:

  • вербування та використання дітей як солдатів (до 18 років);
  • зґвалтування та інше тяжке сексуальне насильство щодо дітей;
  • вбивство та каліцтво дітей;
  • викрадення дітей;
  • напади на школи чи лікарні;
  • відмова у гуманітарному доступі для дітей.

Конкретні ініціативи та заохочення міжнародної спільноти для просування захисту дітей, постраждалих від збройних конфліктів просуваються у напрямах посилення та розширення Механізму моніторингу і звітності та

відповідальності сторін, які здійснюють серйозні порушення щодо дітей у ситуаціях конфлікту.

 

Захищаймо дітей щодня!

 

Підготувала: асистент кафедри соціальної медицини та організації охорони здоров’я Любов Власик

 

 

Корисно знати