• Українська
  • English
Міжнародний день анестезіолога
Міжнародний день анестезіолога

Міжнародний день анестезіолога

16 жовтня щорічно анестезіологічна спільнота відмічає день анестезіолога. Тим самим засвідчується, що в цей день 1846 року в Массачусетському госпіталі (Бостон, США) хірург і стоматолог Т. Мортон провів успішний ефірний наркоз при видаленні хірургом Дж. Уорреном пухлини шиї у хворого Дж. Еббота.

З того часу анестезіологія, реаніматологія та інтенсивна терапія пройшли непростий шлях. У ньому віддзеркалюються всі риси еволюції процесу  анестезіологічного забезпечення – перехід від нижчого до вищого,  від простого до складного.

Як і раніше, так і сьогодні, в анестезіології відбуваються зміни, які несуть у практику нове розуміння і тлумачення відомих фактів впливу знеболення, застосування методів інтенсивної терапії і реанімації на організм людини. Цьому сприяє прогрес науки і техніки. Парадоксально звучить, але і нові виклики глобального характеру, пандемія коронавірусу зокрема, привносять корективи у відомих речах при лікуванні критичних станів.

Лікарі-анестезіологи завжди здатні відповідати на виклики сьогодення.

Для цього, щоб бути на рівні сучасних професійних вимог, анестезіологи, так як і інші лікарі, постійно навчаються.  Умови для цього є. В мережі Інтернету створені інформаційні платформи, які організовують безліч вебінарів, майстер-класів за різними напрямками. Це в свою чергу сприяє підвищенню професійного росту лікарів, які засвоюють новітні досягнення сучасної світової медицини.

Так, у травні цього року, 17.05.21 р. і 22.05.21 р., у Чернівцях був організований гібридний курс «Невідкладне УЗД». Протоколи POCUS. Цей курс був проведений доктором медичних наук, доцентом кафедри медицини катастроф і військової медицини  ДУ «Дніпропетровська державна медична академія» Дмитром Сурковим. У перший день був вебінар он-лайн, на якому теоретично розглядалися питання невідкладної ультразвукової діагностики, а 22.05.21 р. протягом 5 годин в готелі «Georg Palace” слухачі мали можливість власноручно, практично на трьох апаратах УЗД, на добровольцях, опанувати різні сучасні протоколи невідкладного УЗД. У групі слухачів були лікарі анестезіологи, УЗД, екстреної та невідкладної допомоги, лікарі-інтерни з фаху «Анестезіологія».

Надзвичайно доброзичлива і професійна атмосфера, створена Дмитром Сурковим, сприяла засвоєнню лікарями сучасних протоколів при критичних станах. Що, власне, було корисним для всіх? По-перше, розуміння того, що невідкладне УЗД – це не є експертним ультразвуковим дослідженням; по-друге, практичні навички, якими була можливість оволодіти, прискорюють екстрену допомогу при раптовій смерті, особливо для діагностиці зворотніх причин смерті (пневмоторакс, гідроторакс, ущільнення легень, набряк легень тощо) з метою їх усунення; по-третє, лікарі анестезіологи, а також лікарі відділень інтенсивної терапії та реанімації мають володіти невідкладним УЗД. Останнє дасть можливість швидше реагувати при критичних станах у постраждалих, підвищить рівень і ефективність екстрених заходів.

Матеріал підготував доцент кафедри анестезіології та реаніматології Сергій Акентьєв

Корисно знати