• Українська
  • English
Небезпечні міфи про вакцинацію

Небезпечні міфи про вакцинацію

Відмова від вакцинації на підставі міфів і чуток – поширене явище у всьому світі. Ще декілька десятиліть тому ніхто не задавав питання, чи потрібно вакцинувати дітей? Всі проходили щеплення в обов’язковому порядку. Але зараз це питання викликає багато дискусій серед молодих батьків. Офіційна медицина наполягає на тому, що щеплення – єдиний спосіб з високою вірогідністю захистити дитину від деяких загрозливих інфекційних захворювань. Але, незважаючи на це, багато хто з батьків серйозно задумуються, чи потрібно вакцинувати своїх дітей. Це пов’язано з тим, що про вакцини є багато міфів. Цю, не завжди правдиву, інформацію можна не лише почути від знайомих, але й знайти її в інтернеті, побачити сюжети на телебаченні тощо. Як же розібратися в цьому непростому питанні та зробити правильний вибір? Спробуємо розвіяти найпоширеніші міфи про вакцинацію.

Міф 1: «Краще перехворіти природним шляхом, ніж зробити щеплення».

Правда: Вакцинація – завжди найкращий варіант, оскільки вона або попереджає захворювання взагалі, або не допускає тяжкого перебігу хвороби і появи ускладнень внаслідок інфекційних хвороб. Якщо ваша дитина заразиться і перехворіє інфекційним захворюванням, у неї, певна річ, сформується імунітет проти цього захворювання. Однак інфекція може викликати ускладнення: параліч після поліомієліту, ураження серця при дифтерії, рак печінки через гепатит В, енцефаліт внаслідок кору. Ризик ускладнень після інфекційної хвороби набагато вищий, аніж ризик небажаних проявів після вакцинації.

Міф 2: «Вакцина може ослабити імунну систему».

Правда: Природне інфікування певними вірусами при природному захворюванні може ослабити імунну систему, опірність організму. Але вакцини діють по-іншому. Вони містять віруси, які відрізняються від вірусів, що викликають захворювання. Вакцинальні віруси самі настільки ослаблені, що не можуть ослабити імунну систему.

Міф 3: «Побічні реакції від вакцини набагато шкідливіші, ніж самі хвороби».

Правда: Як і всі інші медичні препарати, вакцини можуть викликати деякі реакції. Як правило, вони є незначними і їхня поява є нормальною реакцією організму на препарат: болісні відчуття, припухлість або почервоніння в місці ін’єкції чи невелике підвищення температури тіла. Ризик тяжких ускладнень після захворювання є набагато вищим, ніж ризик серйозних побічних реакцій після щеплення.

Міф 4: «Перебуваючи на грудному вигодовуванні, дитина захищена, тож і вакцинацію проводити не потрібно».

Правда: Грудне вигодовування є дуже важливим для здоров’я дитини. Але воно не здатне захистити її від інфекцій, проти яких проводиться вакцинація. Наприклад, дитина, яка перебуває на грудному вигодовуванні, при інфікуванні кашлюком може тяжко захворіти та навіть померти.

Міф 5: «Дитина у перші місяці життя захищена від інфекцій «імунітетом», отриманим від матері в утробі (материнські антитіла)».

Правда: На жаль, імунітет матері не завжди здатен захистити дитину від інфекційних захворювань та їх важкого перебігу. Саме тому і проводиться вакцинація, покликана захистити вашу дитину з перших днів життя.

Міф 6: «Вакцини викликають тяжкі захворювання – цукровий діабет, бронхіальну астму, розсіяний склероз, рак, тиреоїдит – через багато років після введення».

Правда: Наукові дослідження спростовують зв’язок між вакцинацією та цими захворюваннями. Наприклад, недавно з’явилася підозра, нібито вакцина проти гепатиту В збільшує ризик захворювання щитоподібної залози, як було проведене спеціальне дослідження (Pharmacoepidemiol Drug Safety, 2007. Jul;16(7):736–45). Дослідження не виявило збільшення ризику розвитку захворювань щитоподібної залози, а саме хвороби Грейвса чи тиреоїдиту Хашимото після введення вакцини проти гепатиту В.

Міф 7: «Вакцини викликають аутизм».

Правда: Інформація про те, що вакцинація призводить до аутизму, не відповідає дійсності. Так, у 1998 році у відомому британському медичному журналі була опублікована стаття про зв’язок між вакциною проти кору, краснухи, паротиту та аутизмом. Але пізніше з’ясувалося, що автор статті – лікар Ендрю Вейкфілд –сфальшував усі факти. Його визнали винним у порушенні професійної етики, а потім – виключили з медичного реєстру Великобританії. Дослідження, проведені після цієї публікації Центром контролю та профілактики захворювань у США, медичним інститутом Національної академії наук Великобританії і Британською Національною службою охорони здоров’я, спростували будь-який зв’язок між вакциною і виникненням аутизму. Проведено понад десяток досліджень, і їхні результати спростовують зв’язок між вакцинацією і розвитком аутизму.

Міф 8: «Дітям з хронічними захворюваннями вакцинацію проводити не можна».

Правда: Усе з точністю до навпаки! Дітям із хронічними захворюваннями можна і потрібно робити щеплення! Такі діти вразливі до інфекційних захворювань, котрі перебігають у них значно важче і призводять до серйозніших ускладнень. Тому ці
діти потребують вакцинації для створення захисту від інфекцій. Більше того, такі діти потребують також вакцинації від інфекцій, що не входять у перелік 10-ти, включених до календаря щеплень України. Наприклад, дітей з бронхіальною астмою і цукровим діабетом необхідно вакцинувати проти пневмококової інфекції і щорічно проти грипу. Діти з хронічними захворюваннями печінки потребують додаткової вакцинації від гепатиту А.

Міф 9: «Вагітним жінкам вакцинуватися не можна».

Правда: Вакцинація під час вагітності можлива, а часом навіть необхідна. Наприклад, грип може бути смертельно небезпечним для вагітної жінки. Саме тому вагітні потребують захисту від грипу і можуть отримувати щеплення на будь-якому терміні вагітності. У США, Канаді, Росії та багатьох інших країнах Європи й Південної Америки вагітних вакцинують проти грипу. Деякі країни роблять вагітним щеплення проти дифтерії та правця. Вакцинацію вагітних жінок рекомендується проводити інактивованими вакцинами.

Міф 10: «Дітям, які живуть з ВІЛ, щеплення робити не можна».

Правда: ВІЛ-позитивні діти дуже вразливі до інфекційних захворювань і потребують особливого захисту. Тому їм потрібна вакцинація навіть від інфекцій, не вказаних у календарі обов’язкових щеплень, – йдеться про грип, вітряну віспу і пневмококову інфекцію. Вакцинація таких дітей проводиться при певних лабораторних показниках стану імунної системи дитини.

Міф 11: «Вакцини індійського виробництва неякісні та небезпечні».

Правда: Всі вакцини, що використовуються в Україні, закуповуються через поважні міжнародні організації, перекваліфіковані ВООЗ та виготовляються за стандартами GMP, тому неякісних та небезпечних серед них немає. Крім того, перед щепленням Ви можете особисто перевірити, чи в належних температурних умовах зберігалася вакцина, за допомогою термоіндикатора на її упаковці. Побічні реакції на вакцину залежать не від країни-виробника, а від складу препарату. Після щеплення цільноклітинною вакциною будь-якого виробника більш вірогідними є побічні реакції у вигляді високої температури тіла, болю, набряку чи ущільнення в місці ін’єкції, але важливо розуміти, що ці реакції є очікуваними та не загрожують здоров’ю дитини, крім того, саме у Вашої дитини їх може не бути взагалі чи вони можуть бути незначними. Також варто пам’ятати, що ймовірність появи таких реакцій зростає з віком. У дітей на першому році життя такі реакції як правило не виникають.

Міф 12: «Не можна вакцинуватися під час спалаху».

Правда: Оскільки під час спалахів небезпечних для життя хвороб значно посилюється ризик зараження, то необхідно отримати захист від інфекції. Вакцинуватися під час спалаху не просто можна, а потрібно! Це єдиний надійний спосіб здобути імунітет від інфекційного захворювання.

Перш ніж відмовитись від вакцинації, ретельно зважте всі «за» і «проти», адже у багатьох випадках вакцинація – єдиний надійний метод вберегти себе та близьких від хвороб та їх тяжких наслідків.

Бережіть своє здоров’я!

Матеріал підготувала

асистент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб БДМУ

Колотило Тетяна Романівна.

Корисно знати