• Українська
  • English
Особливості імунної системи дітей на грудному вигодовуванні

Особливості імунної системи дітей на грудному вигодовуванні

Грудне вигодовування дитини є золотим стандартом фізіологічного росту і психоемоційного розвитку немовлят, формування психоемоційної єдності з матір’ю, природнім продовженням пренатального харчування і запорукою здорового постнатального розвитку дитини. В Конвенції «Про права дитини» зазначено, що кожна дитина має право на забезпечення її раціональним харчуванням, яке дасть змогу фізіологічного розвитку і формування здоров’я. Грудне вигодовування є найкращим способом забезпечення росту і розвитку немовлят.

Захисна система людини починає формуватися ще на четвертому тижні розвитку ембріона, коли організм плода поступово готується до умов навколишнього середовища, в якому він буде жити. Імунна система забезпечує імунологічний контроль за генетичною сталістю внутрішнього середовища організму. У немовлят краще виражені системи неспецифічного захисту, тому і перші 6 місяців велику роль відіграють фактори захисту, отримані від матері.

Молоді батьки переймаються питанням, чи є імунітет у новонароджених і як його можна зміцнити. Розберімося, що треба робити, щоб захистити дітей від інфекцій та мікроорганізмів.

Організм людини має здатність захищати себе від негативного впливу зовнішнього середовища. Імунітет допомагає боротися з різними вірусами, хворобами та бактеріями. Якщо інфекція проникає в наш організм, то відразу ж активізуються захисні сили, які спрямовані на боротьбу зі збудниками.

На процес формування імунітету дитини впливає безліч факторів: здоров’я батьків, перебіг вагітності та пологів, ранній післяпологовий період, а також спосіб життя малюка. Тому варто з усією відповідальністю поставитися до названих факторів, а не сподіватися на існування чудо-таблетки, яка здатна за два тижні підвищити імунітет дитині.

Після народження головним методом для підвищення імунітету дитини є грудне молоко матері, яке є джерелом необхідних поживних речовин. Унікальні механізми, закладені природою, при нормально налагодженому процесі лактації регулюють склад і кількість виробленого молока, завжди точно відповідно до потреб малюка.

Перша порція харчування, яку дитина отримує в годину народження, — це молозиво. Виглядає молозиво як клейка густа жовта рідина. Виділяється його зовсім небагато, що змушує матусь хвилюватися, чи достатньо такої кількості для малюка. Попри те, що середній добовий обсяг молозива становить всього 30 мл, його висока концентрація забезпечує підвищену енергетичну ємність. Склад молозива унікальний і багатий, що в ньому у великій кількості містяться білки, мінеральні речовини, жиророзчинні вітаміни (А, Е). Вуглеводів небагато, вони представлені молочним цукром (лактозою). Процентний вміст жиру також невелика. Завдяки наявності цих елементів, молозиво має важливими корисними властивостями:

  • Забезпечує ріст і формування імунного захисту. Працюючи в комплексі, корисні речовини молозива створюють «пасивний імунітет», який захищає малюка до 2 місяців, вони активізують чинники зростання і сприяють правильному розвитку.
  • Висока поживна цінність. Калорійність молозива у 2 рази перевищує показники зрілого продукту, що дозволяє йому повністю задовольняти енергетичні потреби дитини.
  • Великий вміст білка. Основний «будівельний матеріал» становить 15% і перевищує показник молока в 3 рази. Молозиво закладає міцний фундамент для розвитку кісткових і м’язових тканин немовляти.

Важливою особливістю деяких компонентів і головною цінністю стали їх захисні функції. Так, висока якість грудного молока забезпечують білки, імуноглобуліні А, М, G. Особливе завдання виконує імуноглобулін А, який створює захист слизових оболонок шлунку і кишківника. Покриваючи внутрішню поверхню кишківника, цей білок захищає його від шкідливих дій токсинів і бактерій. Більшу частину імуноглобуліну А малюк забирає з молозива, адже його організм ще не може самостійно виробляти такий важливий компонент.

Є в ньому й інші речовини з захисною функцією: біфідус-фактор, лактоферин і лізоцим. Біфідус-фактор – це будівельний матеріал для біфідобактерій, які необхідні для запобігання дисбактеріозу та інших порушень у кишківнику. Отримуючи в достатній кількості біфідус-фактор, дитина менше схильна до кишкових інфекцій, рідше страждає від проносу, кольок. Лактоферин здатний забирати в хвороботворних бактерій залізо, яке їм потрібно для розмноження, тим самим запобігати захворюванню кишківника.

Постійно отримуючи грудне молоко, дитина росте міцною і здоровою, а її імунітет підвищується. Разом з розчинними компонентами малюк отримує і нерозчинні клітини з тими ж захисними функціями. Макрофаги та лейкоцити мають здатність поглинати інфекційні бактерії і перетравлювати їх. Крім того, вони необхідні для виробництва специфічних імунних речовин, дія яких спрямована на знищення мікробів, що провокують різні захворювання.

Трансплацентарний (материнський) імунітет зберігається у малюка до 4 місяців, а за грудного вигодовування — до 6 місяців. Далі малюк поступово починає сам захищатися від інфекцій і вірусів, але перший рік життя карапуза є найважливішим етапом для формування імунітету. Згідно зі статистикою, дитина на грудному вигодовуванні в чотири рази менше хворіє на ГРВІ та в 10 разів менше — на кишкові інфекції.

Отже, грудне вигодовування допомагає зміцнити імунну систему дитини і є одним з найкращих способів її захистити.

 

Матеріал підготував: доцент кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини БДМУ, к.мед.н. Олексій ГОДОВАНЕЦЬ

 

 

Корисно знати