• Українська
  • English
Побори психофоба в собі! 

Побори психофоба в собі! 

Все частіше люди говорять про психічне здоров’я, про свої почуття чи переживання. Формується нова генерація українців, які розуміють, що психічне здоров’я є потрібним. Що це частина всього здоров’я, а не аморфна субстанція, яка існує, але про неї ніхто не знає.

Хоча наявна інша сторона медалі – упередження до людей, які пережили психічний розлад або його мають! Чи задумувалися ви, що крім власних хворобливих відчуттів та безлічі інших симптомів вони переживають ще тиск з боку соціуму.

Внаслідок поширення упереджень у суспільстві знижується якість та своєчасність звернення за допомогою. Крім стереотипів про психічне здоров’я існує і страх до всієї сфери охорони ментального здоров’я. Чи чули ви від своїх знайомих або самі так казали: “Що психіатри дивні? Їм самим потрібно лікуватися? Прийдеш нормальним, а підеш “ненормальним”?”. У одному з досліджень в Австралії 44% респондентів повідомили, що вони б відчували сором при необхідності відвідування психіатра. Також було виявлено значущий негативний взаємозв’язок між самостигматизацією і пошуком допомоги.

Дік Свааб надає цікаву статистику у своїй книзі «Наш творчий мозок», що у більшості західних країн близько 16% дорослого населення колись у житті зазнавали депресії. Натомість у Китаї цей показник всього 5%. Проте це зовсім не означає, що китайці значно здоровіші за нас, а сигналізує про те, що люди з депресією не мають сміливості звернуться до психіатра. Відповідно кількість самогубств в Китаї втричі більша, ніж у західному світі. Відвести дитину з розладами навчання чи поведінки до психіатра  в Китаї – табу. Гіперактивних дітей лікують абсолютно неефективно традиційною китайською медициною.

Соціальна стигматизація  — негативне виокремлення суспільством людини (або соціальної групи) за якоюсь ознакою з відповідним стереотипним набором соціальних реакцій на цього індивіда (або представників соціальної групи).

Стигма — властивість, на підставі якої формується негативний стереотип.

Дискримінація осіб, що страждають психічними розладами — негативне ставлення до людей і порушення їх прав на підставі наявності у них психічного розладу або психіатричного діагнозу.

Самостигматизація – негативний погляд на себе в результаті стигматизуючих ідей, які підтримуються суспільством.

Психофобія – страх психічно хворих, їх дискримінація та обмеження контактів з такими людьми, зменшення  доступу людей з ментальними проблемами до суспільного життя.

Люди з психічними розладами внаслідок стигматизованого суспільства зіштовхуються з низкою проблем:

  • з працевлаштуванням;
  • булінг та знущання;
  • оформлення документації (особливо в трансгендерних людей коли зовнішній вигляд не співпадає з біологічною статтю);
  • примусова госпіталізація та обмеження прав;
  • зменшення права робити самостійний вибір;
  • часом втрата змоги здобути освіту;
  • насмішки;
  • фізичне знущання та використання “як безплатної робочої сили” і та далі.

Вклад осіб з психічними розладами у суспільство:

  1. Вінсент ван Гог – художник, автор знаменитої картини “Зоряна ніч” (Біполярний афективний розлад);
  2. Ернест Гемінґвей – лауреат Нобелівської та Пулітцерівської Премії (Депресивний розлад);
  3. Джон Неш – математичний геній і лауреат Нобелівської премії з економіки (Шизофренія);
  4. Людвіг Ван Бетховен – один з найвідоміших композиторів світу (Біполярний афективний розлад);
  5. Ісаак Ньютон – винайшов математичне числення, розробив три головних закони механіки, виклав закон всесвітнього тяжіння і створив перший телескоп-рефлектор (Шизофренія);

Зміни починаються саме з Тебе!

 

Матеріал підготували: Богдан Сумарюк та Ірина Герасим’юк 

асистенти кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка

Корисно знати