• Українська
  • English
Прояви на шкірі та способи попередження кліщового бореліозу
Прояви на шкірі та способи попередження кліщового бореліозу

Прояви на шкірі та способи попередження кліщового бореліозу

ФАХІВЦІ БДМУ КОНСУЛЬТУЮТЬ. Кліщовий бореліоз (хвороба Лайма, Лайм-бореліоз, системний кліщовий бореліоз) – це природно-осередкове хронічне інфекційне захворювання, збудником якого є борелії (Borrelia burgdorferi), які передаються людині при укусі кліщами. Варто зазначити, що збудники хвороби – борелії зберігаються в інфікованих кліщах пожиттєво і передаються їх потомству.

Для кліщового бореліозу (хвороби Лайма) характерним є постадійний перебіг з першими проявами на шкірі та з наступним ураженням м’язів, суглобів, нервової системи, серця.

Прояви кліщового бореліозу (хвороби Лайма) на шкірі

Після укусу людини інфікованим кліщем прояви хвороби Лайма виникають не одразу, інкубаційний (прихований) період триває в середньому від 3 тижнів до 3 місяців.

У ділянці укусу кліща на шкірі тулуба, ніг чи рук виникає кільцевидна пляма рожево-червоного кольору з периферійним фіолетовим обідком, яка хворого не турбує (відсутні біль чи свербіж). Пляма поступово збільшується у розмірах, в центрі вона світліє, а по краю зберігається неширокий фіолетовий обідок. У частини хворих поряд із висипкою на шкірі може бути головний біль, слабкість, помірні болі в суглобах, незначне підвищення температури тіла.

Через декілька тижнів пляма на шкірі самостійно зникає, однак це не означає, що наступило одужання. Якщо на першому етапі хвороби не було проведено адекватне специфічне лікування, то через декілька місяців відбувається поширення збудника в організмі хворого з виникненням ускладнень – ураження опорно-рухового апарату, нервової системи, внутрішніх органів, зокрема серцево-судинної системи.

Як уберегтися від укусів кліщів?

Перед походом в ліс, гори, в паркові зони відпочинку подбайте про надійний захист шкіри від можливого потрапляння кліщів. Для цього необхідно одягти закритий одяг, який щільно прилягає до тіла, зокрема сорочку з довгим рукавом, яку слід заправляти в брюки, а брюки – в шкарпетки, на ноги взути закрите взуття. На голову надягаємо панамку, кепку, капелюх, косинку. Одяг повинен бути світлим, тоді на ньому добре помітні кліщі. Для відпочинку слід вибирати добре освітлені сонцем місця, подалі від густої трави, кущів та дерев.

Після повернення з відпочинку необхідно дуже ретельно оглянути одяг і шкіру на наявність кліщів. У разі виявлення на шкірі кліща, слід негайно звернутися до лікаря, проте якщо такої можливості на даний момент немає – слід самостійно видалити його, для чого треба нанести на кліща рослинну олію.

Після видалення кліща місце укусу протираємо розчином йоду, спиртом чи одеколоном. Однак, при першій же нагоді необхідно звернутися у травмпункт чи до лікаря поліклініки – інфекціоніста, дерматолога чи сімейного лікаря, якому слід повідомити про випадок укусу кліщем.

Отже, перед поїздкою в ліс чи на природу слід пам’ятати про можливість укусу кліщем, використовувати закритий світлий одяг, відпочивати на добре освітлених місцях, а у разі виявлення на тілі кліща чи появі на шкірі кільцевидних плям, які не турбують і поступово збільшуються у розмірах – необхідно обов’язково звернутися за медичною допомогою до лікаря-інфекціоніста, лікаря-дерматолога чи сімейного лікаря, який призначить відповідне обстеження та повноцінне лікування.

Матеріал підготували: професор Ольга Денисенко, завідувач кафедри дерматовенерології БДМУ та викладач інфекційних хвороб Чернівецького медичного коледжу БДМУ Олександр Денисенко

Корисно знати