• Українська
  • English
Плануємо вагітність разом

Плануємо вагітність разом

Основою демографічних і економічних перспектив країни, як відомо, є репродуктивне здоров’я населення, яке сьогодні означає не тільки відсутність захворювань репродуктивної системи, а й повне фізичне і соціальне благополуччя.

Особливої актуальності у світі, та Україні, зокрема, сьогодні набуває проблема безпліддя. За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) безплідним вважається шлюб, в якому у подружньої пари протягом одного року не виникає вагітності при регулярному статевому житті без застосування будь-яких засобів контрацепції за умови, що подружжя знаходиться в дітородному віці. Слід зазначити, що причиною безплідного шлюбу сьогодні, практично з однаковою частотою можуть бути як чоловічі, так і жіночі фактори, а у значної частини подружніх пар спостерігається поєднання цих чинників.

Частота безплідних шлюбів у світі коливається в межах від 8 до 29% і не має тенденції до зниження. У багатьох країнах Європи безплідними є близько 10% подружніх пар, у США – від 8 до 15%, в Канаді – близько 17%, в Австралії – 15,4%. В Україні частота безплідного шлюбу серед подружніх пар репродуктивного віку становить понад 15%, в окремих регіонах цей показник наближається до 20% – рівня, який визначається як критичний і має негативний вплив на демографічні показники.

Основні причини безпліддя:

  1. Однією з головних причин безпліддя є хронічні запальні захворювання статевих органів – як у чоловіків, так і у жінок специфічної та неспецифічної етіології.
  2. Ендокринні порушення (проблеми з овуляцією, викликані дисгормональними впливами, є причиною третини випадків жіночого безпліддя).
  3. Пухлини та аномалії розвитку матки. Будь-які утворення, що деформують порожнину матки, діють за принципом внутрішньоматкової контрацепції, не дозволяючи яйцеклітині прикріплятися до ендометрію. До подібних захворювань відносять поліпи слизової оболонки матки, міому матки, а також вроджені стани – сідловидну, дворогу матку, матку з неповною перегородкою тощо.
  4. Ендометріоз – це наявність тканини ендометрію, що функціонує (залоз та строми) поза порожниною матки. Безпосередніми причинами безпліддя при ендометріозі є аномалії перитонеальної рідини, порушення індексів співвідношення гормонів, оклюзія фаллопієвих труб, повна ізоляція яєчників периоваріальними спайками, пряме пошкодження тканини яєчників.
  5. Імунологічні фактори: вторинний імунодефіцит, антиспермальний (і, взагалі, антигаметний) імунний конфлікт, підвищений ступінь гістонесумісності між подружжям.
  6. Психогенне безпліддя. Інколи жінки, як і проходять лікування, важко переживають цей стан. Стреси, переживання, відчуття неповноцінності і самотності постійно діють на психіку і в результаті самі можуть стати причиною безпліддя.
  7. Ідіопатичне безпліддя (безпліддя неясного генезу). Якщо немає жодної причини безпліддя, а вагітність все таки не настає, то в такому випадку говорять про ідіопатичне безпліддя.

Сьогодні, в силу тих чи інших обставин, ми стаємо заручниками ситуації, коли не можемо вплинути на власне репродуктивне благополуччя. Проте, останнім часом спостерігається глобальне зниження репродуктивної здатності популяції, причини якої полягають в особливостях способу життя Людини Індустріальної. Тут і наслідки тотального захоплення лікарськими препаратами (за потребою та без неї), і наша горезвісна екологія, і аж ніяк не здоровий спосіб життя тощо. Не останню роль відіграє й загальне ослаблення генофонду населення, викликане, як це не парадоксально, успіхами медицини та підвищенням рівня життя.

Отже, фактори, що впливають на репродуктивну функцію охоплюють значно ширше коло проблем, ніж окреслено в медичних колах. Так, вік, мабуть один з  найважливіших факторів, який знижує ймовірність зачаття й виношування дитини. Як відомо, фертильність жінок починає стрімко падати після 35 років. Тому, будуючи кар’єрну драбину, панянкам не слід забувати, що кожна її сходинка – це, можливо, зменшення шансів зачати дитину.

Певну роль на сьогодні (більшу, ніж нам здається) відіграє модель харчування. Кількість жиру в організмі жінки може вплинути на її фертильну здатність. Причиною безпліддя може стати надмірно мала або надлишкова вага. Знижений вміст жиру в організмі спортсменок і непрофесійних фанаток спорту може призвести до порушення менструального циклу. Аналогічно, до безпліддя схильні жінки з розладами харчової поведінки – анорексією або, навпаки, булімією, оскільки вказані стани призводять до порушення балансу жіночих статевих гормонів.

Фактор роду діяльності та способу життя також грають важливу роль в стані репродуктивного здоров’я. Робота в несприятливих умовах, тривалий вплив хімікатів і токсичних речовин, радіація і дія високих температур можуть вплинути на фертильність. Завзяті курці, що викурюють більше пачки сигарет на день, кавомани і любителі спиртного також ризикують своїм майбутнім батьківством. Цікаво, що серед курців порушення плідності спостерігається у 60,3% випадків (в осіб, які не палять, – лише у 19,7%), у чоловіків, які зловживають алкоголем, – у 46,3%.

Останнім часом вчені все частіше приходять до думки про те, що бездротові пристрої не такі вже й безпечні для здоров’я людини і навколишнього середовища, як це прийнято вважати. Wi-Fi мережі звинуватили в тому, що вони провокують депресію, розвиток пухлин мозку, чоловіче безпліддя. Кваліфікованих інженерів такі відкриття не дивують. Дивує їх, швидше, той факт, що про це заговорили тільки зараз – адже мобільні телефони, бездротові ігрові консолі та мікрохвильові печі, що прийшли в наше повсякденне життя ще раніше, ніж Wi-Fi, мають такий же вплив на людину і на навколишнє середовище. Проблема полягає не в самій наявності радіохвиль, а в тому, що сьогодні їх аж надто багато. Крім того, випромінювання від них не постійне, а імпульсне, а короткі й часті «сплески» завдають більшої шкоди, ніж стабільне випромінювання.

Експерти з Управління контролю за якістю харчових продуктів і лікарських засобів впевнені, що вживання мінеральної води з біологічно активними добавками, продуктів, що містять генетично модифіковані організми, велику кількість консервантів, барвників, стабілізаторів тощо становлять реальну небезпеку для репродуктивного здоров’я населення.

Аби лелеки частіше гостили в наших оселях, не слід бути заручником сучасної моделі життя (безладні статеві контакти, надмірне захоплення комунікаційними мережами, «фаст-фудівське» харчування, шкідливі звички) і пам’ятати, що ми, і тільки ми, є господарями свого майбутнього.

 

Кандидат медичних наук, доцент кафедри

акушерства, гінекології та перинатології БДМУ

Інна Бирчак

 

 

 

Корисно знати