• Українська
  • English
Профілактика цукрового діабету

Профілактика цукрового діабету

За даними ВООЗ, захворюваність на цукровий діабет у світі постійно зростає. Окрім генетичних факторів, великий внесок в це роблять чинники, що пов’язані зі стилем життя, – малорухомий спосіб життя, незбалансоване харчування та надмірна маса тіла. Результати тривалих досліджень свідчать, що здоровий спосіб життя може допомогти запобігти розвитку діабету і навіть сповільнити прогресування хвороби. І досягти цього можна саме завдяки зміні раціону харчування та достатньому рівню фізичної активності, – наголошують у Міністерстві охорони здоровя України.

Профілактику діабету необхідно починати якомога раніше. Доросла людина має самостійно стежити за умовами свого життя і звичками, харчуванням. Діти ж повинні перебувати під суворим наглядом батьків у цьому плані.

Вилікувати діабет повністю неможливо, але в будь-якому випадку лікування завжди буде тривалим і непростим. Тому є сенс задуматися про комплексні заходи профілактики.

Водний баланс

Найчастіше в профілактиці цукрового діабету будь-якого типу перше місце віддають правильній системі живлення, хоча це не зовсім вірно. Насамперед, необхідно підтримувати в організмі здоровий водний баланс.

По-перше, підшлункова залоза крім інсуліну повинна виробляти водний розчин речовини бікарбонату для нейтралізації природних кислот організму. Якщо відбулося зневоднення, пріоритет віддається виробництву бікарбонату, відповідно, вироблення інсуліну тимчасово знижується. Але постійні перепади рівня цукру в крові є фактором ризику захворювання на діабет.

По-друге, процес проникнення глюкози в клітини вимагає не тільки інсуліну, але і присутності води. Клітини, як і весь організм, на 75 відсотків складаються з води. Частина цієї води при прийомі їжі витратиться на вироблення бікарбонату, частина на засвоєння поживних речовин. В результаті знову ж страждає процес вироблення інсуліну і його сприйняття організмом.

Існує просте правило: пити склянку води вранці і перед кожним прийомом їжі обов’язково. Це необхідний мінімум.

При цьому не можна вважати напоями, заповнюють водний баланс, такі популярні продукти:

  • Газовані напої
  • Кави
  • Чай
  • Соки
  • Пиво

Для клітин все це їжа, а не вода.

Здорова дієта

Така профілактика дається сучасній людині складніше всього, але без здорового харчування всі інші заходи практично марні. При цьому виключати повністю продукти з вмістом цукру не варто, це може принести тільки шкоду.

При ризику захворювання слід в першу чергу скоротити споживання легкозасвоюваних вуглеводів. Вони дають значне навантаження на підшлункову залозу. При цьому енергії організму дають мінімум, а почуття насичення від такої їжі триває зовсім не довго.

Тим, хто вже має надмірну вагу, має сенс звернути увагу на кількість споживаних калорій. Калорійність їжі визначається зовсім не вмістом цукру. Жири тваринного і рослинного походження так само повинні міститися в їжі в розумних кількостях. Ідеальним варіантом профілактики діабету у даному випадку буде дробове харчування 5-6 разів на день невеликими порціями. Так навантаження на підшлункову залозу буде мінімальною і постійною, а вага поступово буде знижуватися.

Для тих, хто потрапляє в групу ризику захворювання або вже має деякі проблеми з утриманням рівня цукру в крові, слід включити в свій раціон:

  • Капусту
  • Буряк
  • Моркву
  • Редис
  • Болгарський перець
  • Брукву
  • Зелену квасолю
  • Цитрусові

Фізична активність

Регулярні фізичні навантаження є ефективним методом профілактики цукрового діабету. Найочевидніша причина такого взаємозв’язку – профілактика ожиріння. Але є й інші причини.

Жирові клітини спалюються природним шляхом і в потрібних кількостях, а клітини м’язів підтримуються в здоровому та активному стані. При цьому глюкоза не застоюється в крові, навіть якщо є певний її надлишок.

Необхідно хоча б 30 хвилин у день займатися будь-яким видом спорту. Це не обов’язково повинна бути активне і виснажливе тренування. Для багатьох складно витримати півгодини спортивного навантаження, а деякі просто не можуть знайти вільні півгодини. У цьому випадку можна розділити свою фізичну активність на три підходи по десять хвилин протягом дня.

Немає необхідності купувати тренажери або абонементи. Потрібно лише злегка змінити свої щоденні звички.

Хорошими способами підтримувати своє тіло і здоров’я в тонусі є:

  • Ходьба по сходах замість ліфта
  • Прогулянка в парку з друзями замість вечора в кафе
  • Активні ігри з дітьми замість комп’ютера
  • Використання громадського транспорту замість особового для ранкових поїздок на роботу

Уникати стресів

Така міра буде відмінною профілактикою абсолютно всіх захворювань, а не тільки цукрового діабету. Слід уникати контактів з негативно налаштованими людьми. Якщо ж це неминуче, контролюйте себе і зберігайте спокій. У цьому можуть допомогти аутотренинги або ж тренінги та консультації з фахівцями.

Актуальна порада – ніяких цигарок. Вони лише створюють ілюзію спокою, але насправді це не так. При цьому нервові клітини і гормональний фон однаково страждають, а нікотин надходить в організм, сприяють розвитку діабету та його подальших ускладнень.

Стреси безпосередньо пов’язані з тиском, тому необхідно контролювати його. Підвищений артеріальний тиск порушує здорові процеси вуглеводного обміну. Будь-яке серцево-судинне захворювання підвищує ризик захворювання на цукровий діабет.

Постійне спостереження у фахівців

Сучасна людина дуже зайнята, а тому в лікарню йде тільки в крайньому випадку. Тоді ж, з періодичністю раз на рік або півроку, здаються аналізи крові на вміст цукру. Це не правильно, необхідно виробити певний графік перевірок. Скласти його допоможе лікар-ендокринолог. Частота перевірок буде залежати від того, скільки негативних факторів вже є і можуть призвести до розвитку захворювання.

Для тих, у кого ризик появи цукрового діабету дуже високий (мається на увазі ожиріння чи родичі страждають цим захворюванням), доцільно перевіряти рівень цукру постійно, можливо навіть щодня. У вільному продажу за доступною ціною є спеціальні пристрої, які значно полегшують завдання.

До неприємних наслідків може призвести самолікування. Сильні препарати можуть мати у своєму складі гормональні речовини. Лікарські засоби найчастіше мають якісь супутні впливи на органи, а підшлункова залоза «потрапляє під удар» однією з перших. Невірне самостійне лікування вірусів та інфекцій може запустити в організмі аутоімунні процеси.

Сьогодні всім необхідно зрозуміти та завжди пам’ятати: ДІАБЕТ ПОТРЕБУЄ УВАГИ ДО СЕБЕ. Діабет – захворювання підступне, і дотримання деяких, на перший погляд складних, але на практиці абсолютно прийнятних правил, дозволить запобігти лиху.

Хворіти на діабет – все одно, що вести машину по швидкісній дорозі – треба просто знати правила руху

Інформацію підготувала доцент Піддубна А.А.

Корисно знати