• Українська
  • English
Ходьба пішки – користь для здоров’я
Ходьба пішки – користь для здоров’я

Ходьба пішки – користь для здоров’я

Ми ніколи не замислюємося про стан свого здоров’я,

аж поки не побачимо реальні зрушення нормального стану людського організму. Ми не помічаємо скільки ми рухаємося, ігноруючи ранкову зарядку відкладаємо на «завтра», а з часом та віком стан здоров’я порушується, тому як організму потрібне постійне фізичне навантаження. Не маючи зайвого часу для заняття в спортивних залах, плавання та ін., ми вдаємося у крайнощі та зовсім забуваємо про елементарне. Мова йде про звичайну ходьбу, яка є невід’ємним двигуном нашої активності. Найчастіше сьогодні наше пересування заміняє будь-який вид транспорту. Це звичайно нормально, якщо відстань від точки від’їзду до точки прибуття є далекою. Але якщо нам потрібно проїхати 2-3 зупинки, припустимо, тролейбусом!? Тоді ми не помічаємо, що швидкість нашої ходьби перевищує рух громадського транспорту. Кілька мимовільних прогулянок, які супроводжуються в час роботи, або навчання і ми не приділяючи цьому великого значення укріплюємо своє здоров’я. З медичної точки зору ходьба є найкориснішим видом спорту, до неї потрібно додати декілька легких вправ для підтримки тонусу м’язів. Користь ходьби для здоров’я складається також у тому, що вона являється самим безпечним та корисним видом фітнесу. Обсяг фізичних навантажень неповинен бути надмірним, вони повинні припинятися при перших ознаках втоми.

Вченими доведено, що регулярна активність організму людини, забезпечується за допомогою ходьби, позитивно сприяє на весь людський організм:

–         При ходьбі рухаються практично всі м’язи

–         Тренується серцево-судинна система

–         Нормалізується сон

–         Покращується робота кишечника

–         Знижується надлишковий холестерин в крові

–         Виводяться шлаки та токсини з організму

–         Нормалізується артеріальний тиск

–         Покращується осанка

–         Знижується схильність до депресії

–         Покращується пам’ять

Приведено до прикладу мінімальні пункти, які нормалізуються завдяки ходьбі. Перевага даних прогулянок в тому, що вони неповторні, можна постійно міняти маршрути, пізнавати вулиці свого міста, бачити все нові і нові обличчя. Згодом їх бажано ускладнювати, підніматися по горбах, сходах або драбинах. Також варто забути про існування ліфта. Через деякий час приходить відчуття, що тридцяти хвилинної прогулянки недостатньо, навантаження майже немає, так як організм звик до такої активності, тоді бажано змінити маршрут, зробити його довший, і так з кожним разом. Коли досягнете 6-10 тисяч кроків у день, як рекомендують провідні фахівці, то не варто зупинятися – ускладніть прогулянки, вибираючи дорогу з природним підйомом вгору. Ходьба – абсолютно безкоштовна і всім доступна: і молодим, і студентам, і працюючим, і людям похилого віку. Скористайтесь можливістю оздоровити свій організм без зайвих клопотів.

Матеріал підготувала: асистент кафедри мікробіології та вірусології Попович Валентина Богданівна.

 

Корисно знати