• Українська
  • English
Принципи збалансованого харчування при цукровому діабеті

Принципи збалансованого харчування при цукровому діабеті

Як відомо, цукровий діабет (ЦД) не вирок і існувати з даним захворюванням можна практично без втрат в якості життя і зниження її рівня. Для відповідальних діабетиків дуже важливим стає включення в своє життя правильного і збалансованого харчування для корекції метаболічних порушень, тому необхідним є розглянути принципи збалансованого та правильного харчування.

Правильне і здорове харчування при ЦД — якщо і не основний фактор контролю за рівнем глікемії крові, то абсолютно необхідний компонент корекції метаболічних порушень при терапії ЦД будь-якого генезу. Оскільки ЦД як 1, так і 2 типу, попри різні патогенетичні механізми розвитку, призводять до єдиного кінцевого результату — підвищення рівня глюкози в плазмі крові, а в довгостроковій перспективі до збільшення рівня глікозильованого гемоглобіну, то спеціально розроблена спеціальна дієта для хворих на ЦД людей, яка враховує потреби організму хворої людини в енергетичній потребі і не знижує надходження не тільки поживних речовин, а й мікро- і макроелементів, вітамінів та інших цінних речовин. Дарма що дієта розроблена вже кілька десятиліть тому, своєї практичної цінності для діабетиків вона не втратила досі.

Основною метою дієтотерапії при ЦД є підтримка рівня глюкози в плазмі крові на оптимальному для відсутності прогресування захворювання рівні: зниження ризиків розвитку метаболічного синдрому, серцево-судинних захворювань таких, як інфаркт і інсульт тощо; стабілізація загального стану пацієнта; підтримка імунної системи з метою попередження розвитку інфекційно-запальних захворювань; корекція дисметаболічних порушень з боку всіх видів обмінних процесів в організмі, зокрема ожиріння. До складу дієти №9 включені такі продукти, як: висівковий і житній хліб, спеціалізований хліб для хворих на діабет, свіжі овочі і овочеві салати без застосування жирних майонезних соусів, нежирні м’ясні продукти, нежирна риба і молочні продукти зі зниженою жирністю. Рекомендовані такі фрукти, як: яблука зелені, лимони та інші цитрусові та інші кислі фрукти і ягоди. Серед круп можна використовувати гречану, пшоняну і вівсяну крупи.

Основним принципом раціонального харчування є часте харчування малими порціями здатне розігнати метаболізм і допомагає нормалізувати вироблення інсуліну без різких стрибків. Поєднання білків, жирів і вуглеводів у хворих на діабет має бути 4: 1: 5. Для діабетиків з надмірною масою тіла або ожирінням необхідно додавати в раціон харчування продукти з негативною калорійністю. До таких продуктів можна віднести селеру і шпинат. Енергетична цінність у них низька, а ось витрати енергії організмом на їх розщеплення будуть великими, що є корисним для схуднення фактором.

Ще одним дуже важливим елементом раціонального харчування при ЦД є різноманітність в харчових продуктах. Не рекомендується харчуватися одним і тим же набором харчових продуктів протягом тривалого часу, оскільки будь-які харчові інгредієнти мають тільки частковим набором вітамінів, мінералів та інших нутрієнтів. Для повноцінного і фізіологічного функціонування організму необхідно саме різноманітність у харчуванні.

На сьогодні існує величезна і різноманітна кількість цукрозамінників та підсолоджувачів, які здатні підтримувати рівень глюкози крові на фізіологічному рівні. Діабетичні продукти відмінно доповнюють низьковуглеводну дієту, проте не є корисними та цінними для організму. Найчастіше такі продукти виготовляються синтетичним шляхом і не мають корисних властивостей, так що повністю переходити на харчування діабетичними продуктами небезпечно для здоров’я.

Є перелік продуктів, що не тільки не можна, але і небезпечно вживати хворим на діабет: здобні борошняні вироби, будь-які смажені продукти і приготовлені у фритюрі, рафінований цукор і шоколад, печиво, вершки, копченості, цукерки, газовані солодкі напої, фаст-фуд. Потрібно пам’ятати що для хворих 1 типом обов’язковою умовою є підрахунок хлібних одиниць (ХО), що є необхідним для правильного і рівномірного дозування інсуліну, а також для підрахунку калорійності харчування. Дієтотерапія є основним консервативним методом корекції ЦД переважно типу 2, що є основним фактором стабілізації загального стану організму хворої людини. При дотриманні принципів раціонального харчування і дієти, хворі з інсулінорезистентністю можуть довгий час знаходитися в компенсованому стані і добре себе почувати.

Отже, основні принципи харчування полягають в наступному:

  • співвідношення «будівельного» матеріалу — б / ж / в — 60:25:15.
  • добовий калораж розраховує лікуючий лікар або дієтолог.
  • цукор виключається з раціону, можна використовувати цукрозамінники (сорбіт, фруктоза, ксиліт, екстракт стевії, кленовий сироп).
  • має надходити достатня кількість вітамінів і мікроелементів
  • показники споживаних тваринних жирів знижуються вдвічі.
  • зменшити вживання рідини до 1,5 л, солі до 6 г.
  • часте дробове харчування (наявність перекусів між основними прийомами їжі).

Підсумовуючи вищевикладене зрозуміло, що раціон хворого на діабет може бути по справжньому різноманітним і смачним. Недолік солодких продуктів в ньому компенсується корисними фруктами і горіхами, а жирне м’ясо замінюється дієтичними варіантами. Великий плюс такого меню в тому, що його можна готувати для всієї родини. Обмеження в жирах тваринного походження і в цукрі корисно навіть для здорових людей, а при діабеті це обов’язкова умова для збереження нормального самопочуття на багато років. Адже, шкідливі продукти дуже популярні в наш час і спокуса їх купити залишається на постійній основі, однак, кінцевий вибір завжди за вами. Тому виникає запитання: що вам потрібно здоров’я, довголіття або ускладнення захворювання?

 

 

Інформацію підготувала доцент Піддубна Антоніна

 

 

 

 

 

 

Корисно знати